Jugovićevo dobija stanove za vojnike i policajce, kao i atletski stadion

Sadašnji prostor kasarne Jugovićevo, nekadašnjeg vojnog aerodroma, koji se nalazi neposredno uz Novo naselje, biće iskorišćen za zidanje stambenih zgrada i atletskog kompleksa.

Urbanistički plan koji se odnosi na ovaj deo grada i koji je upravo na javnom uvidu predviđa da se na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe, na mestu gde je Građevinska direkcija Srbije još pre skoro dve decenije počela zidanje zgrada na vojnom zemljištu, izgradi 13 sedmospratnica, atletski stadion i atletska dvorana.

Kako se navodi u planu koji je na ranom javnom uvidu i u koji je 021.rs imao uvid, cilj donošenja plana je prvenstveno realizacija projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti. U dokumentu se navodi da će biti izgrađeno više zgrada visine do sedam spratova, odnosno oko 32 lamele sa oko 1.984 stana, prosečne veličine od 60 kvadrata. Ove zgrade će biti više nego one koje već postoje u okolini.

Plan predviđa zadržavanje postojećeg bloka zgrada od po četiri sprata čije je zidanje počela Građevinska direkcija Srbije još 2000. godine. Od tada do danas šest je sagrađeno i useljeno, dve se grade, a tek predstoji izgradnja još četiri. Sve ukupno, u svim zgradama koje se planiraju za snage bezbednosti, kao i one koje je već sazidala ili zida Direkcija, trebalo bi da se smesti oko 7.000 stanovnika.

Pored zidanja stambenog naselja, na prostoru koji pripada kasarni Jugovićevo, predviđena je gradnja atletskog stadiona sa kapacitetom od 2.000 do 5.000 gledalaca i dvoranom za atletska takmičenja sa kapaciteteom od 1.500 do 2.500 sedišta. U okviru sportskog kompleksa će se graditi i pomoćni tereni, kao i staze za zagrevanje, prostori za dečiju atletiku i igrališta.



Urbanisti planiraju i da se preispita da li postoji mogućnost da se naprave otvoreni sportski tereni za ostale sportove (kao što su tenis i mali fudbal), trim staze i podzemne garaže.

U ovom bloku će se graditi i osnovna škola kapaciteta od oko 600 dece i vrtić za oko 300 mališana.

Iako se radi o površini koja će prevashodno biti namenjena za sport, a koja ima dovoljno prostora da se po uzoru na Novo naselje uredi tako da ima dosta parkinga, zelenila, dečijih igrališta i drugih javnih prostora, proračun pokazuje da će ova lokacija imati jedva šest odsto zelenila.

Plan se na javnom uvidu nalazi do 26. juna i može se pogledati u prostorijama Mesne zajednice "Jugovićevo" u Tarasa Ševčenka 1 i u prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3. Prigovori se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

  • Davor

    18.06.2018 08:40
    Žare, Žare...
    Zaštitno zelenilo 5,9% + 11,68% u okviru stavke "Pristupne saobraćajnice, ZELENILO, parkinzi" i ti dobiješ "jedva 6%". Žare, care! :-)
  • Lepi

    16.06.2018 21:59
    Kako AV pokušava da kupi policiju i vojsku! Ali kad narod ustane nema ti spasa!
  • Novosadjanka

    16.06.2018 21:33
    Ne dirajte
    Ne dirajte samo Novo naselje!!! Sve ste unistili, nadam se da novokomponovanoj bdro-eliti ovaj kraj nije zanimljiv, da se mi ostali lepo povucemo na miru i ne gledamo sramotu od ovog grada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti