Prihvaćena kandidatura Doroslovačkog za dekana, Šešlija nije prošao NN veće

Aktuelni dekan Fakulteta tehničkih nauka, Rade Doroslovački, najverovatnije će voditi ovu visokoobrazovnu ustanovu i u naredne tri godine, s obzirom na to da je Nastavno-naučno veće prihvatilo njegovu kandidaturu za dekana.
Na sednici NN veća Fakulteta tajnim glasanjem je utvrđeno da se kandidatura Doroslovačkog prihvata, dok je kandidatura jedinog protivkandidata, Dragana Šešlije sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, odbijena.
 
Sledeći korak je da Savet fakulteta odluči da li će ukazati podršku dosadašnjem dekanu. Telo koje ima 23 člana, a čine ga članovi koje je predložila Pokrajina, predstavnici fakulteta i studenata, skoro izvesno će podržati Doroslovačkog u nameri da upravlja ovom ustanovom.
 
Prema Statutu FTN-a, dekan ima široka ovlašćenja, odnosno može da imenuje direktore centara, departmana, rukovodioce odseka, šefove katedri i laboratorija, zaključuje ugovore o radu, izriče disciplinske mere, otkazuje ugovor u radu... 
 
Portal 021.rs je, zbog tvrdnji o pritiscima i neakademskoj atmosferi, pisao o izborima na FTN-u. Na pitanje 021.rs o tome šta ga ponovo kandiduje na funkciju dekana, i zbog čega se odlučio na taj korak, Doroslovački je rekao da ne bi želeo da se hvali onim što je postigao kao dekan, ali je odluku o ponovnom kandidovanju doneo jer mu je predloženo da to učini zbog završetka zgrade Naučno-tehnološkog parka.
 
"Čim sam postao dekan, na moju inicijativu, doneta je odluka da privatnici koji su imali zakup prostora na FTN izađu iz zgrade i da to preuzme fakultet, što je i učinjeno. Izborio sam zidanje Naučno-tehnološkog parka, što je esencijalna stvar i za grad i za pokrajinu i za državu. Gradovi kao što su Užice, Pančevo i Subotica, želeli bi da Fakultet tehničkih nauka otvori svoje IT sektore upravo kod njih. I odluku da se još jednom kandidujem doneo sam pošto mi je predloženo da to učinim zbog završetka i opremanja zgrade Naučno-tehnološkog parka", rekao je Doroslovački ranije za 021.
 
Protivnici Doroslovačkog imali su mnoštvo primedbi, od toga da je prešao starosnu granicu za funkciju dekana, nepostojanje kulture dijaloga i akademskog uvažavanja, povezanost sa privatnom kompanijom DMS, pa do finansijskog stanja ustanove.  
 
Doroslovački je nekoliko meseci pre sticanja uslova za odlazak u penziju odlučio da izvede svog prvog doktoranta. Kako se može videti na sajtu Univerziteta u Novom Sadu, Doroslovački se pojavljuje kao komentor na dve doktorske disertacije. Jedna od njih je i ona koju piše sin Dragana Popovića, direktora "Schneider Electric DMS", velike IT kompanije koja ima jako uporište na FTN, o čemu je 021.rs već pisao. 
 
S obzirom na to da se Doroslovački na novu kandidaturu odlučio zbog završetka izgradnje Naučno-tehnološkog parka i njegovog opremanja, trebalo bi da se doda i to da je reč o zgradi od 28.000 kvadratnih metara, koja bi trebalo da bude gotovo do kraja godine. Prema ranijim najavama trećina prostora bi trebalo da pripadne Fakultetu tehničkih nauka, dok će ostatak biti ustupljen startap i velikim IT preduzećima. Podsetimo i to da je FTN prošle godine izgubio građevinsku dozvolu, zbog čega je novi investitor čitavog projekta postala AP Vojvodina. 
  • rekao bih

    14.05.2018 19:04
    Rekao bih da nije Katedra za mehatroniku nego Katera za mehaniku.
  • TFK

    14.05.2018 16:36
    Jasno je
    za koga je ovaj opet postavljen. Samo navedite ime i prezime jedinog doktoranta kojeg iima...
    Ili pogledajte ovde: http://www.ftn.uns.ac.rs/2048315076/nemanja-popovic
  • Radnik

    14.05.2018 15:50
    Bravo
    Sve je to trebalo dati pokojnom Bati Butureviću!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti