U utorak 12. decembra ističe rok za izbor profesionalnog upravnika zgrade

Svi građani koji žive u zgradama imaju rok da se do utorka 12. decembra prijave u Registar stambenih zajednica.
U utorak 12. decembra ističe rok za izbor profesionalnog upravnika zgrade
Foto: Pixabay

Do tada je rok i da stanari izaberu upravnika koji može biti neko iz ulaza ko je vlasnik stana ili eventualno da se odluče za profesionalnog upravnika sa licencom. U suprotnom će ga nametnuti lokalna samouprava kao privremenu meru, dok se zgrada ne organizuje i ne postupi po proceduri za registraciju.

Oni koji oforme novu skupštinu zgrade i izaberu upravnika podnose potom prijavu za registraciju.

Potrebnu dokumentaciju čine: obrazac prijave za registraciju stambene zajednice, dodatak prijavi za registraciju stambene zajednice (samo ukoliko se stambena zajednica formira za više ulaza jedne zgrade), original zapisnika sa konstitutivne sednice skupštine zgrade sa odlukom o izboru upravnika (primer zapisnika i odluke) i original zapisnika sa neuspele sednice ukoliko je upravnik izabran na ponovljenoj. Potom originalni primerak uplatnice administrativne takse na zahtev koja iznosi 300 dinara i uplaćuje se na broj žiro računa opštine, očitana ili fotokopirana lična karta upravnika zgrade, fotokopija potvrde o dodeljenom matičnom broju i PIB-u skupštine stanara/saveta zgrade (samo ukoliko je stambena zajednica ranije imala formiranu skupštinu stanara), kao i fotokopija ugovora sa bankom o otvorenom žiro računu skupštine stanara/saveta zgrade (ukoliko je zgrada ranije imala otvoren račun u banci).

Kako Skupštine stanara zgrade i Profesionalni upravnici koji su registrovali svoju delatnost moraju da vode poslovne knjige, Agencija za poslovne usluge "Kozomora" DOO iz Novog Sada nudi najbolji izbor kako za otvaranje bilo koje vrste preduzeća tako i za vođenje bilo koje vrste poslovnih knjiga.

Ukoliko stambena zajednica, odonosno skupština stanara zgrade angažuje Agenciju "Kozomora" DOO za vođenje poslovnih knjiga, dobija sledeće usluge:

1.    osnivanje stambene zajednice (ukoliko nije osnovana)
2.    uputstva za izradu pečata, pribavljanje PIB-a i matičnog broja stambene zajednice, otvaranje tekućeg računa u poslovnoj banci
3.    pripremu dokumentacije za upis stambene zajednice u Registar stambenih zajednica
4.    izradu završnog računa i podnošenje poreske prijave stambene zajednice u slučaju da ista ostvaruje prihod po osnovu rentiranja zajedničkih delova
5.    pruženje pravne pomoći oko pitanja imovinskih odnosa u zgradi, legalizacije, uknjižbe, pribavljanja dozvola

Kako u okviru poslovnih usluga Agencija "Kozomora" DOO radi i usluge zaštite od požara, a Zakon o zaštiti od požara propisuje da svaka zgrada mora imati odgovarajuću protivpožarnu zaštitu, svako ko angažuje Agenciju "Kozomora" DOO dobija:

1.    izradu plana evakuacije u slučaju požara
2.    izradu pravila postupanja u slučaju požara
3.    izradu programa osnovne obuke za zaštitu od požara
4.    savetovanje za izbor uređaja, opreme i sredstava za gašenje požara
5.    organizovanje periodičnog servisiranja uređaja, opreme i sredstava za zaštitu od požara u skladu sa zakonom
6.    davanje instrukcija za unapređenje zaštite od požara

Kako novonastala situacija iziskuje i formiranje novih firmi za profesionalne upravnike zgrada, Agencija za poslovne usluge "Kozomora" DOO radi i otvaranje takvih firmi kao i vođenje poslovnih knjiga za takve firme, ali i pružanje pravne pomoći za upravljanje zgradom.

Kontakt i detaljnije informacije o uslugama Agencije za poslovne usluge "Kozomora" DOO mogu se pronaći na sajtu www.kozomora.com.

  • Marko

    12.12.2017 16:25
    Sve pohvale
    Sve pohvale za Agenciju, poslujem sa njima, tako da topla preporuka!
  • Sanja

    12.12.2017 16:16
    Profesionalci
    Agencija za poslovne usluge Kozomora DOO predstavlja ozbiljnu i profesionalnu ekipu ljudi sa kojima je zadovoljstvo poslovati. Preporuka!
  • Miško

    12.12.2017 01:08
    Koza cuva kupus
    Prvo zakon su pisali oni koji imaju firme za odrzavanje zgrada pa je izbor upravnika iz takve firme kao da zecu dajete da cuva kupus.
    Da drzava zeli da se zakon posteno sprovede uvela bi odmah sutra prinudne upravnike jer ih u svim vecim gradovima ima vise nego dovoljno na nacin da se podeli na ravne casti +/-3% posebnih delova deleci ukupan broj koji nisu registrovani. Naravno da nece dok ne prodju izbori.
    Nelogicno je da drzava odredi veliku minimalnu cenu tekuceg odrzavanja a da nije propisano sta to podrazumeva po obimu i vrstama usluga za taj novac.
    Apsurd je da je ta cena veca po stanu sto ulaz ima vose stanova umesto obrnito.
    Isto je i za cenu usluge upravnika.
    Izbor upravnika je morao da bude sa preko 50% glasova a ne sa preko 2/3 kao i smena.
    Apsurd su ugovori gde se placa odsteta za prekid ugovora kao i postojanje nagrada.
    Mnogo je konkretnih mana ali nema mesta zbog ogranicenja broja karaktera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti