Upravnici zgrada ne mogu da rade svoj posao zbog spore birokratije i aljkavosti nadležnih

Iako u Gradskoj upravi tvrde da registracija stambenih zajednica ide najbržim mogućim tempom, situacija nije takva - brojni zahtevi koje su upravnici zgrada još prošle godine predali za registraciju stambenih zajednica, nisu rešeni u zakonskom roku.
Upravnici zgrada ne mogu da rade svoj posao zbog spore birokratije i aljkavosti nadležnih
Foto: 021.rs
Posledica ove neažurnosti gradske uprave, koja je registrator stambenih zajednica, su opomene komunalnih inspektora, koji već određeni period obilaze zgrade i kače zapisnike o inspekcijskom nadzoru. Međutim, dokumentacija do koje je došao 021 pokazuje da komunalni inspektori u zapisnicima navode i neproverene informacije, što direktno pokazuje da gradske uprave nisu dobro povezane i ne razmenjuju podatke.
 
Višemesečna čekanja na odluke uprava
 
Sa današnjim danom, registrovano je blizu 2.000 stambenih zajednica u Novom Sadu, pokazuje baza stambenih zajednica Republičkog geodetskog zavoda. U Novom Sadu postoji najmanje 4.300 zgrada, a uzimajući u obzir da zajednica može da se formira i na nivou ulaza, registracija je i dalje slaba. Štaviše, neki upravnici koji su se pre isteka zakonskog roka za registrovanje (12. decembra 2017. godine) javili upravi sa zahtevom za registraciju i dalje čekaju svoja rešenja, iako je zakonski rok od pet dana za odlučivanje po zahtevu odavno istekao. Ovo im, kako kažu, otežava rad i nailaze na prepreke - ne mogu da, na primer, popravljaju ili ugrađuju lift, niti da rade bilo kakve poslove koji uključuju angažovanje drugih firmi.
 
U nameri da sazna kakav je odnos između podnetih i rešenih zahteva za registraciju stambenih zajednica u Novom Sadu, 021 se obratio Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove još 2. marta. Zbog upornog neodgovaranja na pitanja, odgovore smo potražili i putem zahteva za pristup informacijama. Zbog ćutanja uprave, odgovore smo uspeli da dobijemo tek 9. maja, zahvaljujući intervenciji Poverenika.
 
Kako za 021 u odgovoru navodi v.d. načelnika Gradske uprave za imovinu Vladan Bumbić, od početka registrovanja do 27. marta podneto je 3.886 prijava za registraciju stambenih zajednica u Novom Sadu. Bumbić nije, kako je traženo, precizirao koliko je odluka o registrovanju gradska uprava donela u zakonskom roku.
 
"Svi blagovremeno podneti zahtevi za registraciju stambene zajednice rešeni su u zakonski predviđenom roku. Nakon isteka navedenog roka, došlo je do enormnog priliva novih prijava koje je ova Uprava prihvatila i uzela u obradu imajući u vidu interese svih građana Novog Sada i potrebu da se oblast stambene politike uvede u zakonom propisane okvire. Uzimajući u obzir broj pristiglih prijava zakonskog roka i činjenicu da gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove svakodnevno reši oko 50 zahteva, obaveštavamo Vas da će preostali, neblagovremeni zahtevi biti rešeni u najkraćem mogućem periodu, a sve u cilju usklađivanja ove oblasti sa zakonskom regulativom", navodi Bumbić za 021.
 
Međutim, da uprava nije toliko ažurna koliko se predstavlja, tvrdi predsednik Udruženja privatnih licenciranih upravnika Novog Sada Nebojša Berak. Kako kaže, nisu rešeni svi predmeti iz prošle godine, a sada je maj 2018.
 
"Da li je zakonski rok 'bolje ikad nego nikad'? Nisu rešeni ni predmeti iz prošle godine. Brutalna je laž da je sve rešeno u zakonskom roku i govori o kosmičkim razmerama bestidnosti i bezočnosti laganja. Imam osnovane sumnje da su rešavali po pet predmeta dnevno. Time hoće da kažu da su se skoro sve zgrade organizovale i da su izabrale upravnike, što naravno nije tačno. Inspektori lepe opomene i na zgrade koje su predale dokumentaciju registratoru, što govori da registratori i komunalna inspekcija nisu u kontaktu, a morali bi da budu", navodi Berak za naš portal.
 
A dokaz njegovih tvrdnji nalazi se u zapisnicima inspekcija, u koje je 021 imao uvid. Upravnici zgrada s kojima smo razgovarali uredno su podneli zahteve za registraciju, ali su komunalni inspektori koji su im bili u poseti zvanično, slobodno i samouvereno uneli u zapisnik da su proverili sa upravom - i da zahtevi nisu podneti.
 
Nekolicina upravnika zgrada pita se kako nisu dobili rešenja na zahteve podnete pre nekoliko meseci, dok njihova konkurencija, kako kažu, ekspresno brzo dobija rešenja na šalteru uprave, u roku od samo nekoliko dana.
  • Joe

    11.05.2018 01:38
    @Terminatoe
    Stranački upravnici, stranačka administracija... sve je uvezano i sve se radi preko veze za simpatizere.
    Sličan slučaj je i u zgradi gde živim gde još nije bilo ni skupšine niti je podnet zahtev, ali verujem da će sve biti rešeno za par dana.
  • Aleksa

    10.05.2018 22:40
    Agonija čekanja
    I za moju zgradu je predat zahtev još u decembru ali rešenja nigde. Naime, zgrada ima ravan krov i tokom zime je došlo do prokišnjavanja te je sada sve u katastrofalnom stanju a ništa se još ne može preduzeti jer rešenje ne stiže. Komunalna inspektorka je bila na terenu i naložila da se sanacija krova mora uraditi u roku koji je odavno prošao i nikom ništa. Sve još stoji i čeka a niko ne govori dokle će tako. Strašno! Ko je odgovoran za to stanje, koga treba prozvati, ko ne radi ono za šta je zadužen! Drago mi je što je neko potegao ovo pitanje i nadam se da ćemo i mi svi doći do odgovora.
  • izmisljaju vodu topl

    10.05.2018 22:17
    gospodo birokrate samo usporite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti