Moguća prodaja zgrade Radničkog univerziteta privatnom investitoru

Ukoliko država prenese vlasništvo nad zgradom Radničkog univerziteta na Grad Novi Sad, postoji mogućnost da ovo zdanje bude prodato privatnom investitoru.
Moguća prodaja zgrade Radničkog univerziteta privatnom investitoru
Foto: 021.rs
Prodaja zgrade koju je koristio Novosadski otvoreni univerzitet pominje se pola godine nakon što su gradski odbornici usvojili odluku kojom se traži od Vlade Srbije da se 9/10 objekta, koji već 18 godina stoji prazan i napušten, prebaci u javnu svojinu grada. 
 
Zgrada Radničkog univerziteta u Ulici Vojvođanskih brigada izgorela je u požaru 2000. godine, a od tada nikad nije u potpunosti obnovljena. Kako je predstavljeno u jednom od dokumenata koji su gradski odbornici ranije usvojili, ova zgrada se "ne koristi od strane vlasnika i korisnika, i predstavlja ruglo Grada Novog Sada".
 
Po rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, postoje zainteresovani investitori za ovu zgradu. 
 
"Mi čekamo da nam država prenese vlasništvo. Ako prenese, i ako nam dozvoli, ja bih gledao da to možda i prodamo, grad da proda, da prihoduje. Naravno, da se zadrži koncept koji je postojao. Ima interesovanja, javili su nam se zainteresovani investitori iz inostranstva i iz države", poručuje Vučević.
 
Ideje o obnavljanju zgrade postojale su i ranije, pa čak i projekti kako bi zgrada trebalo da izgleda nakon rekonstrukcije. Međutim, do danas ništa nije urađeno, a zgrada je potencijalno opasna za one koji je posećuju, zbog čega je ranijih godina čak traženo i da policija obezbeđuje ovaj prostor.
 
U budućnosti bi prva dva sprata zgrade mogla da postanu garažni prostor, čime bi se rešilo parkiranje za buduće posetioce. "Ako nam to bude dozvoljeno, predložio bih Skupštini grada da idemo u rekonstrukciju i tog objekta, u smislu da se nađe privatnik koji bi investirao i da nemamo više kostur star 18 godina, već da vidimo oporavak i obnovu jednog od simbola Grada Novog Sada u novijoj istoriji", dodao je gradonačelnik Novog Sada.
 
Ranije se moglo čuti da bi zgrada Radničkog mogla poslužiti da se u nju smesti gradska administracija, da se iznajmljuje kao kancelarijski prostor ili da bude javna garaža. Kao neki od razloga zašto bi Grad trebalo da preuzme vlasništvo nad zgradom navodi se i to što je Novi Sad 2019. godine Omladinska prestonica Evrope, a dve godine kasnije Evropska prestonica kulture.
 
"U narednom periodu neophodno je kroz niz aktivnosti srediti okruženje radi poboljšanja internacionalnog ugleda i turističke ponude Grada, u šta spada i sređivanje skeleta Radničkog univerziteta u samom centru, koji ne pruža lepu sliku o prestonici", navodi se u odluci kojom se traži prenos vlasništva nad zgradom Randičkog univerziteta na Grad Novi Sad.
 
Podsetimo, zgrada Radničkog univerziteta je izgorela u velikom požaru 6. aprila 2000. godine, kada je nastradala radnica TV Duga Milica Prostran, a tom prilikom su potpuno izgorele i prostorije Radija 021 na 13. spratu. Tokom 18 godina, koliko kostur zgrade stoji u centru zgrada, više puta su se mogle čuti ideje i obećanja o obnavljanju zgrade. Kako do toga nije došlo, zgrada se već izvesno vreme koristi kao prostor za velike banere sa likovima političara.
  • Paor

    04.07.2018 10:59
    @Komifo
    Naravno da Vojvođani nemaju nikakve veze sa njima, pa čak ni sa pameću, ali Srbi kojih je ovde u severnoj srpskoj pokrajni Vojvodini ima više od 68% naravno da imaju.
    i jedni i drugi smo Srbi.
    Ovi prvi (Vojvođani) su po broju ispod statističke greške, pa ni ne čudi što nemaju veze ni sa čim.
    Možda i imaju neke veze sa tzv. Bosancima ili Vanzemaljcima, ali sa ovozemaljskim stvarima oni nemaju nikakve veze.

    Moji preci su meštani i stvarali su 1848. godine ovu Vojvodinu, kao Srpsko vojvodstvo, ili da budem precizniji Serbsku Vojvodinu, kako se nekada zvalo.
    Na žalost, komunisti (Đilas i Broz) su 1945. godine Vojvodini protivpravno oduzeli Baranju, kja je do tada bila sastavni deo Vojvodine (Srem, Banat, Bačka i Baranja).
    Za njeno stvaranje u krvavoj borbi protiv Mađara, položili su živote mnogi Srbi preko Drine, koji su ovde bili dobrovoljci.

  • Komifo

    04.07.2018 09:23
    @gradjanin

    Vojvođani nemaju nikakav zajednički interes sa 'Srbima preko Drine', - iliti preciznije Bosancima. Dokle god se forsira ta laž da su nam oni nekakva 'braća', otpor će samo rasti.
  • Deran

    04.07.2018 08:33
    Re: Dragan
    Deda tvoj je radio Radnički?

    Što ga ond anije osigurao?
    Nego bi sada hteo da ti ga ja i neki drugi platim.

    Za sve ovakve (nezavršene) objekte treba ostaviti dve dve goddine vlasniku da ih popravi, ako to nisu u stanju treba im oduzeti objekat.
    Ovako ruže grad, jer stoka nije htela da osigura na realan iznos svoju zgradu.

    Svi bi da pametuju, a niko ne dreši kesu, pa kupite radnički univerzitet, ko vam to brani, izbekeljite se kada ste pametni i sa lovom, koja vam daje za pravo da pametujete oko investicija.
    Ako nemate novac, začepite usta i ne ke...te više, jer je ovom narodu dosta lelemuda, koji se u sve razumeju a nema pas za šta da ih ujede.

    Vi ste nešto gradili, a niste vlasnici, pa i moj otac je radio 30 godina u Mercedesu, pa nije vlasnik ni jedne deonice i niko ga ne pita šta će tamo sa tom firmom i fabrikom da se radi.
    Vlasnik si samo kada kupiš NOVCEM nešto, kako ovde tako i na Zapadu.
    Sve drugo je isprazno hejterisanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.