Turizam u Novom Sadu na analizi, traže se "brza rešenja"

Gradska uprava za privredu angažovala je beogradsku firmu "Savetnik u turizmu" da do kraja septembra izradi Akcioni plan razvoja turizma u Novom Sadu.
Turizam u Novom Sadu na analizi, traže se "brza rešenja"
Foto: 021.rs
Posao vredi dva i po miliona dinara, a od firme se očekuje da uzme u obzir nekoliko prioriteta Grada u cilju razvoja turizma: podršku privatnom sektoru, edukaciju zaposlenih u turizmu, unapređenje infastrukture i brendiranje. 
 
Plan će poslužiti kao osnova za razvoj turizma u narednim godinama, a naročito za razvoj kongresnog turizma.
 
Gradskoj upravi za privredu potrebna je pomoć da sagleda kako da poveća prepoznatljivost Novog Sada na nacionalnom i međunarodnom turističkom tržištu. Plan bi trebalo da pokaže kako poboljšati imidž Novog Sada kao turističke destinacije, kako privući nove posetioce, podstaći veći broj noćenja i potrošnju (i domaćih i stranih turista) i identifikovati koje sve turističke potencijale Novi Sad zapravo ima.
 
Jedan od ciljeva je stvoriti takozvana autentična iskustva u gradu, na određenim lokacijama, pa izabrana firma tako može i da komunicira sa Gradskom upravom za urbanizam i sa JP "Urbanizam" i mapira šta gradu nedostaje - novi hoteli, parkovi, muzeji ili drugo.
 
Upravu zanima i kako se radi brendiranje, a očigledno je potrebna obuka zaposlenih.
 
"Izrada ovog plana podrazumeva identifikovanje nedostataka u kompetencijama i znanjima aktera razvoja turizma grada Novog Sada i na osnovu toga definisanje predloga za sprovođenje treninga, stručnih usavršavanja, edukacija i radionica. Dati konkretan plan edukacije kroz studijska putovanja na kojima će se akteri upoznati sa najboljim primerima prakse iz domena razvoja turizma", navodi se u konkursnoj dokumentaciji prema kojoj je sproveden tender za autora strategije.
 
Akcioni plan treba da pokaže zaposlenima u gradskoj upravi kako izgleda kompleksan proces apliciranja za različite fondove koji su dostupni za razvoj turizma, a traže i da im se napiše koji su to konkretni fondovi iz kojih se mogu finansirati pomenuti projekti, koje su to organizacije, ambasade, donatori i agencije koji su potencijalni partneri na projektima.
 
Grad želi i plan razvoja kongresnog turizma. Naime, jedan od ciljeva je da grad osnuje Kongresni biro koji posluje kao poseban departman u okviru Turističke organizacije Novog Sada ili pak samostalno. Takođe, traži se i gotov marketing plan.
 
U dokumentaciji se precizira da je neophodno napraviti profil turista koji su idealni za posete Novom Sadu, ali se poseban akcenat stavlja na, kako se navodi, "quick win" proizvode - rešenja koja se relativno brzo plasiraju na tržište i njihova održivost je upitna, a ponekad i njihov kvalitet. Na primer, "quick win" za Novi Sad je činjenica da je najveći grad u Vojvodini, lokacija za Egzit festival ili da se nalazi na Dunavu.
 
Ovo implicira da nadležni nemaju preveliku nameru da se, barem u ovom trenutku, bave naročito komplikovanim rešenjima u razvoju turističkih potencijala Novog Sada, već ih zanimaju brze i jednostavne varijante i usluge u turizmu. 
 
Konačna verzija akcionog plana mora da bude dostavljena Gradskoj upravi do 30. septembra.
 
Podsetimo, 021 je pre dve godine analizirao kako izgleda turizam u Novom Sadu. Naime, Novi Sad je prolazna destinacija većini turista i oni ne ostavljaju naročito velike sume u gradu - jer nemaju na šta naročito i da potroše novac. Zato se čelnici sve više okreću kongresnom turizmu kao načinu da Novi Sad ostane bitan na turističkoj mapi Evrope.
 
Podsetimo i da su odbornici Skupštine grada nedavno usvojili i program razvoja turizma u Novom Sadu do 2022. godine, U istraživanju za potrebe Programa za razvoj turizma, turisti su naveli da Novi Sad ima dobar noćni život, raznovrsne i kvalitetne festivale, ali su zabrinjavajuće tvrdnje o tome da Novi Sad poseduje nizak nivo sigurnosti i bezbednosti, kao i loš odnos cene i kvaliteta.
 
Zašto je Novi Sad "city break" destinacija čitajte u našem članku OVDE.
  • Predlog

    14.06.2018 10:54
    Novi Sad bi mogao da ima originalnu turističku ponudu - terevenčenje cele noći na Keju žrtava racije, ispod prozora novosađana kao vid relaksacionog turizma: deranje iz sveg glasa okolnim ulicama, bez uznemiravanja od strane policije, te histerično cerekanje okolnim ulicama, što sve masira mišiće i krvne sudove stomaka i pluća. Zatim, nezaboravni utisak može pružiti uriniranja po fasadama i mračnim ćoškovima, pritom nesputano urlati, što pozitivno utiče na oslobađanje od stresa. Relaksaciji i zadovoljstvu doprinosi i glasna muzika iz ličnih uređaja posetilaca, sa zvučnicima uperenim prema prozorima stanara. Time se posetioci oslobađaju sresa mržnje i prezira prema establišmentu, koje reprezentuju odrasli i zaposleni novosađani u okolnim zgradama. Nesputano razbacivanje smeća po okolini omogućava da se iskaže pobuna protiv savremene civilizacije i tehnologije. Pošto navedena turistička ponuda nije skupa, potrebno vam je samo par litara piva za komletan ugođaj, prvenstveno bi bila namenjena mladim ljudima iz regiona i šire. Za odrasle posetioce, iz dosadnih i uređenih zemalja Evrope, bio bi zanimljiv izlet u jutranjim časovima po keju i okolnim ulicama prekrivenim otpadom i mokraćom, kao ilustracija naličja kulture, a takođe bi to mogao biti i vid istraživačkog turizma za psihologe i sociologe iz drugih gradova Srbije i regiona. Samo sve treba postaviti na turističke sajtove, i eto koristi za mnoge.
  • ggg

    13.06.2018 13:32
    slažem se, treba da se otvore kiosci sa suvenirima, kasarne da se pretvore u Hostele i da se postave kante za smeće i naravno kod svakog autobusa koji stigne da se stvori turistički vodič
  • Rotkvarija

    13.06.2018 08:20
    Sama
    Tvrđava je dovoljna za milionske prihode u €. Da ne idemo dalje u dubioze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti