Zdravstvene i socijalne ustanove u Novom Sadu dužne milijardu dinara

Gradske i pokrajinske ustanovne zdravstva i socijalne zaštite, koje imaju sedište u Novom Sadu, u 2018. godinu ušle su sa dugom od 1,164 milijarde dinara.
Zdravstvene i socijalne ustanove u Novom Sadu dužne milijardu dinara
Foto: 021.rs
Kako se može videti u evidenciji Ministarstva finansija, 11 ustanova dobavljačima nije isplatile više od 15.000 obaveza. U poslednjih devet meseci dugovanja su porasla za više od 200 miliona dinara, a pristiglo je novih 5.000 obaveza. 
 
Najveći teret dugovanja nose Apoteka Novi Sad i Klinički centar Vojvodine. Dug Apoteke je za nešto više od pola godine "skočio" za oko 150 miliona dinara, pa sada iznosi gotovo 400 miliona dinara. Račun ustanove je blokiran od oktobra 2017, a ukupan iznos blokade iznosi 11 miliona dinara. 
 
U međuvremenu je došle i do smene na direktorskoj poziciji. Umesto Nade Ilić, odbornici Skupštine grada su za direktora u decembru izglasali Gojka Vujnovića. Situacija je loše i kada su u pitanju zarade, jer radnici mesecima unazad primaju pola mesečne plate. Neki od su zbog neisplaćenih zarada odlučili da tuže preduzeće i dobili sporove.
 
Klinički centar Vojvodine duguje 647 miliona dinara, pa je i njemu dug za manje od godinu dana narastao za gotovo 100 miliona. I pored dugovanja, KCV uspeva da posluje bez blokade računa.
 
Među ustanovama koje duguju milionske iznose su Dom zdravlja Novi Sad, Specijalna bolnica za reumatske bolesti u Novom Sadu, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, kao i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.
 
Poslovanje i opstanak Apoteke "Novi Sad", koja se smatra jednim od najvećih gradskih problema, već je pod lupom gradskih vlasti. Trenutno se priprema javno-privatno partnerstvo za Apotekarsku ustanovu, a završen je i prvi intervju pred komisijom, pa se sada iščekuje odgovor.
  • test

    13.01.2018 18:36
    eto
    Moraju da se potpupo digitalizuju i sada čitamo kolko je ko dužan. Ti dugovi nisu od prošle godine nego najverovatnije 10 godina u nazad. Pokrivalo se da se plaća. Oni što su za digitalizaciju moramo da ih sklonimo hehe.
  • Mima

    13.01.2018 14:17
    Pa ko je nova direktorka Studentske? Ne mogu da nadjem a bas me zanima. Hvala!
  • VIKTOR

    13.01.2018 12:47
    BRUKA I SRAMOTA
    Posle one BRUKE u studentskoj poliklinici NS ( kad je smenjen uspešan i na delu dokazan direktor koji beležio uspehe u poslovnoj politici i finansijskoj stabilnosti)očiglednod da je
    hitno neophodna BOLNICA ZA ZDRAVSTVO gde bi pacijenti bili odgovorni za pogrešne poteze za ovu društvenu oblast, a naročito - političari...
    Što se tiče partijskog zapošljavanja: ono se nije ni prekidalo. Pogledajte novopridošle u javnim preduzećima, inspekcijama, zdravstvu i to sve o trošku budžeta, tj. po džepu građana.
    BRUKA I SRAMOTA. DOKLE?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.