Odbornici se prepucavali ko je kriv za urbanistički haos u Novom Sadu

Odbornici Skupštine grada danas su raspravljali o nizu regulacionih planova, a sednicu je obeležilo prepucavanje oko toga ko je kriv za urbanistički haos u Novom Sadu.
Odbornici se prepucavali ko je kriv za urbanistički haos u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Opozicija je kritikovala što se izlazi u susret investitorima i dozvoljava zidanje solitera bez zelenila i parkinga i drugih javnih sadržaja, dok je vlast s druge strane uglavnom to negirala i navodila da se bave rešavanjem urbanističkog haosa ostalog od njihovih prethodnika.

Konkretno, pred odbornicima je bilo osam planova, od kojih je možda najzanimljiviji onaj koji se tiče gradnje solitera do 16 spratova u Ulici Braće Popović na Detelinari, kao i novi plan Sportskog centra Sajmište, na koji su građani imali primedbe.

Takođe, tu je bio i plan o izgradnji sedmospratnica na uglu ulica Braće Ribnikara, Futoške i Antona Čehova. Doneta je i odluka o izradi plana prostora severno od Bulevara vojvode Stepe, kojim će se stvoriti mogućnost da se u delu tog prostora, gde se trenutno nalazi kasarna Jugovićevo, grade zgrade do šest spratova Radi. se o obezbeđivanju urbanističkih uslova za gradnju jeftinih stanova za pripadnike vojske i policije.

Opozicija je najviše primedbi imala na to što se u svim planovima predviđa dizanje spratnosti i skoro sve se radi po željama investitora. Šef radikala Đurađ Jakšić je tako rekao da je bilo pojedinih grešaka u urbanisitčkom planiranju kada su radikali vodili grad od 2004. do 2008. godine, ali sadašnja vlast ništa ne čini da uči na tim greškama i da je primer toga dizanje spratnosti u ulici Antona Čehova. Odbornik Demokratske stranke Stevan Latinović je ocenio da Novi Sad ima urbanističkih problema, za šta su delimično krive i greške njegove stranke iz vremena kada je ta partija bila na vlasti, ali da to nije opravdanje sadašnjoj koaliciji oko SNS-a da ništa ne preduzima i samo izlazi u susret investitorima.

Iako se u početku niko iz stranaka na vlasti nije obratio odbornicima da obrazloži razloge za donošenje osam regulacionih planova, nakon jednosatnih govora opozicije prisutnima su se obratili članica Gradskog veća zadužena za urbanizam Mira Radenović i zamenik gradonačelnika Srđan Kružević koji su negirali tvrdnje opozicije da se samo izlazi u susret investitorima. Međutim, njih dvoje nisu objasnili kako se rešavaju urbanistički problemi, nego su uglavnom pričali kako su prethodne vlasti krive za urbanistički haos, zaboravljajući da su oni sami na čelu Novog Sada već dva mandata.

Nakon rasprave o regulacionim planovima, odbornici su doneli odluku o postavljanju spomen-obeležja olimpijcu i arhitekti Momčilu Tapavici. Donošenje ove odluke kasni mesecima u odnosu na realizaciju, jer je već sproveden konkurs za idejno rešenje i tender Uprave za građevinsko zemljište i investicije za postavljanje spomenika na uglu Bulevara cara Lazara i Stražilovske.

Na dnevnom redu sednice je i bio izveštaj o investicijama "Parking servisa" u prošloj godini, kao i davanje saglasnosti da Gradski džudo savez Novog Sada i Konjički savez Novog Sada mogu da koriste ime Novi Sad u nazivu.

  • M

    16.05.2018 12:32
    "Pravilo"
    Obavezno pravilo da se ograniči broj automobila u gradu.
  • *

    15.05.2018 11:10
    Pravilo
    Obavezno uvesti pravilo da se za svaki stan izgradi 1,5 parking mest0 nebi li se popravilo stanje sa parkiranjem u gradu. Bez tog pravila sve će biti gore i gore; a već je OČAJNO.
  • Radojka

    15.05.2018 02:16
    Da li imate mere?!?!
    Pa pobogu soliter od 16 spratova u onom ruglu od Detelinare sto su napravili njihovi prethodnici, a napredni ce jos i spratove da dodaju.... pre 6-7 godina, jedno leto setam tuda i mama sa detetom se zali da nema ni hlada ni gde dete napolje da izvede a da nije put, beton ili parking...
    I tako posle radijator i serpa zgrada kada mislis ne moze gore dodju gori da ti pokazu da moze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti