Turisti u Novom Sadu uglavnom u prolazu i tankih džepova

Azerbejdžanci, Arapi, Korejci i Tajlanđani su, osim redovnih Nemaca, Turaka, Engleza i turista iz severnih delova Evrope, posetili Novi Sad u prva četiri meseca ove godine.
U Novom Sadu je tokom zime i ranog proleća boravilo blizu 44.000 turista, što je petina više u odnosu na isti period prošle godine. Zabeleženo je 93.213 noćenja – mahom stranaca, što je za 50 odsto više nego prošle godine tokom zime i proleća.
 
Broj turista koji posećuju Novi Sad je svake godine sve veći, ali je njihovo zadržavanje kratko, jer je Novi Sad njihova prolazna destinacija na putu ka većim gradovima. Tako smo prethodnih meseci bili domaćini turistima iz egzotičnijih krajeva, ali ne možemo beležiti veću ekonomsku korist od njihove kratkotrajne posete. Kako za 021 kažu stručnjaci, Novi Sad turiste zadržava svega nekoliko dana, njihovi aranžmani su mahom unapred plaćeni, a destinacije koje kod nas obilaze najčešće su salaši, centar grada i neke od manifestacija u toku.
 
Novi Sad se nalazi na popularnoj Eurovelo 6 biciklističkoj ruti, a pretprošle godine u biciklističku infrastrukturu je uložio nula dinara. Takođe je i domaćin Egzit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja godinama čeka da se neko bavi njenom obnovom (naročito podgrađem). To smatra predsednik Udruženja turističkih vodiča Novog Sada Radivoj Novakov, koji dodaje da Grad ne ulaže i ne koristi baš sve svoje turističke kapacitete.
 
"Sada su popularne balkanske ture, ali mi smo samo usputna stanica tim turistima i naša privreda tu ima malo ili ništa koristi. Recimo, prošle godine je bio kraktotrajni 'bum' turista iz Izraela, ove godine iz Japana i Kine. Potencijali postoje i ne treba puno novca uložiti u razvoj turizma u gradu, ali je potrebna dobra volja i impementacija onog što je provereno u nekim razvijenim turističkim destinacijama - te volje deklarativno ima, ali se izgubi u procesu realizacije", objašnjava Novakov.
 
Postoje sasvim jasni potezi koji mogu da se naprave da bi Novi Sad bio bolji prijatelj turistima. Za početak, kaže Novakov, trebalo bi naučiti komunalnog policajca koji dežura kod Srpskog narodnog pozorišta da ne bi trebalo da zaustavlja i 15 minuta zadržava turističku turu koja se parkirala da bi napustila autobus. Takođe, trebalo bi više uložiti u poteze poput rekonstrukcije lokalnog puta na Ribarcu, koja je konačno počela.
 
Na unapređenju turističke ponude grada i pružanju pomoći turistima radi Turistička organizacija Novog Sada. U ovoj organizaciji ponosni su na činjenicu da je Novi Sad nominovan za sedmu najbolju evropsku destinaciju glasovima turista na sajtu European Best Destinations, kao i da svake godine beleži porast broja turista. Međutim, Novi Sad je, kaže Tihana Putin iz TONS, “city break” destinacija u kojoj se retko koji turista zadržava duže od vikenda, ali je njihov priliv stalan.
 
"Ne može se reći da postoji klasična sezona. Početkom septembra počinju pripreme za sajmove, a sledi doček Nove godine na Trgu slobode koji svakako privuče turiste, kakav god da je muzički program. Bitno nam je da se stalno nešto dešava, iako se ne iskoristi sve od naših kapaciteta. Mi ne možemo da pričamo o broju noćenja koje ostvaruje, na primer, Paralija, jer se tamo ide na 7-15 dana, ali te destinacije preko godine ne mogu ni da sanjaju o 'city break'-u kakav imamo mi", objašnjava Putin.
 
 
Ona navodi da turisti uglavnom iz ekonomski razvijenih zemalja imaju šta da vide u Novom Sadu – kongresni turizam u razvoju, gastro -ture, manifestacije, jeftine butike, uređen Kej, trim i staze za treniranje, vodni turizam, Frušku goru, salaše, vinske i manastirske ture – pa i naše pijace.
 
Gde se još nismo pokazali?
 
Odličan primer kako je jedan grad iskoristio svoj položaj je mađarski Mošonmađarovar. Ovaj grad ušao je u Ginisovu krigu rekorda s najvećim brojem stomatoloških ordinacija po broju stanovnika. Razlog je, kaže predsednik udruženja turističkih vodiča Radivoj Novakov, blizina austrijskom Beču, iz kojeg građani u ogromnom broju dolaze u  Mošonmađarovar da obave stomatološke zahvate znatno jeftinije nego u prestonici Austrije. Naš najveći turistički potencijal je Petrovaradinska tvrđava, za koji Radivoj Novakov kaže da je zapostavljena.
 
