Stan, Apoteka Novi Sad i Spens čekaju privatne partnere

Otvaranje ponuda za privatnog partnera za javno-privatno partnerstvo u JKP "Stan" ponovo je odloženo i to za 18. januar.
Stan, Apoteka Novi Sad i Spens čekaju privatne partnere
Foto: 021.rs

U međuvremenu je izmenjena konkursna dokumentacija.

Gradonačelnik Miloš Vučević je za 021.rs naveo da je novo odlaganje usledilo zbog pitanja potencijalnog ponuđača. On očekuje da će se uskoro konačno znati da li će Stan dobiti privatnog partnera, a ukoliko tender ne uspe, doneće se odluka da li da se ide sa ponovljenim tenderom ili da se JKP "Stan" i definitivno ugasi.

- Ako ne uspe poziv za javno-privatno partnerstvo donećemo odluku na nivou Grada da li ćemo ići na drugi poziv sa korigovanim uslovima ili ćemo se odlučiti za neki od alternativnih poteza. Jedan od th poteza može biti i gašenje Stana, ali i potpuna reorganizacija preduzeća sa manjim boljem zaposlenih i fokusiranjem samo na određene poslove - naveo je Vučević za 021.rs.

On je dodao da ipak treba pomenuti da se situacija u ovom preduzeću znatno popravila u odnosu na ranije. Gradonačelnik je naveo da je dug Stana smanjen za oko 300 miliona dinara, jer je bio preko 800 miliona kad je stupio na dužnost 2012. godine, a sada je 505 miliona dinara.

Podsetimo da prema tenderu, privatni partner treba da prihvati 138 radnika sadašneg Stana, dok bi ostatak od oko stotinak ljudi dobilo otkaze i otišli bi uz otpremnine. Otpremnine bi bile isplaćene sa 162 miliona dinara koje bi privatni partner uplatio gradu kao osnivački kapital.

Ukoliko bi tender uspeo sadašnji JKP "Stan" bi postojalo samo na papiru, dok bi novo preduzeće pod imenom "Stan NS" bila zajednička firma Grada i partnera, gde bi privatnik imao 70 odsto udela, a Novi Sad 30 odsto udela.

Gradonačelnik je za 021.rs naveo i da se Grad priprema za javno-privatno partnerstvo za Apotekarsku ustanovu, ali i po prvi put najavio isti model za održavanje Spensa. Kako je pojasnio, prvi intervju za Apotekarsku ustanovu pred komisijom za javno-privatna partnerstva u Beograduje završen i sada se čeka na odgovor. Vučević je optimista da će Novi Sad dobiti dozvolu za ovaj posao i da će tako omogućiti dalji život ove ustanove.

On za 021.rs kaže da će kada se završi postupak sa Stanom, a potom i sa Apotekarskom ustanovom, morati da se u Gradu povede unutrašnji dijalog da se odluči šta će biti sa Spensom. Vučević napominje da mora da se odluči da li ćemo da dajemo više novca za Spens, jer ako to želimo moralo bi da se daje i po milijardu dinara godišnje.

- Spens građani smatraju jednim od simbola grada. Ako želimo da bude simbol moramo da ga održavamo, a to košta i mora se davati više novca za njega ako želimo da ga dovedemo u neko funkcionalnije stanje. Druga opcija je da idemo u javno-privatno partnerstvo, a treća neka radikalnija mera - naveo je gradonačelnik.

Apotekarska ustanova i Spens se kao i Stan nalaze u velikim gubicima. Koliko je loša situacija u ovim preduzećima dovoljno govori podatak da je na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta odluka da se Spensu iz budžeta prebaci 416 miliona dinara, kako bi se izmirili višegodišnji dugovi za grejanje prema Novosadskoj toplani.

  • Branko NS

    05.01.2018 20:03
    Unutrašnji dijalog?
    Sad mi je jasno. Unutrasnji dijalog je šifra za prodaju. Unutrašnji dijalog o Kosovu, unutrašnji dijalog o spensu...a šta će mo s vama olosu?
  • dr

    05.01.2018 10:38
    morbile
    Kad prodajete nas gradjane(stoku)
  • zoran

    05.01.2018 08:58
    zasto bas mora tako
    licno kao obican gradjanin imam dobra iskustva sa jkp stan,,pomogao bi im da se pitam ,politika i partije mars iz bilo kog preduzeca,jer to je problem br 1,jkp stan ,nema nikakvu konkurenciju,jer sve te firme ,privatne,fantomske angazuju iste te radnike jkp stan,uz dogovor pola,pola,kao takav jkp stan gradu treba ma kakav god bio,podrska za jkp stan.........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.