Od 5. jula počinje stroža kontrola vozila na tehničkom pregledu

Novi pravilnik o tehničkom pregledu stupa na snagu 5. jula i građani će već od tog dana primetiti novine.
Od 5. jula počinje stroža kontrola vozila na tehničkom pregledu
Foto: 021.rs

Vlasnica Tehničkog pregleda "Autotehnika" iz Novog Sada Gordana Drageljević kaže za 021.rs da vozači treba da zaborave na dosadašnje tehničke preglede jer će se od sada većina toga raditi drugačije, a prelazak na novi sistem trajaće naredne tri godine, do punog uvođenja svih novina. Ona dodaje da se na ove novine čekalo devet godina.

"Sve što smo do sada znali o tehničkom pregledu možemo da zaboravimo, jer od 5. jula dolaze velike promene. Vozače očekuje tehnički pregled u trajanju od minimum pola sata za putničko vozilo, a potom i fotografisanje vozila (pet fotografija) sa mestom i vremenom fotografisanja. Pored toga, u narednih tri do tri i po godina slede različite promene i novine u tehničkom pregledu. Za tri godine svi će raditi po novim pravilima, sa novom opremom, video nadzorom i informacionim sistemom koji će povezati sve tehničke preglede u Srbiji", objašnjava Drageljević.

Ona kaže da je država odlučila da postepeno uvodi promene svesna starijeg voznog parka u našoj zemlji, pa će se tako u naredne tri godine sve u vezi sa izduvnim gasovima, pa i sam katalizator, samo konstatovati. Naime, izduvni gasovi za sada neće uticati na tehnički pregled, odnosno ako se utvrdi da su parametri iznad dozvoljenih, građani će o tome biti upozoreni, ali neće biti u obavezi da ugrade katalizatore. Ta obaveza će biti tek za tri godine.

Novina je i zabrana prilaska vlasnika vozila dok traje pregled kola i to će se kontrolisati video nadzorom.

- Zabranjeno je zadržavanje na liniji tehničkog pregleda, što znači da će vozači samo predati vozilo i potom čekati i posmatrati šta se dešava. Oni od 5. jula nemaju više pravo prilaska, niti mogućnost i razgovor sa kontrolorima koji rade na pregledu vozila. Kako ima novina za građane, tako ima i za kontrolore, koji više neće samo vraćati dozvolu i reći vlasniku da je vozilo neispravno nego će morati da napišu izveštaj na kojem će tačno navesti šta je neispravno i zašto vas nije pustio na tehničkom pregledu. Takođe, novina je da će svi zaposleni koji rade na tehničkom pregledu morati da imaju licence Agencije za bezbednost saobraćaja i rok za njihovo licenciranje za tri godine. Oni će morati i da svake godine idu na seminare, obnavljaju gradivo i uče. Na taj način će biti bolje obučeni i imaće i drugačiji odnos prema poslu, kako ne bi izgubili licencu - objašnjava za 021.rs Gordana Drageljević iz Tehničkog pregleda "Autotehnika" koji se nalazi u Ulici Stevana Mokranjca na Detelinari.

Ona dodaje da su dezinformacije da vozila neće smeti da imaju nikakva oštećenja ako žele da prođu tehnički pregled.

- Do sada je bilo predviđeno da automobil ima do 5% oštećenja, međutim sada nema tog pravila. Očekuje se da MUP da detaljnija uputstva po ovom pitanju, ali je sigurno da neće biti toga da će neko zbog neke ogrebotine biti u situaciji da mu se vozilo proglasi za neispravno, jer se zna šta je neispravno, a šta ispravno vozilo - kaže Gordana Drageljević.

Prema njenim rečima, tehnički pregled nije samo obaveza i trošak, nego i provera ispravnosti automobila u kojem vozač vozi sebe i članove svoje porodice. I kako kaže, uvek ide nekom u susret.

- Na ovo ne treba gledati kao na trošak i država to pokušava da objasni građanima. Dakle, prvo idete kod majstora, pregledate vozilo i onda tek sledi tehnički pregled, a ne kao do sada kada su građani išli na tehnički da vide šta nije ispravno, pa tek onda kod majstora - kaže vlasnica Autotehnike.

Gordana Drageljević preporučuje vozačima da od 5. jula nazovu Tehnički pregled kako bi zakazali termin i lakše se organizovali, a savetuje im i da ako imaju neke nejasnoće pozovu kako bi dobili sve neophodne informacije.

  • Rotkvarija

    23.06.2018 07:46
    Zamislite
    Stručnjaka koji od Okanovića dobije licencu...
  • ivan s

    19.06.2018 16:06
    To za GSPNS ne važi. Kao ciganske zaprege su im autobusi, samo malo lošiji.
  • Pera

    19.06.2018 15:57
    Moj auto
    Moj auto moja licna imovina zasto bih ja morao bilo kome da je dam na pola sata i jos da ne smem da gledam.Po kojem to zakonu.Gde to ima i ako ne planirate muvanje zasto vlasnik auta nebi mogao da gleda vrsenje tehnickog pregleda.Uvedite da svaki tehnicki mora imati cekaonicu iz koje se moze gledati vrsenje tehnickog pa onda zabranite vlasniku da bude na liniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti