Bez potvrda o vakcinisanoj deci u Domu zdravlja "Novi Sad"

Potvrde o (ne)vakcinisanoj deci ne izdaju se u Domu zdravlja "Novi Sad".
Bez potvrda o vakcinisanoj deci u Domu zdravlja "Novi Sad"
Foto: Pixabay
Iako su pre nekoliko dana na Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" poručili da će se potvrde za upis dece u predškolske ustanove od sada izdavati uz napomenu ako dete nije vakcinisano, to još uvek nije slučaj.
 
Kako su za "Dnevnik" naveli u Domu zdravlja "Novi Sad", čeka se uvođenje pravne procedure.
 
Prema rečima pedijatra Doma zdravlja "Novi Sad" Galine Gavanski, zbog izbijanja epidemije na Kosovu i Metohiji, povećalo se interesovanje roditelja za sve vakcine. Međutim, obrađene podatke o obuhvatu vakcinacije još uvek nemaju, ali Gavanski navodi da je on različit po godištima i nešto niži od željenog u odnosu na prethodne godine. Ipak, kaže, nije zabrinjavajući.
 
"Uvek postoji rizik od oboljevanja od bolesti protiv koje dete nije vakcinisano, ali stanje trenutno nije zabrinjavajuće. Apelujemo na roditelje dece koja mogu da se vakcinišu, a do sada to nisu učinila, da se jave izabranim lekarima", poručila je ona.
 
U 2016. godini u Vojvodini na imunizaciju se nije odazvalo 6.074 dece, a od tog broja njih 2.000 nije se odazvalo na vakcinaciju MMR vakcinom.
 
Držаvni sekretаr Ministаrstva zdrаvljа Ferenc Vicko kazao je da je u Srbiji stvoren zdravstveni sistem koji će onemogućiti da roditelji izbegnu vakcinaciju i dodao da je zakonska regulativa jasna, a to je da je vakcinacija obavezna. "Vakcinacija je obavezna, imamo 11 vakcina koje spadaju u kalendar obavezne vakcinacije, a imamo i sistem koji onemogućuje da roditelji izbegnu vakcinaciju, sem kad se radi o medicinski opravdanim indikacijama", rekao je Vicko.
  • Vlada

    10.11.2017 14:32
    dr Petrovic

    Ne ozbiljno, i pored svih gluposti koje pišeš ovde, i dalje ćemo da se pretvaramo da si doktor?
  • B

    04.11.2017 08:20
    Trecina MMR, a ostali?
    Koliko vidim, manje od trecine nevakcinisane dece je MMR, sta je sa ostalima?
    Misle da nijedna vakcina ne valja? Nisu dobili poziv ili su mozda decu odveli u inostranstvo? Nema vakcina, sto rece jedna komentatorka?
    Koliko je dece uopste vakcinisano u Vojvodini 2016? Da vidimo koliko je 6074 u odnosu na taj broj.
    Organizacija vakcinacije je slaba, a odgovornost za posledice na nuli. Upravo zato sto je vakcina obavezan medicinski tretman, bitan za zdravlje ne samo deteta koje je prima, vec i druge dece, mora se podici svest o znacaju vakcinacije, ali i odgovornost zdravstvenih radnika i sluzbenika Ministarstva zdravlja koji ucestvuju u procesu nabavke i distribucije.
  • jatzans

    04.11.2017 08:14
    Povećano interesovanje roditelja za vakcine nakon pojave epidemije?
    Da li to znači da se više ne plaše autizma? Oće kaki, neće kaki?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti