FOTO: Halogen prvi uveo kante za odlaganje baterija i sijalica

Svesni kakvu posledicu po okolinu ostavlja neadekvatno odlaganje otpada, kompanija "Halogen" prva je u Novom Sadu uvela kontejnere odnosno kante za razvrstavanje baterija i sijalica.
FOTO: Halogen prvi uveo kante za odlaganje baterija i sijalica
Foto: 021.rs
Baterije sadrže toksične hemikalije poput nikla i kadmijuma. Prepune su štetnih materija i kada su u potpunosti iskorišćene. Ako završe na deponiji, hemikalije mogu da iscure u zemlju ili vodovodni sistem, čime otrovne supstance ulaze u lanac ishrane. Slična situacija je i sa sijalicama, koje sadrže živu.
 
Menadžer "Halogena" Albert Molnar navodi da je problem što se u Srbiji dozvoljava da tako veliki zagađivači dospevaju na javnu deponiju.
 
"Sa celom pričom smo krenuli time što smo ekološku svest od kuće preneli na firmu. Jedna baterija zagadi od sedam do 10 litara podzemnih voda. Kada baterija dospe na deponiju gde se sve odlaže na jednom mestu, dešava se da se zapali, te sve ode u vazduh, koji onda udišemo. Iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine rekli su nam da smo presedan kada smo tražili dozvolu za tako nešto. U "Čistoći" nemaju kapaciteta za takve kontejnere, te smo mi odlučili da pokrenemo i damo primer drugima", objašnjava Molnar.
 
Putanja baterija i sijalica koje se mogu odneti svakodnevno u "Radnju Halogen" (Vršačka 66)  je da se najpre prikupljaju u kanti za privremen otpad, a licencirana firma "Eko Metal" iz Vrdnika u propisnim buradima, transportuje otpad na svoju destinaciju, dalje odlaže i izvozi u Francusku i Sloveniju na reciklažu, te prodaje kao skupu sirovinu.  
 
"Baterija je toliko otrovna da utiče na svaki aspekt okruženja, od zemje do vazduha. Čak obična sijalica sadrži volframova vlakna. Sve bi trebalo da se odlaže po propisima, kako ne bi dospelo u našu neposrednu sredinu. Jedna baterija u podzemnom kontejneru ako nije dobro očišćen, krene da se razgrađuje i rđa uz uticaj vlage, baterija će metal izgristi, napraviti rupu u kontejneru i onda će se sva toksična tečnost slivati direktno u zemlju, oko koje se igraju deca", objašnjava on za 021.rs. 
 
U ekološki razvijenim zemljama funkcioniše model da preduzetnik ili udruženje sakuplja opasan otpad, plaća licenciranoj firmi sa adekvatnom opremom i prostorijom za odlaganje i odnošenje otpada, a država tom preduzetniku daje poresku olakšicu, što Molnar vidi kao dobro rešenje da Srbija usvoji i sprovede. Sve ovo što rade je neprofitno. Kao najveći problem u pionirskim koracima navodi troškove transporta i nabavku kanti, ali i odsustvo podrške nadležnih institucija.
 
"Imamo samo gubitak, ali smo srećni što smo ovo pokrenuli i planiramo da proširimo na drugu radnju. Ljudi su ovo dobro prihvatili, svest inače postoji, oni žele to da rade, ali nemaju gde", dodaje Molnar za naš portal.
 
Ekološki odgovorna firma "Halogen" uspešno posluje više od dve decenije.  Maloprodaja "Radnja Halogen", nalazi se u Vršačkoj 66, u kojoj se prodaje rasveta i elektromaterijal, a salon Eglo rasvete "Halogen", prva je specijalizovana radnja dekorativne rasvete u Novom Sadu, smeštena u Kisačkoj 11. Više o ovoj kompaniji pogledajte na njihovom sajtu i fejsbuk stranici.
 
  • deda

    21.05.2018 13:26
    pravi potez, a sad hajd' i drugi da se prikljuce, mogli bi iz gradske cistoce da porazmisle pa da dogovore i postave u trgovinskim lancima, inace halogen me 'kupio' pre dosta godina kada me je prodavac sacekao da dodjem po grejac za rernu....pecenje,gosti a grejac crkne...i sad idem kod njih a imam radnju pored kuce, cisto da vratim za paznju prema kupcu
  • Lana

    21.05.2018 11:28
    Odlicno! Imam kesu sa baterijama koju cuvam godinama upravo zbog toga sto ne znam gde bih sa njima.
  • Jova

    21.05.2018 10:55
    Treba takve kante postaviti u svim većim marketima !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti