Novi Sad preuzima Radnički i deo zaposlenih Otvorenog univerziteta

Novosadska vlast će u petak, 26. januara na sednici Skupštine grada doneti odluku o preuzimanju zgrade spaljenog Radničkog univerziteta, kao i dela zaposlenih Novosadskog otvorenog univerziteta (NOU).
Novi Sad preuzima Radnički i deo zaposlenih Otvorenog univerziteta
Foto: 021.rs

Na ovaj način potvrđena su nedavna pisanja 021.rs da je gradska vlast našla način da konačno reši probleme sa zgradom koja nikada nije do kraja obnovljena nakon požara 2000. godine, kao i statusa NOU koji je izbrisan sa spiska gradskih ustanova kulture za vreme gradonačelnice Maje Gojković.

Pred novosadskim odbornicima će se naći dve odluke, prva kojom Grad traži od Vlade Srbije da 9/10 zgrade prebaci u javnu svojinu Novog Sada, a druga da se osnuje Novosadski dečiji kulturni centar u Radničkoj 20 i tu zaposli deo radnika NOU-a.

Konkretno, u prvoj odluci u prenosu vlasništva lokalna vlast navodi da 1/10 zgrade već poseduje, nakon što je taj deo dobila od "Dnevnik holdinga" 2009. godine na ime duga za poreze i druge dažbine. Kao razlog za ovaj zahtev Grad navodi da bi time što bi bio jedini vlasnik mogao da počne obnovu zgrade.

U samoj odluci se navodi da je spaljena zgrada u vlasništvu Republike, a pravo korišćenja imaju NOU i Grad od 2009. godine. Takođe, prilaže se i izvod iz katastra gde se vidi da je 29. novembra 2017. gradsko pravobranilaštvo podnelo zahtev za upis prava javne svojine Republike Srbije. Zanimljivo je da se sada po prvi put od 2000. godine pominje da je zgrada u vlasništvu države, s obzirom da je lokalna vlast ranije navodila da ne može ništa da uradi po pitanju obnove Radničkog jer je NOU vlasnik zgrade, što je potvrđeno i iz te ustanove. Ono što se iz ovog sada može zaključiti je da je uprava NOU-a našla zajednički jezik sa Gradom i pristala da se odrekne bilo kavih prava nad zgradom.

To potvđuje i druga odluka koja ide pred odbornike, a kojom se osniva Novosadski dečiji kulturni centar sa sedištem u Radničkoj 20. U pitanju je nova ustanova kulture koja će se potpuno finansirati iz budžeta grada. Prema informacijama koje su nam dostupne, NDKC će zapravo nastati tako što će Grad angažovati dosadašnje zaposlene na Novosadskom otvorenom univerzitetu, a koji već godinama rade preko Udruženja građanja "Društvo Raspustilište" baš u prostorijama pomenute ustanove u Radničkoj 20.

Podsetimo i da je Raspustilište nevladina organizacija poznata po tome što već nekoliko godina unazad organizuje "Festival radosti obrazovanja i kulture dece i mladih - Raspustilište", kao i druge aktivnosti kao što su kreativne radionice za decu. U Raspustilištu uglavnom rade ljudi koji su zaposleni u NOU, što potvrđuje i to da je predsednik Skupštinе Udruženja "Raspustilište" Mirko Karakaš, direktor NOU-a. Takođe, u Upravni odbor Novosadskog dečijeg kulturnog centra (NSDKC) će ući Ljiljana Gantar, koja je do sada bila direktorka, odnosno zastupnica Udruženja "Raspustilište" i takođe radi na NOU. U odluci koju će doneti Skupština navodi se da se za privremenu direktorku NSDKC postavlja Aleksandra Lukić, koja je više puta u javnosti istupala kao koordinatorka "Raspustilišta".

Pomenimo i da se u samoj odluci navodi da je inicijativu za osnivanje NSDKC-a podnela Mesna zajednica "Sonja Marinković" na predlog društva "Raspustilište", a predlog su podržali Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", projektni tim Omladinske prestonice Evrope - OPENS 2019, Osnovna škola "Nikola Tesla" i druge ustanove, organizacije i građani.

Odlukom o osnivanju NSDKC-a predviđeno je i da se traži saglasnost Ministarstva finansija za povećanje masa zarada za zaposlene koji primaju plate iz budžeta, a zaposleni u novoj ustanovi su baš taj slučaj. Prema predlogu Grada, NSDKC će imati direktora i pet zaposlenih, a za realizaciju kulturnih programa biće angažovana lica po ugovoru o delu. Sve ukupno za ovu ustanovu za plate je predviđeno da se iz budžeta upotrebi 5,9 miliona dinara. Takođe, još 5,9 miliona dinara će biti upotrebljeno za realizaciju programa i tekuće rashode rada ustanove i još 600.000 dinara iz gradske kase će biti prebačeno za potrebe opremanja prostorija i nabavke ostale opreme.

Dodajmo i da se iz odluke o preuzimanju zgrade NOU-a vidi da lokalna vlast planira da vrlo brzo reši njenu sudbinu, jer se u zahtevu Vladi Srbije za prenos vlasništva navodi da zgrada Radničkog sada predstavlja ruglo i mora se srediti što pre jer je Novi Sad 2019. omladinska prestonica, a 2021. godine Evropska prestonica kulture.

  • Aleksandra

    24.01.2018 23:22
    DKCNS
    Vec par godina dovodim dete u deciji kulturni centar, imaju predivne sadrzaje a sa decom rade strucnjaci. Na zalost imaju problem sa prostorom i finansijama. Definitivno ih treba podrzati kako bi nastavili sa svojim radom.
  • cvetko

    24.01.2018 13:21
    Sve za decu
    Svaka nova ustanova koja organizuje programe namenjene deci i omladini i njihovom korisno provedenom slobodnom vremenu je dobrodošla! "Raspustiliste" ima tradiciju dugu 35 godina, pa je bilo kakvo poredjenje suvišno

  • DeteDKC-a

    24.01.2018 10:54
    NEPRAVDA!
    Da li je ovde iko temeljno upoznat sa situacijom ili samo komentariše reda radi?
    Da li je ovde zaista ikome stalo do toga da deca imaju gde da im odu sutra, a ne da se tako divna ideja pretvori u nešto što će grad da koristi za svoje potrebe?
    Da li je ovde još nekome jasno šta se dešava?

    Svako ko je barem koraknuo u DKCNS može da potvrdi da je to mesto na kome se delio osmeh, sticalo znanje od vrhunskih profesionalaca u svakoj oblasti i da je svako od "zaposlenih" dao sve od sebe da svaka mlada osoba bude zadovoljna!
    4 godine sam proveo tamo, igrali smo bezbroj predstava, obišli nekoliko gradova i stekli smo prijatelje do kraja života - DKCNS, hvala ti od srca!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti