Iste firme će i ove godine patrolirati oko novosadskih kontejnera

Gradska čistoća ponovo je angažovala firme "Ipon Security" i "G4S Secure Solutions" da patroliraju gradom i nadziru kontejnere u Novom Sadu.
Iste firme će i ove godine patrolirati oko novosadskih kontejnera
Foto: 021.rs
Ovog puta je na konkursu prihvaćena jedina pristigla zajednička ponuda u kojoj je nosilac, umesto "Ipon Security", firma "Ipon Bezbednost", a prvopomenuta firma i "G4S Secure Solutions" su učesnici u zajedničkoj ponudi.
 
Procenjena vrednost javne nabavke je, kako je 021 već pisao, 10 miliona dinara - duplo više od cifre koja je za nadzor nad kontejnerima izdvojena prošle godine. Izabrane firme ponudile su jedinu, a time i najpovoljniju cenu u iznosu od 9,9 miliona dinara.
 
Ukupan iznos koji će biti opredeljen za čuvanje kontejnera je 11,9 miliona dinara, sa PDV-om.
 
Za razliku od prošle godine, ove godine će gradom kružiti više patrola i to 24 sata, umesto 16 sati.
 
Posao angažovanih radnika biće, kao i do sada, osmatranje javnih površina na kojima su postavljeni kontejneri, sprečavanje uništavanja podzemnih kontejnera, neovlašćeno podizanje i iznošenje smeća iz njih. Tu je i sprečavanje ispisivanje grafita, lepljenja plakata po kontejnerima, gašenje požara. Takođe, čuvari će ponovo reagovati na "sumnjive predmete ostavljene pored kontejnera, kao i na sumnjiva lica", što je prošle godine izazvalo reakcije dela javnosti. 
 
Gradska čistoća je u više navrata isticala kako je zadovoljna uvođenjem patrola koje čuvaju novosadske kontejnere, te da su kontejneri vidno manje uništeni. Do sada nisu, pa ni na pitanja 021, detaljno odgovorili koliko je tačno sakupljača sekundarnih sirovina uhvaćeno na delu i koliko je prijava protiv istih podneto, iako je to jedan od zadataka patrola i suštinski razlog zbog kojeg se preduzeće i odlučilo da, jedino i prvo u Srbiji, uvede nadzor nad kontejnerima.
 
Nakon što je 021.rs u junu prošle godine objavio informaciju da će Gradska čistoća angažovati "čuvare kontejnera", usledila je lavina reakcija u javnosti. 
 
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, ocenio je odluku Čistoće "više nego diskutabilnom".
 
Oglasilo se i više od 30 organizacija i udruženja koje su osudile angažovanje privatnog obezbeđenja za čuvanje kontejnera, te su "apelovali na odbranu dostojanstva i prava na rad sakupljača sekundarnih sirovina". U njihovom proglasu se navodi da je reč o "beskrupuloznom kršenju ljudskih prava", ali i o "ataku na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije". 
  • Ja nijednog nevidoh

    15.04.2018 08:15
    A
    Ja nijednog od tih famoznih cuvara ne vidoh po gradu. Da nisu mozda nevidljivi?
  • Lanmi

    12.04.2018 13:46
    ne volem
    @Močvara sem sto si neinformisan ili loše informisan što je još gore, mnogo si i ignorantan i povezuješ babe i žabe. Čini mi se kao da ti je cilj da prebaciš temu na neke druge stvari. Inače tinejdžeri i povredjena baba nemaju nikakve veze.
  • YULJJ

    12.04.2018 10:51
    ---
    Kod mene na Novom naselju ih odlično čuvaju: na većini su poskidali poklopce da se ne habaju od čestog otvaranja, tamo gde poklopci još postoje savetuju građane da ostavljaju smeće oko kontejnera, kako bi se navedene posude za smeće sačuvale, a podzemne kontejnere često 'luftiraju', tako što širom otvore donju platformu, pa svako može da se divi i ovom aspektu grada.
    Šalu na stranu, da li je neko ikada video čuvara kontejnera na zadatku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti