Vršnjačko nasilje u Sremskim Karlovcima, pretili osnovcu da će ga izbosti nožem

Učeniku šestog razreda Osnovne škole "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima grupa vršnjaka iz odeljenja pretila je da "će ga sutra, 13. juna, ako dođe u školu, izbosti nožem".
Vršnjačko nasilje u Sremskim Karlovcima, pretili osnovcu da će ga izbosti nožem
Foto: Pixabay
Kako prenosi "InfoNet Vojvodina", roditelji dvanaestogoišnjeg dečaka kažu da vršnjačko nasilje nad njihovim detetom traje dve godine, od početka petog razreda. Napominju da je toga bilo i u nižim razredima, ali da je "učiteljica nekako uvek uspevala da iskontroliše problematičnu decu i situacije".
 
"Posle bezbroj pretnji, uvreda, maltretiranja koje je trpeo, poslednji u nizu je više nego alarmantan. Došao je kući iz škole plačući i rekao nam da su mu trojica dečaka rekli da će ga sutra izbosti nožem", kaže majka dečaka.
 
Direktor Osnovne škole "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima Goran Maravić potvrdio je za "InfoNet Vojvodina" da problem postoji i tvrdi da ga škola rešava. Po njegovim rečima, ovim problemom se bavi školski Tim za borbu protiv nasilja. 
 
"Moramo da ispitamo šta kaže i jedna, i druga, i treća strana. Te pretnje nožem smatram da su više izgovorene u žaru dečije borbe, kada deca i psuju i svašta govore jedni drugima. Najvažnije je da su deca procesuirana kroz sistem kako zakon nalaže, obavljeni su razgovori sa psihologom, pedagogom, razrednom starešinom, roditeljima dece", poručuje Maravić.
 
Majka dečaka kaže da nije zadovoljna onim što je škola do sada učinila. Dodaje da njenog sina vređaju i nazivaju raznim imenima, te se pribojava da bi situacija mogla da eskalira. Jedan od poslednjih u nizu incidenata, navodi, dogodio se prošle nedelje, kada su njenom sinu demolirali bicikl u školskom dvorištu.
 
Uprava škole upoznata je i sa ovim incidentnom. Kažu da su pregledali i snimke sa kamere koja je postavljena u školskom dvorištu. Međutim, po rečima direktora, na njima se ovaj incident ne vidi, jer se to dešavalo u uglu koji kamera ne pokriva. 
 
"Ipak, ispitaćemo i taj slučaj. Situacija je vrlo nezahvalna, jer ne možemo da stanemo ni na čiju stranu, niti slepo da verujemo ni jednoj, ni drugoj strani. Meni, kao direktoru, ruke su vezane. Po novom zakonu imamo veće integerencije, a to je da roditelje problematične dece upućujemo na Centar za socijalnu rad. Nama, kao školi, pre svega je u interesu da rešimo razmirice među učenicima", zaključuje Maravić.
  • Suzana

    08.10.2022 14:25
    Ne znam kako je u drugim školama ali sam sigurna da u svakoj ima nasilja…moram da kažem da sam i ja bila učenik ove škole da sam osetila na svojoj koži šta je vrsacko nasilje moja ucetiljica nije obraćala pažnju na to sto vrše nasilje nad amnom čak me i ona matretirala psihički govorila je uvrede na moj fizički izgled. Ja sam bila dete iz siromašne porodice i bez i kakve zaštite obraćala sam se tadašnjem direktoru škole kao i psihologu nikada nisam dobila zaštitu čak su me podkradali u školi deca iz moj odeljenja takodje želim da kažem da su moju sestru prebili u ovoj istoj školi da je ona završila u bolnici da jakim povredama i mogla sam isto da prodjem jel su dečaci iz mog odeljenja hteli da me bace u potok kod škole…iz mog iskustva nebih moje dete poslala u tu školu jel znam šta sam sve prošla na svojoj kozi vise nisam mogla da trpim nasilje i prestala sam da idem u tu školu ovo je sramota za školu u sremskim karlovcima i ovo sto se sve dešava u njoj.
  • Naopaka

    17.06.2018 17:26
    Pedagogija
    Direktor osnovne škole dramu jednog deteta koje je izloženo pretnjama nožem-tumači svojim sitnim ličnim interesom-tobože to je predstava da bi se izdejstvovala njegova smena...Takvoj osobi nema mesta ni u školi ni u pedagoškoj delatnosti, a posebno ne na funkciji direktora obrazove institucije. A u pogledu roditelja dece koja zlostavljju drugu decu - neophodno ih je preko medija i na sve druge načine upoznati sa odredbama zakona koji za takve sluačajeve propisuje kaznu do 3 godine zatvora - za roditelja. O svakoj presudi ozbiljno informisati preko medija pa će se uskoro pokazati rezultati. Od nečega mora da se krene!
  • Tanja

    13.06.2018 23:04
    Direktorova izjava u kojoj kaže da je majka namerno sada, pred kraj školske godine, izašla s ovom pričom da bi poljuljala njegovu poziciju i da je politički instruirana je najsramotnija izjava koju je mogao da izgovori. Trebalo bi da se stidi. Dete je traumi, godinama ga maltretiraju u školi, majka u panici od straha, a direktor sve to prima lično i povezuje s politikom. Da se sakrije u mišiju rupu i više nikada ništa ne izjavljuje, pametnije bi mu bilo. Inače, direktor svaku, ali baš svaku negativnu priču o karlovačkoj osnovnoj školi, uvek povezuje s politikom i baš uvek komenzariše da to njemu neko smešta. Isto je bilo i sa agerom „kuća Cece Ražnatović“, i sa drugim slučajevima o nasilju, propustima na ekskurzijama itd. Direktor je za svaku od tih priča govorio da su politički instruirane. Dok se on bavi sobom, u školi mu je „Bronks“. Mogli bi feljtoni da se pišu o vršnjačkom nasilju i „vezanim rukama uprave škole“. Sramota! Samo proceduralno primenjuju mere, da bi sebe oprali kad im bane inspekcija, a to što nikad ništa ne reše, nebitno je. Oni su proceduru ispoštovali. Pretnje noževima za.njih nije alarm za uzbunu. Biće, verovatno, kad neko dete bude izbodeno. Pa bi onda i to verovatno bilo politički instruirano. Da se stide svi svojih izjava, nečinjenja, nestručnosti i neempatije. Majka koja je uplašena dobiće etiketu histerika, a dete koje je žrtva, etiketu problematičnog. Direktor za to vreme brine o fotelji. Poražavajuće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti