Pokrenuta kampanja za plate personalnih asistenata u Novom Sadu

Kvalitet života nekoliko osoba sa invaliditetom u Novom Sadu trenutno je doveden u pitanje zbog nedostatka novca da se plate usluge personalnih asistenata.
Za tri žene, osobe sa invaliditetom, koje o sebi ne mogu samostalno da brinu i o njima se staraju personalni asistenti, nažalost nema dovoljno novca za usluge istih za april i maj, što dovodi u pitanje njihov svakodnevni život i funkcionisanje. Zbog toga je Centar "Živeti uspravno" iz Novog Sada pokrenuo kampanju prikupljanja novca za plate personalnih asistenata putem sajta donacije.rs.
 
Naime, Centar će putem projektnog finansiranja ove godine uspeti da plati usluge 20 personalnih asistenata. Kako za 021 kaže predsednica "Živeti uspravno" Mima Ružičić Novković, za njih 10 se nadaju da će Grad Novi Sad dodeliti novac na javnom konkursu, a za preostalih 10 će se snaći iz drugih projektnih izvora. 
 
"Ako sve bude u redu, do kraja maja ćemo znati sa koliko ćemo novca raspolagati i da li ćemo moći da finansiramo pomoć za sve korisnike usluga personalnih asistenata. Trenutno imamo 18 prijavljenih korisnika, a nekima je potrebna pomoć od osam sati ili celodnevno, što nije lako obezbediti u ovim uslovima. Zato nam je veoma bitno da za april i maj, prelazni period dok ne stignu sredstva, prikupimo novac i obezbedimo uslugu", navodi Ružičić Novković.
 
Svake godine je situacija slična - Grad ne želi da finansira uslugu mimo najnižih nacionalnih iznosa za osmočasovno radno vreme, iako bi realno mogao da izdvoji dodatna sredstva i olakša život ljudima kojima su personalni asistenti prekopotrebni.
 
Centar trenutno čeka rezultate javnog konkursa Grada Novog Sada, a koji se odnosi na finansiranje socijalne zaštite i programa udruženja koji su od interesa za Grad. Opredeljeno je ukupno 50 miliona dinara za velik broj programa, a za programe podrške sa samostalan život u društvu osoba sa invaliditetom, što obuhvata i usluge personalnih asistenata, izdvojiće se 6,1 milion dinara. Centar "Živeti uspravno" još uvek ne zna koliko će novca dobiti.
 
Da biste pomogli da se prebrodi ovaj težak period, možete da donirate Centru "Živeti uspravno" OVDE. Potrebno je sakupiti 451.845 dinara, a trenutno je prikupljeno oko 7.000 dinara.
 
O problemima osoba sa invaliditetom i personalnih asistenata u Novom Sadu čitajte detaljnije u našoj priči OVDE.
  • milicica

    12.03.2018 23:44
    kad vidim
    Da su na celu svih udruzenja decenijama ili vise godina iste osobe i da se za doticnu vezuju neka nedozvoljena finansijska dogadjanja i da su clanovi nadzora, upravnog odbora i sl. uvek iste osobe ja i po cenu da neko ostane uskracen a grad tvrdi na nema toliko onih koji trebaju personalnog asistenta ja nesto ne mogu da se odlucim .
  • PERICA ###

    12.03.2018 18:34
    OTIŠLE PARE NA ĆUVARE
    KONTAJNERA i Više Lažnih ujeda Pasa,Kičenje Grada uvek novim kičerajom...
  • deda

    12.03.2018 14:56
    hajde grade, pokazi se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti