Državni revizor kontroliše Pravni i Filozofski fakultet, pod lupom i Zavod za transfuziju krvi

Državna revizorska institucija počela je da ispituje poslovanje i finansije Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, kada je reč o korisnicima javnih sredstava sa sedištem u Novom Sadu.
Državni revizor kontroliše Pravni i Filozofski fakultet, pod lupom i Zavod za transfuziju krvi
Foto: 021.rs
DRI svake godine kontroliše različite korisnike državnog budžeta, a analiziraju se kako poslovne knjige, tako i trošenje novca. Moguće je da ovo neće biti konačan spisak revizija u Novom Sadu, s obzirom na to da su javne samo revizije koje su formalno počele.
 
Revizija se sprovodi u pet faza - od početka revizije do objave konačnog izveštaja na zvaničnom sajtu. 
 
Inače, ove godine će državni revizor kontrolisati, između ostalog, i rad Agencije za borbu protiv korupcije, Uprave za trezor, Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje, Agencije za bezbednost saobraćaja, Narodne banke Srbije, Razvojne agencije Srbije i brojnih drugih subjekata. 
 
Takođe, DRI će prekontrolisati završni budžet Srbije, ali i ispitati svrsishodnost protivgradne zaštite i subvencije koje gradovi i opštine daju javnim preduzećima.
 
U izveštajima DRI ukazuje se na sve probleme koji su otkriveni u poslovanju organa uprave, institucija, agencija, preduzeća i u svim korisnicima javnih sredstava koji su te godine predviđeni za kontrolu. Revizor može, na osnovu svojih nalaza, da podnese i prijave protiv odgovornih lica.
 
Kada je reč o Novom Sadu i Vojvodini, državni revizor je prošle godine obišao Institut za plućne bolesti Vojvodine i otkrio nezakonitu isplatu stimulacija zaposlenima, sumnjive transakcije, nameštene javne nabavke, zapošljavanje mimo bilo kakvih procedura i izmišljanje radnih mesta - o ovoj temi čitajte OVDE.
 
Apoteka "Novi Sad" zapošljavala je radnike bez raspisivanja javnog konkursa, dok je neosnovano potrošila milione dinara, a tužio ju je i Republički fond za zdravstveno osiguranje, takođe je otkrio DRI - detalji su u našoj priči OVDE. O tome kako je Apoteka "Novi Sad" davala lične podatke pacijenata privatnoj kompaniji pisali smo OVDE.
 
Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, DRI je otkrio da su davani zajmovi za ogrev i zimnicu, nezakoniti bonusi i jubilarne nagrade, te da su poslovi dodeljeni bez javnih nabavki. O ovom slučaju čitajte OVDE.
 
Nameštanje građevinskih knjiga i izveštaja, nezakonita uvećanja plata, javne nabavke mimo tendera, donacije i pomoć medijima bez osnova, kao i mnoge druge nezakonitosti utvrdila je Državna revizorska institucija u kontroli poslovanja i finansija Vodoprivrednog preduzeća "Šajkaška" iz Novog Sada u 2016. godini - priča je OVDE.
 
Retko se događa da neka državna ustanova negira nalaze revizora, kao što je to učinio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. DRI je utvrdio da su deca zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu oslobođena plaćanja školarine, a ustupke ima i preduzeće "Nove tehnologije u poljoprivredi", koje dobija poslove mimo javnih nabavki. Međutim, Poljoprivredni fakultet je za 021 poručio da nalazi revizora nisu ispravni, a DRI je odgovorio da stoji iza svojih nalaza. Detalje čitajte OVDE.
 
DRI je prošle godine otkrio da je beneficirani radni staž kod državnih organa obesmišljen, jer se određuje prema statusu i položaju, a ne prema težini posla i uslovima rada. O ovoj priči 021 čitajte OVDE.
  • milicica

    14.03.2018 15:17
    sta ce nam kontrole
    Nama bi veru da se nesto menja i dobro dogadja vratile osude i presude , ovako cemo ponovo citati kod sledece provere a to bi moglo da se cita i danas
  • milicica

    14.03.2018 15:12
    i ju
    Di cete kontrolisati pravni pa tamo ni nema prava
  • Mile zlojeb

    14.03.2018 14:35
    A privatne fakultete ne smeju ni da pipnu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti