Roditelji i vrtići u dugovima čekaju subvencije

Roditelji, ali i privatni vrtići u Novom Sadu, u finansijskim su problemima jer i dalje nisu isplaćene subvencije za boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama.
Roditelji i vrtići u dugovima čekaju subvencije
Foto: 021.rs
Deca su u vrtićima od septembra, a iako je skoro polovina decembra, papirologija u Gradskoj kući i dalje nije završena i isplata nije moguća. Velik broj vrtića samostalno pokriva troškove boravka, računajući da će subvencija pre ili kasnije biti isplaćena, ali s obzirom na to da ne postoji obaveza vrtića da izlaze roditeljima u susret, mnogi prinudno naplaćuju boravak.
 
Jedan od vrtića koji je u problemu je i vrtić "Meda" u Petrovaradinu. Kao i prošle godine, i ove godine troškove snosi ustanova, čiji vlasnik Goran Urukalo kaže za 021 da je situacija postala nepodnošljiva.
 
"Grad debelo kasni sa isplatom subvencija, na osnovu odluke koju su sami doneli. Jako se kasnilo sa štampanjem rešenja na osnovu kojih se dele obrasci o prisutnosti dece, a koje smo morali da popunimo i dostavimo gradu pred obračun subvencija. Svi roditelji imali su rok do 20. novembra da predaju prijave za subvencije, mi smo rešenja dobili pre oko nedelju dana, a iako su bila obećanja iz gradske uprave da će novac biti isplaćen prošle sedmice, to se nije dogodilo", naglašava Urukalo.
 
Kako dodaje, očekuje novac ove sedmice, ali više nema razumevanja za ovakva otezanja sa isplatom subvencija za boravak dece.
 
"Ista situacija je bila prošle godine, kada smo takođe imali razumevanja. Međutim, ovo je već preveliko opterećenje i za roditelje i za vrtiće", poručuje naš sagovornik.
 
Da obe uključene strane jedva čekaju isplatu subvencija potvrđuje i predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu Mirjana Matić. Kako kaže, dobra vest je da je ove godine produžen rok za predaju prijava, što je malo rasteretilo roditelje, ali je ujedno i usporilo kucanje rešenja i isplatu subvencija. Smatra da su svi roditelji sa prebivalištem u Novom Sadu, a koji su predali zahtev, dobili rešenja i dodaje da su vrtići za septembar, oktobar i novembar Gradu retroaktivno prikazali prisustvo mališana u ustanovama - što je jedan od uslova za isplatu subvencija.
 
"Poučena iskustvom, mislim da će ceo proces biti završen do 31. decembra. Prošle godine su subvencije za septembar i oktobar isplaćene u novembru, a za novembar i decembar krajem decembra, a očekujem da će se isplata koju svi čekamo realizovati uskoro. Vrtići koji pokrivaju troškove imaju problem s likvidnošću, a i roditelji su u finansijskim problemima", poručuje Matić za 021 i dodaje da, prema njenim saznanjima, velik broj vrtića izlazi u susret roditeljima, naročito onima koji imaju dvoje ili više dece.
 
U Gradskoj upravi za dečiju zaštitu nisu za 021 odgovorili na pitanje koje je od javnog interesa - kada će biti isplata subvencija za boravak u privatnim vrtićima.
 
Podsetimo, odbornici Skupštine grada prošle godine su usvojili odluku kojom se smanjuje iznos subvencija za roditelje čija deca ne mogu da dođu do mesta u državnim vrtićima - Grad umesto 15.500 dinara sada daje 10.000 dinara za celodnevni boravak dece do tri godine. Ostale iznose čitajte OVDE.
 
U kakvim problemima su prošle godine bili roditelji dece u privatnim vrtićima, a tiče se plaćanja boravka, detaljnije čitajte OVDE.
  • mrznja

    15.12.2017 09:22
    pakost
    zavist, EGOIZAM po politickoj pripadnosti, bolesna LJUBOMORA velikosrbijanske vladajuce garniture....CENTRALIZAM i delenje "na kasicicu" iz prestonice: znaci NOVAC ZA OPSTE DOBRO ne stize NIKADA NA VREME do dece, bolesnih, socijalno ugrozenih.od nekoga se mora uzeti, da bi se nadoknadilo "zakonsko obecanje" velikog cobeka s'malom glavom
  • Mika

    14.12.2017 17:14
    Dogodine slobodno razvuciti isplatu u junu, nikako pre. Uvežbani smo za preživljavanje. Hoćemo li opet podnositi zahtev? Baš volimo tako, slobodno!
  • Zločesta

    13.12.2017 22:05
    Država
    U zlobnoj državi su zli ljudi koji upravljaju tuđim životima , to je država koja maltretira normalne i dobre ljude , da dobro ste pročitali, ovde su maltretiranja normalni...deca, bolesni i nemoćni , zaposleni i ostali sa zdravom pameću ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti