Više od hiljadu hitnih mera zbog porodičnog nasilja u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, odnosno od 1. juna 2017. godine, na području Novog Sada i Sremskih Karlovaca, izrečeno je 1.243 hitne mere za nasilje u porodici.
Više od hiljadu hitnih mera zbog porodičnog nasilja u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima
Foto: Pixabay
Od toga 942 mere izrečene su u slučajevima gde su žrtve bile žene i 301 gde su lica muškog pola (u tom broju najveći broj je maloletne dece i ostarelih lica).
 
"Prema vrsti izrečene mere, za privremeno udaljenje učinioca iz stana policija je izrekla 242 mere, a osnovni sud 192, dok je meru privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj policija izrekla 438 mera, a sud 371 meru. Treba imati u vidu da jedno lice, žrtva nasilja može biti zaštićena obema vrstama hitnih mera", navode za "Dnevnik" u Centru za socijalni rad Novi Sad.
 
U 2017. godini, od 1. januara do 5. decembra, na području Novog Sada prijavljeno je 897 slučajeva nasilja i to 118 prijava za razvod braka zbog nasilja, 427 za zlostavljanje dece i 352 za nasilje nad odraslim i starim licima.
 
Prema strukturi vrsta nasilja u prošloj godini do 5. decembra prijavljeno je 952 slučaja fizičkog nasilja, 78 seksualnog i 1.704 emocionalnog nasilja.
 
Šta se sve podrazumeva pod hitnim merama, i kako uopšte funkcioniše ovaj sistem, možete pročitati u našem tekstu OVDE.
  • Jasmina

    15.01.2018 17:31
    Stop nasilju
    Pazite kada prijavljujete nasilje, da vam se ne desi da umesto nasilnika ne zaglavite u zatvor!Meni je zaprećeno ako prijavim jos jednom, idem u zatvor!!!
  • Jasmina

    15.01.2018 05:45
    Stop nasilju
    Nasilje ce te doživeti od strane socijalnih radnika,korumpiranih policajaca(cast izuzecima). Bolesnih komsija_alkoholicara(nasilnik takođe bolesni alkos). Predhodno navedeni se sluzi lažima, te zrtvu prikazuju kao nasilnika.Znaju da je nasilnik zreo za lečenje od zavisnosti alkoholizma,da je predhodno bio novčano kažnjavanje zbog raznih tuca, uništavanja društvene imovine na radnom mestu itd. Zataskavaju i stite nasilnika, te pokušavaju da od zrtvu naprave nasilnika. Čak, i kada je izrečena kazna, protiv nasilnika, to je toliko mala, da je smešno.
  • xxx

    15.01.2018 00:23
    hitne mere dovode do sve veceg i okrutnijeg nasilja.u problem treba dublje zaci i sagledati uzroke nasilje,pa onda reagovati.narodski receno...psihijatri su ludji od pacijenata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti