Kulturne navike građana na izuzetno niskom nivou

Istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da su kulturne navike građana Srbije veoma niske, pa tako tek svaki šesnaesti posećuje kulturne programe.
Kulturne navike građana na izuzetno niskom nivou
Foto: 021.rs

U većini slučajeva građani se opredeljuju da svoje slobodno vreme provode kod kuće. Iako mnogi smatraju da je novac glavni uzrok, problem je u nečem drugom.

- Kao da je neko napravio presek i jedna generacija je ostala zarobljena u kulturnom balonu u pokušaju da opstane, a drugu generaciju to ne zanima. A ako te ne zanima kultura, ne zanima te ni istorija i samim tim ne znaš ni ko si onda u smislu identiteta. Tako dolazimo do jedne potpuno zbunjene generacije - kaže psihološkinja Jovana Trbojević.

Ona navodi da je funkcionalna pismenost naše dece na lošem nivou u odnosu na evropsku, čiji obrazovni sistem iako nije ništa bolji od našeg, ipak više pažnje posvećuje pismenosti nego kod nas, dovodeći do toga da deca nisu u stanju da objasne i prepričaju delo koje su pročitala.

- Ukoliko ne naučite dete kulturi čitanja, ono neće čitati ni u odraslom dobu. I zašto bi dete otišlo da pogleda neki komad ili dramu u pozorištu napisanu na osnovu knjige kad ni ne zna šta je to - objašnjava Jovana Trbojević i dodaje da većina dece danas ne odlazi na školske posete u pozorište, ne zbog visokih cena karata, već zbog nedostatka osećaja za kulturu koji dolazi iz porodice.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, smatra da opravdanje za nerazvijene kulturne navike na individualnom planu ne postoji, dodajući da su uslovi za svakoga od nas podjednaki i da je na pojedincu da odluči na koji način će da odgovori na izazove.

- Suština je u tome da li su građani zainteresovani za nešto i u kojoj meri. Ukoliko imate dobar program, privlačan za građanstvo, onda nije presudno da li će cena karte biti 300 ili 800 dinara, jer kvalitetni sadržaji uvek imaju publiku - smatra Panaotović.

Kostimer u Srpskom narodnom pozorištu Radenko Marjanović, primećuje da se situacija u poslednjih nekoliko godina popravila. On smatra da se svest kod mladih o pozorištu povećala i da je tome doprineo repertoar sa sve više savremenih predstava koje ljudima nude svojevrstan beg iz svakodnevnice.

Da nije cena ta koja određuje posećenost događaja pokazuju brojne besplatne postavke u npr. Matici srpskoj, koje nemaju svoju publiku da ih obiđe.

- Još uvek postoji ona stara novosadska garda koja poštuje sve što je kulturno, lepo i pametno, i oni obilaze takve događaje. Ali i njih je godinama sve manji broj i zapravo dolazimo u situaciju da imamo šta da ponudimo, ali da nema ko to da vidi - smatra Jovana Trbojević.

- Svako može za dvesta-trista dinara da ode i da se učlani u Gradsku biblioteku u Novom Sadu, i da od Hegela do Mir-Jam čita po ceo dan, a o internetu da i ne govorim. Dakle, nema opravdanja što će neko ostati neobrazovan i što neće raditi na sopstvenom kulturnom uzdizanju - zaključuje Panaotović.

Građani koji nemaju naviku odlaska na kulturne manifestacije vrlo često su svesni toga, ali ne čine mnogo da se situacija promeni. Svoje slobodno vreme najviše vole da provode sa prijateljima i uz televizor, a najređe baveći se nekom umetnošću.

Pokazalo se da žene daleko više čitaju knjige od muškaraca i posećuju ustanove kulture, dok su muškarci aktivniji na polju sporta i na internetu.

  • Majka

    25.03.2018 23:23
    Deca
    Decu vodim u pozoriste od njihovd 2 god. i clanovi su gradske biblioteke u NS. Zalosno je sto mnoge moje kokeginice koje imaju stariju decu gledaju bledo u mene kad im to spomenem a o mladjim da i ne govorim.Institucija pokrajinska 99%dosli iz manjih mesta apv.Zalosno ali takve mame se vode kao strucnjaci i rukovode ili samo sto nisu zauzele fotelje.Tuga.
  • Čučuk Stana

    19.03.2018 20:32
    Moja komsinica sa trećeg sprata ide redovno u pozorište ali joj se sedamnaestomesečni klinac dernja i trči po stanu kao da je na livadi i da ga je pčela ubola....kad sutra opašem prangiju i pozvonim....dodijala kultura!!
  • :)

    19.03.2018 19:17
    @;)
    Очигледно ниси видео НС пре несретних деведесетих.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti