RFZO odlučuje da li će teško bolestan Novosađanin biti operisan

Klinički centar Vojvodine priprema se da obavi nikada do sada u Srbiji izvedenu operaciju na pacijentu obolelom od hemofilije A, a u zreloj dobi.
RFZO odlučuje da li će teško bolestan Novosađanin biti operisan
Foto: 021.rs
Radi se dugogodišnjem pacijentu Klinike za hematologiju, koji trpi strašne bolove u oba kolena, kao i u skočnim zglobovima, a operacijom na levom kolenu oštećena zglobna hrskavica bila bi mu zamenjena protezom. Time ovaj pacijent više neće trpeti bolove, a kvalitet života će mu biti značajno poboljšan.
 
Hemofilija je težak, redak poremećaj koagulacije tj. zgrušavanja krvi, a često se nasleđuje. U Srbiji se ne izvede mnogo operacija na hemofiličarima - tek par godišnje. Problem kada je reč o ovom pacijentu, starijem Novosađaninu, je novac.
 
Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje još uvek nije odobrio dodatna sredstva koja je Klinički centar Vojvodine tražio, a koja su neophodna za ovaj zahvat. Radi se o veoma skupim lekovima, koji su neophodni i za postoperativni period i oporavak pacijenta, a u donošenje odluke o odobravanju novca za ovog Novosađanina uključena je i država.
 
Naime, KCV se prvo obratio južnobačkom sedištu RFZO za mišljenje o ovoj inicijativi za pacijenta, a koji je dao "zeleno svetlo". Ta vest stigla je do republičke direkcije RFZO, kojoj je predloženo da se odobri novac namenjen operisanju ovog Novosađanina. Kako za 021 navode u direkciji RFZO, inicijativa je stigla direktno predsedniku Upravnog odbora Fonda Vanji Mandiću. Međutim, tu dolazi do zastoja u proceduri i odlaganja donošenja odluke u Fondu.
 
"Predsednik UO Vanja Mandić isključio je navedenu inicijativu Kliničkog centra Vojvodine sa dnevnog reda sednice zakazane za 27. oktobar, uz zahtev da se Republički fond povodom navedenog zahteva Kliničkog centra Vojvodine hitno obrati Republičkoj stručnoj komisiji za hemofiliju radi dobijanja mišljenja o opravdanosti zahteva Kliničkog centra Vojvodine. Republički fond se u vezi sa navedenim obratio Republičkoj stručnoj komisiji sa zahtevom za dostavljanje mišljenja na inicijativu KCV. Republička stručna komisija za hemofiliju dostavila je odgovor Republičkom fondu u kome je navela da je zahtev KCV opravdan ukoliko stručni konzilijum Centra potvrdi da postoje svi kadrovski i tehnički uslovi da se sprovede navedena složena intervencija", poručuju za 021 u RFZO.
 
Kako za 021 navodi dr Nebojša Rajić, hematolog u KCV i lekar pacijenta koji čeka operaciju, KCV je Fondu potvrdio da ima sve uslove da se operacija obavi, te se sada ponovo čeka kakvu odluku će doneti Fond - u nadi da će biti pozitivna. Kako naglašava, bitno je da RFZO odgovori da li će biti novca za ovog pacijenta ili to trenutno nije moguće, kako bi sam pacijent znao u kakvoj se situaciji nalazi, koliko će čekati na zahvat i kakav će biti njegov dalji tretman.
 
"Sve što je od nas traženo da uradimo, mi smo uradili, a na osnovu svih stručnih mišljenja koja smo tražili za ovog pacijenta, operacija se pre ili kasnije mora uraditi. Ovaj pacijent više od 10 godina dolazi kod nas, trpi ogromne bolove, naročito u levom kolenu, a ne radi se o rutinskom zahvatu jer niko do sada u Srbiji nije operisao pacijenta obolelog od hemofilije u malo starijim godinama. On ima i hronični hepatitis C, a kod njega je i veći rizik od kardiovaskularnih komplikacija zbog godišta", pojašnjava dr Rajić za naš portal.
 
Kako dodaje, lečenje hemofiličara u Srbiji poslednjih godina je podignuto na skoro pa evropski nivo. Sve više sredstava izdvaja se za lečenje obolelih od ovog retkog poremećaja - iako su lekovi jako skupi, a operacije znače bolji kvalitet života za pacijente, koje očekuje i dugotrajan oporavak i fizikalna terapija. 
 
Da su zaposleni u KCV primili na sebe veliku odgovornost za ovog pacijenta pokazuje i informacija da je obolelog Novosađanina dva puta odbio da operiše Klinički centar Srbije, prebacivši "loptu" u Vojvodinu. Sumnja se da je razlog upravo visoka cena zahvata i procedura koja mora da se ispuni da bi do te operacije uopšte i došlo. KCV se, ipak, upustio u ovu proceduru, konsultovani su brojni stručnjaci i uzeta različita mišljenja, a u nadi da će pacijent biti operisan. 
 
"Reč je o mašineriji koju nije ni lako obezbediti. U timu su ortopedi, hematolozi, sestre, hirurzi, defektolozi, fizioterapeuti, infektolozi, apoteka i mnogi drugi. Naročito sam zahvalan našim kolegama ortopedima, koji su pokazali ogromno strpljenje za ovog pacijenta. S obzirom na to da se sa ovakvim slučajem još nismo susreli, oni su se angažovali i usavršavali znanja, a pokazali su ogromnu volju da zajedno uradimo nešto što u Srbiji do sad nije rađeno", napominje dr Rajić.
 
Odluku da li će biti novca za ovog pacijenta RFZO će doneti na narednoj sednici Upravnog odbora, a potom obavestiti Klinički centar Vojvodine, čiji stručni tim je u pripravnosti.
  • Uzas

    16.09.2019 20:50
    Dr Rajic Nebojsa
    Rajic je covek kome su draze pare nego zdravlje pacijenta. Sto dalje od njega ako vam je zivot drag i vredan. Ambulantno lecio coveka sa leukemijom , gde to ima.
  • grudni hirurg Sr.K.

    22.11.2017 10:54
    već operisani
    Čudi me da Dr Rajić priča takve stvari, da do sada nije operisan nijedan stariji pacijent sa hemofilijom A, jer je lično bio uključen u lečenje pacijenta, kojeg sam ja lično operisao 2010. godine od karcinoma desnog pluća. Pacijent je tada imao 66 godina. Operacija je protekla u najboljem redu, doduše uz manje komplikacije postoperativno i uz supstitucionu terapiju. Pacijent je i dan danas živ i dobro se oseća, izlečen od karcinoma, a postali smo i dobri prijatelji. Bilo je tu velike brige oko njega i intraoperativno i postoperativno zbog krvarenja uprkos dobijanja činioca koagulacije koji njemu nedostaje, ali smo se uspešno izborili sa svime. Tada nije bilo nikakvih problema oko dobijanja njemu nedostajućeg faktora koagulacije, iako je to dosta koštalo ( mislim oko 8000 eura ).To je izfinansirao Subotički zdravstveni fond, pošto je pacijent iz Bačke Topole.
  • Joka

    21.11.2017 13:20
    Gde će im duša, ako je imaju..
    Sve se nadam da Neko to od gore vidi sve.Podrška našem sugrađaninu i svim ljudima dobre volje koji žele da mu pomognu.
    P.S.Baš me zanima iznos koji država očigledno ne želi da izdvoji.Za kojekakve bandite i raspikuće se brzo obezbede sredstva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti