FOTO: Otvorena izložba slika Đorđa Kovačeva

Izložba slika Đorđa Kovačeva pod nazivom "Inspirisano runama", otvorena je u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do utorka, 10. aprila.
U prisustvu velikog broja poštovalaca njegove umetnosti, akademski slikar i multimedijalni umetnik Đorđe Kovačev podsetio je na nekoliko detalja iz svoje biografije - radio je kao konzervator na Lepenskom viru i na Velesnici kao crtač, gde je za potrebe muzeja beležio razne artefakte. To se polako taložilo u njegovoj podsvesti.
 
Potom je umetnik objasnio da ova izložba, koju sačinjava devet slika, predstavlja neku vrstu diskontinuiteta u odnosu na ono što je do sada radio. Došao je, naime, do spoznaje da svet arhetipskih simbola nosi određenu poruku.
 
- Radeći ove slike, rune, koje takođe imaju arhetipske simbole, došao sam do zaključka da su mi svi ti znakovi višak. Izbacio sam ih i ostavio da slika deluje strukturom, koloritom i kompozicijom - objasnio je umetnik genezu svojih izloženih  slika.
 
Istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, ocenio je da je Kovačev veoma specifičan umetnik koji je svoje stvaralaštvo započeo pre više od pola veka i koji sve vreme kontinuirano radi. Ceo svoj umetnički vek, međutim, proveo je dalje od umetničkih centara.
 
- Odajem mu zbog toga veliko priznanje, jer je sve to vreme u Čurugu, a jedno vreme i u Kneževcu, uspevao da održava "kondiciju" i da iznedri slike koje su dostojne aktuelnog trenutka u kojem je to slikarstvo nastalo. Za tako nešto potrebna je velika intelektualna snaga i ogromna predanost - rekao je Stepanov. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti