Odbačene sve krivične prijave protiv novosadskih izvršitelja - osim jedne

Svih sedam krivičnih prijava koje su protiv novosadskih izvršitelja podnete proteklih godina, a zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, odbačene su.
Odbačene sve krivične prijave protiv novosadskih izvršitelja - osim jedne
Foto: Pixabay
Jedna prijava podneta je ove godine za isto krivično delo i ona je u fazi potrebnih obaveštenja, kaže za 021 zamenik javnog tužioca Zoran Jakovljević.
 
Podaci do kojih je došao 021 odnose se na delovanje Višeg javnog tužilaštva, a koje se bavi kršenjem zakona za koje je predviđena kazna duža od 10 godina zatvora, ali i koje istražuje zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, pranje novca i ostalo.
 
Sve krivične prijave koje su od 2013. pa nadalje podnete protiv izvršitelja za područje Višeg i Privrednog suda u Novom Sadu odnose se na isto krivično delo, a to je zloupotreba službenog položaja radi pribavljanja neke koristi (bilo za sebe ili za drugog) pri čemu su povređena prava građana. Za ovakva krivična dela zaprećene su kazne zatvora od šest meseci pa sve do 12 godina, u zavisnosti od težine dela. 
 
Najblaže kazne slede za prekoračenje ovlašćenja i sticanje koristi koja, u suštini, nije imovinska (od šest meseci do pet godina zatvora), za pribavljanje imovinske koristi u iznosu od 450.000 dinara sledi kazna od jedne do osam godina zatvora, a za pribavljanje imovine vredne više od 1,5 miliona, zatvorska kazna je od dve do 12 godina, propisuje Krivični zakonik.
 
Kako za 021 kaže Zoran Jakovljević, prošle godine nije podneta nijedna krivična prijava protiv izvršitelja u Novom Sadu. Međutim, 2016. godine podnete su čak četiri krivične prijave protiv četvoro izvršitelja - Jasne Anđelić, Biljane Peševske, Živana Malinova i Koste Aleksića. Sve su podnete zbog sumnje na zloupotrebu položaja i sve su odbačene. 
 
U 2015. godini nije bilo podnetih krivičnih prijava protiv izvršitelja u Novom Sadu, ali su vođena dva disciplinska postupka protiv izvršitelja Dragana Dragovića, kog je Disciplinska komisija Ministarstva pravde i kaznila.
 
Naime, Dragović je krajem januara 2015. godine jednom građaninu putem telefona, u toku rasprave, poručio: "Pazi kako se ponašaš jer ja nisam Novosađanin", a kad je posle toga građanin došao u kancelariju izvršitelja, izvršitelj je "preleteo preko stola s namerom da ga zaista zgazi i da ga ko najveću tranju izbaci s noge na nogu napolje". Kako je u svom izjašnjenju komisiji rekao ovaj izvršitelj, građanin se potom povukao i "počeo pristojno da mu se obraća, što je bilo od uticaja da se trenutno sabere i odustane od namere".
 
Dragan Dragović kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 dinara.
 
Kako dodaje zamenik javnog tužioca Zoran Jakovljević, 2014. godine je podneta krivična prijava protiv izvršitelja Aleksandra Durkulića, takođe odbačena, a 2013. godine je podneta i odbačena krivična prijava protiv izvršitelja Vujadina Masnikose.
 
Ubedljivo najpoznatiji postupak protiv bilo kog izvršitelja odnosi se na bivšeg novosadskog izvršitelja Svetislava Ćurčića, kojem je Disciplinska komisija Ministarstva pravde i oduzela dozvolu za rad.
 
Takođe je prošle godine ustanovljeno da ovaj izvršitelj nije prebacivao sav novac koji je uzeo od dužnika na račun Informatike. Tako su mnogi građani koji su bili njegovi dužnici to i ostali, pošto Informatika nikada nije evidentirala da su dužnici zaista otplatili dugove - jer taj novac nikada nije ni stigao do Informatike.
 
S druge strane, Ćurčić tvrdi da "nikada nije imao nikakav spor sa građanima dok je kancelarija radila", kao i da JKP "Informatika" nikada zvanično od njega kao izvršitelja nije potraživala bilo kakav dug niti je pokretala bilo kakav postupak.
  • Ivana Ilov

    14.10.2019 16:55
    Ilirska cesta 12
    Ja javno napisem da je prijava isla pre neki dan na Komoru izvrsitelja i Pravosudju i sudu N. Sad protiv izvrsitelja koji je krsio zakon i to vise puta u mom postupku Mirela Smiljanic Licina pa cekamo odluke za koje koliko vidimo vrana vrani nece...ali cemo ici do kraja ako treba i na sve instance jer te koji misle da im niko nista nemoze da ce ih "drugari" sa fakluteta pravnog i tuzioci braniti to onda vodi u anarhiju a ne pravnu drzavu.
  • ne razumem

    01.03.2018 13:46
    gde su novci?
    i sta je bilo sa ovim poslednjim sto je ukrao pare?dobio otkaz na poslu?smejurija!a gde su novci?
  • Тежина ланаца

    01.03.2018 11:03
    Овако смо стигли до извршитеља
    https://www.youtube.com/watch?v=Qml-xrDjQII&t=1900s

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti