Više posla za komunalne policajce, više i napada na njih

Broj građana koji su se u prošloj godini žalili komunalcima porastao je u odnosu na 2016, a zabeležen je i veći broj napada na pripadnike komunalne policije.
Više posla za komunalne policajce, više i napada na njih
Foto: 021.rs
U Planu rada komunalne policije za 2018. sumirana je i 2017. godina. U dokumentu se može pročitati da su se građani i institucije obratili komunalnoj policiji više od 15.000 puta tokom prošle godine.
 
Komunalci su u 6.535 slučajeva preduzeli mere iz svoje nadležnosti. Izrečene su 2.062 kazne, što je blago povećanje u odnosu na 2016. godinu, kada je izrečeno 2.010 kaznenih mera. Osim toga, komunalci su izrekli i 586 upozorenja.
 
"Može se uočiti trend porasta broja zahteva za angažovanjem pripadnika komunalne policije u svim oblastima delovanja, a pogotovo u oblastima kontrole poštovanja radnog vremena ugostiteljskih objekata i kućnog reda u stambenim zgradama. Uprkos tome što broj pripadnika komunalne policije stagnira, njihovo angažovanje je povećano", navodi se u dokumentu.
 
U prošloj godini zabeleženo je i 10 napada na komunalce, što je porast u odnosu na 2016. godinu, kada su komunalci napadnuti šest puta. Dva puta komunalnim policajcima je prećeno hladnim oružjem. 
 
"Moguće je uočiti da se broj napada i ometanja komunalnih policajaca povećava prvenstveno iz razloga neinformisanosti građana o poslovima i ovlašćenjima komunalne policije. U isto vreme komunalna policija tokom svoga rada čini sve kako bi sve konfliktne situacije rešila uz minimum primene ovlašćenja prinude i svoja postupanja privela kraju bez upotrebe fizičke prinude koja je u javnosti najčešće zamerani postupak tokom obavljanja poslova", navode u komunalnoj policiji.
 
U Planu rada za 2018. godinu navodi se da građani nisu dovoljni upoznati sa poslovima komunalne policije, te da će preduzeti korake kako bi se informisanost poboljšala.
 
Podsetimo da gradskom Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambeno-poslovnim zgradama građani više ne pozivaju samostalno komunalnu policiju kada je u zgradi u kojoj žive buka ili bilo kakvo remećenje mira, već sve probleme u pisanoj formi prijavljuju upravniku zgrade/stambene zajednice, koji bi potom trebalo da reši problem.
 
Međutim, ukoliko upravnik zgrade ne može da reši prijavljeni problem ili stanari nemaju kome da se obrate, jer zgrada nema upravnika, građani mogu da se obrate komunalnoj policiji koja će primeniti svoja zakonska ovlašćenja. Više o tome OVDE.
  • Bombarder

    14.06.2018 14:05
    Za kvazimoda
    Ti si nebitan lik i smesan si.
  • Kvazimodo

    14.06.2018 08:53
    Za Bombardera 4.deo
    Mislim da Vi imate ozbiljan socijalno psiholoski problem, mozda je vreme da posetite lekara. Mogu samo da pretpostavim da je uzrok neka trauma iz detinjstva ili nesto slicno.
    Iz vaseg dosadasnjeg pisanja meni je jasno par stvari o vama. Porez i racune ne placate jer iz vase perspektive to je glupost. Branite lenstine kod kojih jedan radi a 50 spava, sto govori da ste jedan od tih 50. Ne volite pravu policiju, sto znaci da na sitno krsite zakon gde stignete, verovatno bahato parkirate, bacate smece gde stignete, ljuti ste u saobracaju i spremni na konflikt. Sve ovo potvrdjuje konstataciju iz prvog pasusa.
    Da se vratimo na temu, kada KP bude radila svoj posao od mene ce dobiti punu podrsku. Do tada, dok njih 50-tak pise 2000 kazni za godinu dana, nemojte da se salimo - kao parodija Monti Pajtona.
  • ggg

    14.06.2018 08:35
    podržavam kažnjavanje zbog kašljanja klime i buke zbog glasne muzike
    ja kao upravnik džabe opominjem stanara zbog biciklova nasred hodnika- ne ferma niko nikog- komunalci kada dođu kazne upravnika a ne stanara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.