Više od 100 studentkinja zatrudni u Novom Sadu svake godine

Više od 100 studentkinja se porodi svake godine u Novom Sadu, a u tom periodu pomoć im pruža Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.
Više od 100 studentkinja zatrudni u Novom Sadu svake godine
Foto: 021.rs
Zbog tog podatka započeti su pregovori o ponovnom pokretanju projekta "Akademska beba", čiji je cilj da se pomogne budućim roditeljima-studentima u rešavanju problema sa kojima će se susresti. To je bio i povod posete ministarke bez portfelja zadužene za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, koja je navela da se planira finansijska podrška budućim akademskim roditeljima.
 
"Studentska populacija je populacija na koju se računa sa aspekta potrebe što većeg broja roditelja. Cilj je stvaranje ne samo emotivnog odnosa prema roditeljstvu nego i vrlo konkretnog činjenja da bude što više roditelja u studentskoj populaciji, ali i kada završe fakultete. Naša saradnja na projektu 'Akademska beba' biće i finansijska podrška koju ćemo planirati, ali i u svemu onome što je ova institucija započela da radi. To je preventiva polno prenosivih bolesti, edukacija i to posebno u domenu znanja o reproduktivnom zdravlju, o zdravoj ishrani i trudnica i beba", poručila je ona. 
 
Đukić Dejanović je navela da je već izdvojeno oko 24 miliona dinara pomoći za mlade u pet opština u Vojvodini. Međutim, kaže da se "posebno moramo fokusirati prema studentskoj populaciji".
 
Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Veselin Dickov ukazao je da su projekat uključeni i svi akreditovani privatni univerziteti. Kako kaže, postoje trudnice koje su dočekale i treću bebu kao redovne studentkinje.
 
"Ako je u proseku 120 do 140, pa i 160 beba u pretprošloj godini, to je za pet godina blizu 800 beba koje su odavde ponikle, što je impozantan broj. Sve te majke su se vratile posle završetka fakulteta i rekle da trudnoća nije ništa strašno. Mi smo uz njih bili bukvalno do poslednjeg dana trudnoće. Čak smo i danas imali slučaj da je načelnica ginekologije ispratila na ginekološko-akušersku kliniku na porođaj", zaključio je on.
 
Projekat "Akademska beba" 2013. godine započela je Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu uz podršku Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. 
  • G

    10.11.2017 14:38
    @Trt - hvala vam još jednom što ste toliko glupi da samog sebe javno diskreditujete višestruko bolje od mene. Žao mi je zato svih građana koji žive sa vama u zajednici kojoj vi nikako ne doprinosite osim bezumnim lajanjem.
  • Trt

    10.11.2017 08:17
    @G

    Kao što im ime kaže, argumenti "ad hominem" su usmereni na čoveka, a ti si govedo Bobane.
  • xxx

    09.11.2017 11:05
    neka sebi rađaju decu
    Nije čudno da žene rađaju decu u tim godinama ako su spremne da se staraju o svojoj deci bez obzira ko je tata (momak, profesor, političar, kolega ili sponzor.... Nije normalno da istrošena političarka to pokušava nametnuti kao prednost ili da država otima od privrednika i zaposlenih u realnom sektoru i nagrađuje ovakve hormonašice. Ako roditelji nisu u stanju da se staraju o svom porodu država je dužna da im decu oduzme i preuzme brigu o starateljstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.