Novi Sad korak bliže tome da dobije arheološki park

Gradska vlast napravila je prve korake kako bi Novi Sad u narednih nekoliko godina dobio arheološki park, saznaje 021.
Novi Sad korak bliže tome da dobije arheološki park
Foto: 021.rs

Osam godina od kako su prilikom izgradnje Bulevara Evrope pronađena izuzetna arheološka otkrića i od kako je začeta ideja da Novi Sad dobije arheološki park na Sajlovu, lokalna vlast je odlučila da počne poslove oko projektovanja, što je preduslov da usledi i gradnja ovog važnog kulturno-istorijsko-turističkog kompleksa.

Tako će se pred odbornicima Skupštine grada u petak, 26. januara naći odluka o izradi Plana detaljne regulacije 12 ari prostora između Bulevara Evrope i Gradskog groblja, na kojem će se nalaziti arheološki park. Izrada ovog plana je uslov kako bi se raspisao i urbanističko-arhitektonski konkurs za izgradnju arheološkog parka, a uslove će dati Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Plan predviđa da će kompleks imati više funkcionalnih podcelina, i to tematski park gde će biti prikazane iskopine, celinu sa muzejom i amfiteatrom koja će imati obrazovnu funkciju, parkovski uređene površine i prateće servisne površine sa parkingom.

Inače, da je Grad spreman da konačno krene u gradnju arheološkog parka čulo se prošle godine nakon što je Novi Sad dobio titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, pa je ovaj park uvršten u jedan od projekata koji će se realizovati. Time ne samo da će Novi Sad dobiti još jedan dodatan istorijsko-kulturni sadržaj, već i novu turističku atrakciju.

Inače, iako će se arheološki park nalaziti na površini od oko 12 hektara, prostor koji obuhvata iskopine je nekoliko puta veći. Podsetimo da su prilikom iskopavanja nađeni tragovi koji sežu i sedam milenijuma u prošlost, odnosno potiču iz perioda od 5.500 do 3.500. godina pre nove ere i predstavljaju deo naselja i deo nekropole iz najstarijeg neolita, mlađeg kamenog doba. Na prostoru oko Bulevara Evrope i Sajlova su nađeni i delovi naselja i drugi tragovi iz bakarnog doba (3.300 – 2.900. godina pre nove ere), bronzanog doba (2.900 - 950. godine pre nove ere), gvozdenog doba (950-0. godine pre nove ere) i drugih vremenskih razdoblja nove ere sve do XVIII veka.

Kako su više puta naveli u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, arheolozi su sa stotinama nalaza utvrdili postojanje velikog i veoma dobro očuvanog arheološkog kompleksa u hronološkom rasponu od neolita do poznog srednjeg veka, i time naučno dokazali kontinuitet naseljavanja Novog Sada od vremena najstarijih zemljoradnika do danas.



Posetioci bi tako u budućem arheološkom parku mogli da očekuju da vide kuće - zemunice, poluzemunice, nadzemne kuće, kolibe, možda i skelete, ali i stotine predmeta koje su koristili ljudi koji su živeli na ovom prostoru u poslednjih sedam milenijuma.

(Legenda: U galeriji na prvoj fotografiji je plavom bojom označen prostor arheološkog parka, a na drugoj fotografiji zone gde se očekuju arheološki nalazi oko Bulevara Evrope. Crvena zona je prvi, a plava zona drugi prioritet.)

  • bela pčela

    24.01.2018 22:13
    sjaaajno
    taman da se begečka porodica sa sve snajkom trajno uhlebi...sjaaajno :D
  • Станко

    24.01.2018 08:49
    Хи хи
    Боље би било да се сакрију ови трагови. Алмаши после овога неће моћи причати да су најстарији у овом делу леве обале Дунава.
  • Ana

    23.01.2018 19:23
    Šala
    Još malo pa će svaki deo grada imati svoj muzej i crkvu. Ulaziće se sa članskom kartom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti