Posle 18 godina smenjena upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Odlukom Pokrajinske vlade od 6. decembra je sa mesta upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog smenjena dr Jasna Jovanov, a za vršioca dužnosti postavljena je mr Milana Kvas.

Jovanov je na čelo ove ustanove postavilo Ministarstvo kulture 1999. godine, a od tada je još tri puta na konkursu birana za pomenuto zvanje.

"Dolaskom Jasne Jovanov na čelo ovog legata, iz osnova se promenio kako interni rad tako i natup institucije u javnosti. Započete su aktivnosti na istraživanju legata Pavla Beljanskog i ogromnog korpusa neistraženog arhivskog materijala; rezultat toga je uspostavljanje procesa rada na savremenim muzeološkim principima, znatno uvećanje arivskog fonda o Pavlu Beljanskom i umetnicima iz njegove kolekcije, kao i objavljivanje mnogobrojnih radova o ovom kolekcionaru, pomenutim umetnicima i vremenu kada su oni stvarali. Zahvaljujući takvom pristutu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je postala referentni centar za izučavanje moderne srpske umetnosti. Takođe, kao jedan od novih vidova aktivnosti uvedene su i različite izložbe proistekle iz istraživanja unutar i izvan kuće, koje u ranijem periodu nisu bile praksa", navodi se u saopštenju.

Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti i muzejski savetnik, rođena u Novom Sadu, magistrirala je na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a doktorsku tezu odbranila je u Centru za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta u Novom Sadu. Od decembra 2005. predaje na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijersvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a od oktobra 2008. godine na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta Educons. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja za stručni, uređivački, kustoski rad i međunarodnu saradnju.

  • Vera

    13.12.2017 10:18
    @važi
    Znate onu priču o Budi, kad je propovedao po Indiji pa mu u nekom selu prišao neki čovek i pred svima rekao: Ti si svinja. A Buda mu rekao: Ti si Buda. Jer svinja vidi svinju, a Buda vidi Budu. Ja verujem da ste vi dobar čovek i želim vam sve najbolje u životu, dobro zdravlje, pre svega. Više se neću vraćati amo. Zbogom.
  • važi

    13.12.2017 01:17
    @Vera

    Pa ja znam upravo za ovu, koja je prigrlila stranačku značku da bi postala upravnica, a znam i neke druge po imenu. Kao što znam da je bivša upravnica jedini i isključivi razlog što spomen zbirka nije rasulom ispunjeno ruglo kao drugi ovdašnji muzeji i galerije. Ali ne brini, cenim da ćete i vi sad moći da se učaurite i da vas prekrije memla.
  • Jaca Švercerka

    12.12.2017 14:45
    Šta?
    Ovo još traje? Da sam znala da postavim baner. Ja bila u Kini i vratila se. Ajmo, žene: gaće, gaće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti