FOTO: Novosađani sve više zainteresovani za sočiva

Kontaktna sočiva sve su popularnija među Novosađanima, pre svega zbog funkcionalnih, ali i estetskih razloga.
FOTO: Novosađani sve više zainteresovani za sočiva
Foto: 021.rs
Daleko od toga da su naočare stvar analogne ere, ali sočiva postaju sve češća tema razgovora između klijenata i stručnjaka u optičarskim radnjama. Takva situacija je i u očnoj optici "Optimax" Ivana Matkovića u Novom Sadu u kojoj se nude sve vrste sočiva, od tvrdih do mekih i sočiva u boji. Već duže od dve decenije Matković prati razvoj tehnologije sočiva. Novosađanima je nudio sočiva onda kada su ona bila teško dostupna, ali nudi i danas kada je njihova funkcionalnost na vrhunskom nivou, a cena pristupačna svima.
 
Postoji nekoliko razloga zbog čega sočiva postaju sve popularnija. Omogućavaju ljudima da se oslobode tereta naočara. Nema više tragova nošenja naočara na nosu, oči su sjajnije, a šminka nije "pala u vodu" zbog okvira naočara. Osobama sa dioptrijom u velikom minusu sočiva dolaze kao spas, jer bi u suprotnom morali da nose naočare sa debelim staklima. 
 
"Kada se prave naočare svako staklo mora da ima svoj optički centar koji mora da bude postavljen na zenicu pacijenta. Tu se dešava da pacijent ima takozvani 'vučji pogled', jer on mora celu glavu da okrene u pravcu objekta koji gleda. Ne može samo oko da pomeri, jer onda ono ispada iz optičkog centra stakla i javlja se distorzija slike. Kod sočiva tih problema nema, jer ono prati pokret oka zato što je centrirano na zenicu", priča Matković za 021.rs.
 
  
 
Kroz "Optimax" je za mnogo godina rada sa sočivima prošlo nekoliko hiljada klijenata. Dve trećine čine žene, a u 90 odsto slučajeva radi se o osobama sa minus dioptrijom. Kada je reč o uzrastu koji se odlučuje za sočiva, zainteresovanost počinje krajem puberteta, oko 15-16 godina, pa na dalje bez starosne granice. Pre nego što se predlože sočiva, klijenti u "Optimax-u" razgovaraju sa stručnjacima, prolaze preglede i na osnovu rezultata dobijaju mesečna, kvartalna, polugodišnja ili godišnja sočiva.
 
Kako navode, rad sa sočivima zahteva tehničku opremljenost, zbog čega je ova radnja opremljena savremenom tehnologijom i softverima koji omogućavaju brzo pronalaženje rešenja za probleme sa vidom. Između ostalog, potrebno je znanje, ali i jako poverenje između osobe koja koristi i osobe koja daje sočiva. To podrazumeva disciplinu korisnika sočiva.
 
"Konkretno u 'Optimax-u' imamo evidenciju naših klijenata i pratimo kako se tu stvari odvijaju. Kada dolaze na pregled mi obavezno, uz oči, pregledamo i sočiva. Iz njih iščitavamo kao iz knjige da li je neko poštovao režim ili je radio na svoju ruku. Sočiva su korisna stvar, rađena su istraživanja o tome da li nošenje kontaktnih sočiva zaustavlja rast dioptrije. Mišljenja su podeljena, ali postoje indicije da ona zaista sprečavaju dalje slabljenje vida. Dakle, korisno je, ali zahteva disciplinu", objašnjava Matković.
 
  
 
Sočiva na prednosti dobijaju i zbog poplave kineskih naočara na tržištu koje građani uzimaju samoinicijativno, bez prethodnog konsultovanja sa stručnjacima. U ordinacije dolaze već sa oštećenim vidom. Za mnoge građane finansijski momenat je jedan od ključnih. U tom smislu, ne postoji velika razlika kada se neko opredeli za naočare koje bi morao da promeni za dve godine ili da u istom periodu koristi sočiva. 
 
Sočivima se bavio i Galileo Galilej, a od 16. veka u kojem je ovaj veliki naučnik živeo, mnogo toga se izmenilo. Pređen je put od tvrdih sočiva, pa do mekih koje pružaju neverovatan spektar mogućnosti ljudskom oku. Danas je moguće da sočiva omogućavaju simultani vid i na daljinu i na blizinu, što ranije nije bio slučaj. Napomenimo i to da je razvoj tehnologije omogućio da se osim jednostavnih dioptrija od minus jedan, tri ili pet, sočivima koriguje i astigmatizam. 
 
Potreba za sočivima i naočarima dolazi do izražaja i zbog momenta u kojem živimo. Objekti na koje se fokusiramo su sve bliži, a radni prostor je veoma skučen, neretko se svodi tek na nekoliko metara. Od svega toga oči se umaraju. Matković preporučuje onima koji provode dosta vremena uz računare i telefone da oči odmore tako što će gledati u daljinu makar nekoliko puta dnevno. 
 
Očna ordinacija "Optimax" nalazi se na Bulevaru oslobođenja 68b, a moguće ih je kontaktirati i putem telefona: 021/ 547-874.
 
  • Sima

    14.11.2017 13:18
    Nosio mesecna sociva preko pet godina, bez vadjenja. Tek u poslednjih nedelju dve su toliko promenila svojstvo da se nije moglo videti dobro. Dioptrija ostala ista za sve to vreme. Ovo je licno iskustvo, nije preporuka.
  • Igor

    14.11.2017 10:56
    Sociva stvarno donose mnogo veci komfor u odnosu na naocare, ali morate biti vrlo vrlo pedantni pri koriscenju istih.

    Ako samo malo zanemarite higijenu sociva mozete razviti vrlo opasne infekcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.