"Domaćinskim gazdovanjem bi se Tvrđava potpuno probudila, ali bi pomoglo i ono što je u planu – osnivanje javnog preduzeća koji bi sve držalo pod konac. Ja sam ubeđen da bi Tvrđava mogla da se održava i obnavlja, a ona je jedan od brojnih takvih primera. Ima teorija da je Petrovaradinska tvrđava do sada najveća investicija na ovim prostorima, neiskorišćeno blago i šteta je da podgrađe propada. Ima lepih inicijativa - pozdravljam da prihod od prodatih ulaznica za jedan dan ide u obnovu, ali tim tempom će nam trebati 50 godina da dođemo do nekih rezultata. Treba nam brže rešenje", smatra on.
 
 
Inače, kako je 021 ranije pisao, drastične razlike u cenama zdravstvenih usluga dovode sve više stranaca u Novi Sad. Oni sa prevozom, smeštajem i ostalim troškovima, prolaze nekoliko puta jeftinije kod nas nego da su se lečili u svojoj zemlji. Više o zdravstvenom turizmu u Novom Sadu i cenama koje su među najnižim u Evropi čitajte OVDE.
 
Kako bi Novi Sad mogao da unapredi turističku ponudu samo otvaranjem turističke ture s obilaskom Katedrale čitajte OVDE.
  • jaoj

    15.06.2016 11:22
    Osnivanje javnog preduzeca kojim bi se sve drzalo pod konac? U nekoj zemlji fantazije verovatno da, ali u ovom grotlu gde znamo sta znaci "javno preduzece"? Za one koje nije sramota da za novine izjave da bi osnivanje javnog preduzeca drzalo stvari pod konac, i one koji imaju iq manji od broja cipela, ipak cu napisati: to su mesta gde se zaposle potpuno i apsolutno nekvalifikovani partijski ljudi, koji niti znaju, niti zele da rade svoj posao, i posao koji im je proveren ostaje jednako neuradjen kao i da ga nema, a njihov nerad se placa od nasih para.
  • Novosađan

    15.06.2016 08:42
    @Pera Mika Laza
    Nikad da se naučimo jednom osnovnom pravilu.Kad o nečemu pišemo ili komentarišemo prethodno treba da se obavestimo o činjenicama vezanim za tu temu.A činjenice su sledeće.
    Prostor info centra u ulici Modene TONS nije izgubio već mu je nelegalno oduzet suprotno Zakonu o restituciji a zahvaljujući nedovoljnom angažovanju tadašnjih gradskih službi i pravobranilaštva koji nisu reagovali po tom pitanju ili su dali svoje saglasnosti a nisu trebali ni smeli.TONS na to sve nije mogao da utiče jer je doveden pred svršen čin a nakon isteka svih rokova za eventualne žalbe.Takođe pominjete 6 lokacija na kojima se navodno odvija delatnost TONS.Prava informacija je da TONS svoju promotivnu tuističku delatnost obavlja na 2 lokacije Info centara (Bulevar M.Pupina 9 i Jevrejska 10) ali i u administrativnim prostorijama na Trgu Slobode 3.Ove lokacije je vrlo lako pronaći jer se sve nalaze praktično u užem centru Grada.Takođe postoji i vrlo kvalitetna internet stranica TONS na adresi: novisad.travel ,na kojoj se mogu dobiti vrlo detaljne informacije o turističkoj ponudi Grada N.Sada ali i druge povezane informacije.Ovakav hejterski komentar ukazuje da niste informatički pismeni a i da ne poznajete Novi Sad i da vam je jedini cilj da omalovažite rad TONS koji je za svoj rad u poslednjih3 godine dobio više domaćih i međunarodnih priznanja.Pitam se šta vi radite korisno u životu osim što hejtujete a i to radite jadno.
  • Igor

    15.06.2016 08:33
    Eurovelo 6
    Prošle godine u par navrata vozio ovom rutom od Novog Sada do Hrvatske i nazad, broj biciklista zaista velik, teško da imate 1/2h da na nekoga ne naiđete, ali, put, blagi užas, od Novog Sada do kraja Futoga nasipom, gomila auta, ne na Kamenjaru već na ograđenom delu za pešake i bicikliste koji se nalazi između rampi (gomila napaljenih klinaca koji divljaju u poluraspadnuitim mercedesima od pre 1000+ godina), deo od Futoga do Begeča, nemoguć za vožnju, nemam ni predstavu kuda tačno ide pošto smo na kraju išli glavnim putem, od Begeča do Čelareva, bolje ne pokušavati, oštar tucanik, gume sve isečene, rupa do rupe, a na mapi piše da je asfaltni put, toliko o biciklističkoj ruti kojom sezonski prođe gomila stranaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti