Hladni radijatori u domu zdravlja zbog radova usred grejne sezone

Pacijenti koji dolaze na preglede i lekari koji rade u starom objektu doma zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" u Ulici Zmaj Ognjena Vuka boravili su u hladnim prostorijama zato što se usred grejne sezone rekonstruiše grejna mreža.
Hladni radijatori u domu zdravlja zbog radova usred grejne sezone
Foto: 021.rs
Radi se o dispanzerima opšte prakse i pedijatrije u jednom od tri najveća objekta doma zdravlja u Novom Sadu. Iako je ugovorom planirano da radovi budu gotovi do početka grejne sezone - 15. oktobra, to se nije dogodilo zbog propusta u radovima koje izvodi firma "Manevar" iz Novog Sada, inače specijalizovana za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i profesionalnu rehabilitaciju. Takođe, napominju za 021 u Domu zdravlja "Novi Sad", radove je usporila i pojava podzemnih voda u delovima zgrade.
 
Odustajanje od radova
 
Problemi sa rekonstrukcijom grejanja u starom delu ovog doma zdravlja datiraju još od prošle godine, kada je ta zdravstvena ustanova odustala od radova upravo zbog početka grejne sezone i nemogućnosti da se prenese i na vreme utroši novac iz budžeta Grada. Naime, dom zdravlja je u javnoj nabavci male vrednosti krajem septembra prošle godine posao rekonstrukcije ambulante dodelio firmi "Rekord Erdeš" iz Novog Sada. Prema dodeli posla, druga firma koja se javila na tender, pa izgubila zbog nepovoljnije ponude, uložila je žalbu Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, što je prolongiralo početak rekonstrukcije i bukvalno stopiralo javnu nabavku. S obzirom na to da je komisija dugo odlučivala po zahtevu - čak do 10. novembra 2016. godine, te da bi radovi u toku grejne sezone ugrozili rad ove zdravstvene ustanove, dom zdravlja odlučio je da odustane i vrati novac namenjen radovima u budžet Grada, za neku drugu priliku.
 
"Objekat je priključen na gradsku mrežu daljinskog grejanja, a kako je grejna sezona u ovom trenutku u toku, naručilac ne može da vrši radove na rekonstrukciji instalacija centralnog grejanja u zdravstvenom objektu jer bi nemogućnost zagrevanja objekta u narednim mesecima prouzrokovalo velike teškoće u radu naručioca", zaključeno je u Odluci o obustavljanju postupka javne nabavke male vrednosti.
 
 
U odluci se dodaje da je objekat doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka, koji godišnje ima poseta koliko Novi Sad ima stanovnika (oko 350.000), "od izuzetnog značaja zato što se u njemu pruža zdravstvena zaštita najranjivijim grupacijama stanovništva: deci predškolskog uzrasta, deci sa poteškoćama, trudnicama, kao i starijim sugrađanima".
 
"Iz navedenih razloga se objekat ne može zatvoriti, a radovi na rekonstrukciji instalacija centralnog grejanja se mogu vršiti jedino van grejne sezone", poručili su rukovodioci doma zdravlja prošle godine.
 
Da se radovi, nažalost, mogu vršiti u toku grejne sezone, pokazuje praksa ove godine, kad su radovi vredni 2,4 miliona dinara počeli na vreme, pa se odužili, na štetu pacijenata i zaposlenih u ovoj ustanovi. Pojedinci su se požalili 021 da je u domu zdravlja jako hladno, te da je "obesmišljena funkcija ustanove za lečenje u kojoj se građani dodatno razbole".
 
Hladni radijatori na ulazu u staru zgradu
 
Kako pojašnjavaju u domu zdravlja za našu redakciju, očekivali su da će radovi biti gotovi na vreme, pa da rad ustanove neće biti ugrožen.
 
