Novosađani (ne)zainteresovani za elektronske knjige

Elektronske knjige sve su popularnije, kako u svetu, tako i kod nas.

Osim praktičnosti kao najveće prednosti, njihova izrada je i lakša, ekonomičnija, a obuhvata i ekološki aspekat očuvanja šuma.

Uz svakodnevni napredak tehnologije, pitanje je da li će elektronska knjiga pobediti štampanu i koliko je danas čitanje uopšte u modi?

U većini slučajeva, anketirani Novosađani smatraju da nema lepšeg osećaja od čitanje knjige sa papira, kao i da ne vole da oči zamaraju suvišnim gledanjem u ekran. Ipak, ima i onih koji misle drugačije.

- Čitam isključivo elektronske knjige, više ne verujem u štampanu. Iako to loše zvuči, lakše mi je da malo istražim na internetu šta me zanima, nego da sebe teram da idem do biblioteke, a i koncentrisaniji sam kad gledam u ekran, jer me uspavaju štampana štiva - priča nam student Vladan Kuzmanović.

Iako je stav mnogih da je čitanje izgubilo svoju čar, profesorka srpskog jezika i književnosti, Nevena Varnica, smatra da se čitalačke navike stiču od malena i ne misli da postoji tzv. kriza čitanja.

- Poslednjih desetak, petnaest, možda i dvadeset godina, non-stop je aktuelno to pitanje krize čitanja. Jedino što niko ne kaže da kriza čitanja oduvek postoj. Uvek je bilo dece koja su čitala i one koja nisu. Da bi se to promenilo, trebalo bi da je više lektira, jer se upravo na taj način stiče navika čitanja - ističe Varnica.

Ona napominje da je sa pojavom elektronskih knjiga olakšan način pronalaženja literature za školarce i studente, ali i da mnogi ipak odlaze u biblioteku.

- Sve je više izdavača sa naslovima koji privlače mlade i čiji su štandovi najposećeniji na Sajmu knjiga, pre svega zahvaljujući brojnim reklamama i gostovanjima. Ali na kraju uvek dođemo do klasika, i srpske i strane književnosti. Postoji nada i meni to uvek vraća optimizam: deca i omladina umeju da prepoznaju dobre knjige, one koje su bitne za obrazovanje i vredi ih pročitati, bilo u elektronskom, bilo u štampanom obliku - objašnjava Nevena Varnica.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, Dragan Kojić, smatra da su tehnološke inovacije svojevrsni izazov 21. veka pred kojim se našlo i izdavaštvo, ali da je elektronska knjiga u Srbiji još uvek relativno noviji pojam.

- Sve priče da će internet i pojava računara, pametnih telefona i čitača uticati na sudbinu biblioteka, polako su utihnule. Novosađani su uvek marili za knjigu i ta tradicija opstaje i danas. Takođe, smatram da je ključni problem elektronske knjige problem piraterije, jer se tako vrlo lako preko interneta mogu skinuti konvertori pomoću kojih se knjiga iz bilo kog formata pretvara u onaj koji vama odgovara. Time se zapravo gubi njena vrednost - smatra Kojić.

On dodaje da je broj posetilaca Gradske biblioteke znak da građani još uvek čitaju.

- Svake godine u mrežu ogranaka Gradske biblioteke upiše se veliki broj Novosađana i mnoge knjige koje su u našoj ponudi upravo su njihov poklon biblioteci. Upravo njihove posete daju smisao našoj profesiji - zaključuje Dragan Kojić.

Istraživanja su pokazala da su elektronske knjige najčitanije upravo u svojoj rodnoj zemlji, Americi, kao i da ih u proseku najviše čitaju građani od 18 do 29 godina. U Srbiji, veću popularnost još uvek uživaju štampane knjige iako se u današnje vreme čovek sve više trudi da ide u korak sa tehnologijom.

Ipak, tradicionalne vrednosti poput čitanja još uvek žive, dok je sama knjiga, u bilo kom obliku, još uvek daleko od izumiranja.

  • dzo

    07.05.2018 13:31
    eReader ili elektronski citac knjiga je ekstra stvar... nosis sa sobom hiljade knjiga uvek pri ruci!
    Bitno je procitati i sta ostane u glavi, nebitno jel sa papira ili odakle.
  • Pavle

    07.05.2018 07:46
    Pdf, epub, mobi ;)
    Libgen.io je jedan od domena ovog neformalnog udruženja entuzijasta sa milionima naslova. (Na ivici legalnosti). Povremeno, da ne kažem često, primarni domen je offline, ali jednom kad naletite videćete rezervne i dodati u bookmarks ako vas zanimaju besplatne knjige.

    Za audio knjige isprobajte program Soulseek, primarno namenjen muzičkim mp3 fajlovima.

    Što se tiče jezika, računam da engleski ne sme predstavljati prepreku nikom koga zanimaju objektivne informacije. Budućnost verovatno donosi elektronske prevodioce pa izbeći jezik u školi ne bi bilo loše - da ima korisnijih predmeta.
  • Che

    07.05.2018 00:56
    Text osvezenja
    Svaka čast na kvalitetnom tekstu.
    Novine i čitaoci u Srbiji su željni istraživačkog novinarstva vs. prepisivačkog "copy paste"
    novinarstva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.