"Ugovorom je propisano da se obavi primopredaja radova, što je i učinjeno u roku, te da se izvođaču radova ostavlja rok za otklanjanje uočenih nedostataka. Kako je tom prilikom konstatovano da radovi nisu u svemu izvedeni u skladu sa pravilima struke u Senzornoj sobi, dom zdravlja je doneo odluku da se Senzorna soba cela demontira, budući da je u pitanju osetljiva oprema, te zbog toga izvođač i nije mogao da izvede radove u svemu po propisima. Takođe, kako je u objektu došlo do pojave podzemnih voda, jedan deo radova nije bilo moguće izvesti bezbedno i kvalitetno. Zbog navedenog je izvođaču radova naloženo da uočene nedostatke otkloni kada naručilac isprazni Senzornu sobu i isuši prostorije u kojima se pojavila podzemna voda, odnosno kada se steknu uslovi za otpočinjanje radova na otklanjanju nedostataka", navode u ustanovi. Dodaju da je uobičajeno da se tokom izvođenja radova pojave nepredviđene okolnosti za koje niko nije mogao da zna pre početka radova.
 
"Ugovorom sa izvođačem je predviđena ugovorna kazna za prekoračenje roka za izvođenje radova. Domu zdravlja 'Novi Sad' je prvenstveno važno da se radovi izvedu kvalitetno, u skladu sa zahtevima struke i našim zahtevima, a za sve ostale situacije primeniće se odgovarajuće odredbe ugovora, u skladu sa važećim zakonskim propisima, kako su se i primenjivale u svim postupcima javnih nabavki koje smo i ranije sprovodili", poručuju za 021 u ustanovi.
 
Inače, dom zdravlja je posao rekonstrukcije dodelio u okviru kompleksnije, rezervisane javne nabavke. Rekonstrukcija grejne mreže, koju je inače naložila Toplana zbog gubitka vode u instalaciji, bila je jedna od pet partija u nabavci. Taj kao i preostale poslove dobila je firma "Manevar", a u pitanju su: sanacija stepeništa i prilaza za invalide u domovima zdravlja u Kovilju, i u Zmaj Ognjena Vuka, sanacija fasade, stepeništa i ograde u objektu u Begeču, zamena vrata, prozora i portala na paseralama između starog i novog objekta u Zmaj Ognjena Vuka, te pomenuta rekonstrukcija grejanja, koja i vredi najviše para.
 
Rezervisana nabavka znači da je ista namenjena firmama, ustanovama, udruženjima i organizacijama za radno osposobljavanje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ako te osobe čine najmanje 30 odsto zaposlenih.
 
 
U ustanovi napominju da su radovi ovog vikenda završeni i da je grejanje uspostavljeno u celom objektu, osim u hodniku, gde pacijenti zbog boravka nisu ugroženi.
 
Zbog ovih radova, vikend-dežurstva koja ovaj objekat pruža preseljena su poslednjih nekoliko sedmica u ambulantu u Rumenačkoj ulici.
------------------------
Napomena: Po objavljivanju teksta, reagovao je Dom zdravlja "Novi Sad" tvrdnjom da su radovi na rekonstrukciji grejne mreže završeni, te da su ispunjeni svi uslovi da se grejanje sprovede u celom objektu. Novinarka 021 jutros se uverila da su radijatori u starom delu ustanove i dalje hladni, zbog čega su nadležne službe Doma zdravlja u toku dana izašle na teren. Proverom je utvrđeno da iz tehničkih razloga, radijatori u hodniku nisu priključeni na grejni sistem, a biće u funkciji u narednih 48 sati. Originalni tekst 021 izmenjen je u lidu i u pretposlednjem pasusu kako bi odgovarao trenutnoj situaciji, bez menjanja suštine teksta - da su radovi izvedeni u vreme grejne sezone, na štetu pacijenata i zaposlenih.
  • MonteDushano

    05.12.2017 04:41
    Dom bolesti i smrti.
  • Nervirach

    04.12.2017 18:47
    Ladni kao pogled sestre kada joj dodjes pred kraj smene. (bez cokolade)
  • /

    04.12.2017 15:10
    /
    opet ce da ih tuku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.