Novi Sad nema brod za gašenje požara na vodi

Drugi najveći grad u Srbiji još uvek nema vatrogasni brod koji bi mogao da interveniše u slučaju požara na vodi.
Novi Sad nema brod za gašenje požara na vodi
Foto: 021.rs

To se pokazalo i krajem juna, kada je na Dunavu goreo gliser, koji su novosadski vatrogasci ipak uspeli da ugase. 

Iako nemaju specijalizovano vozilo za gašenje požara na vodi, Vatrogasna spasilačka brigada Novi Sad ipak ima tim za spasavanje na vodi, koji poseduje čamac i opremu za rad. Međutim, taj čamac nije predviđen za gašenje požara, on se može koristiti samo za dovlačenje plovila do obale, odakle bi se gasio požar, objašnjava za 021.rs komandant Vatrogasne brigade u Novom Sadu Stojan Milovac.

"To smo uradili i ovom prilikom, 25. juna kad je goreo gliser. Izašli smo sa dva vatrogasna na obalu, čamac je plutao po Dunavu. Zajedno sa lokalnim ljudima koji tu žive smo seli u čamac, odvezli se do glisera, zakačili ga i dovukli do obale odakle smo izvršili gašenje. Tako da, mi zapravo nemamo čamac ili brod za gašenje požara na vodi", kaže on.
 
U Udruženju profesionalnih lađara Srbije upozoravaju na to da je, iako su vatrogasci brzo došli na mesto nesreće, izostala adekvatna reakcija, zbog nedostatka opreme za suzbijanje požara na vodi. Podsećaju da Novi Sad ne poseduje nijedan brod kojim je moguće gašenje vatre na vodi, dodajući da čamci rečne policije i kapetanije nisu opremljeni sredstvima za gašenje požara.
 
"Pozivamo nadležne organe, lokalne samouprave, kao i privredna društva da se uključe u planiranje prevencije požara na rekama da bi se izbegle veće katastrofe koje se mogu dogoditi. Podsećamo i naglašavamo da u Novom Sadu postoji sidrište rafinerije gde često stoje brodovi i objekti za prevoz naftnih derivata i ovakvi događaji mogu izazati tragediju neslućenih razmera. Takođe se obraćamo nautičarima da posvete posebnu pažnju na bezbednost prilikom porinuća objekata kao i pri plovidbi kako ne bi ugrožavali ostale učesnike u rečnoj plovidbi", saopštilo je ovo udruženje.
 
Na pitanje 021.rs da li postoje indicije da bi Novi Sad u dogledno vreme mogao da dobije vatrogasni brod, Milovac kaže da one postoje odavno.
 
"Desetak godina unazad se planira nabavka vatrogasnog broda, ali nikad nema dovoljno sredstava. Ipak, retko gasimo požare na rekama. To radimo na taj način što pozivamo rečnu policiju koja dežura u svojim čamcima i zajedno sa njima opet vršimo dovlačenje do obale, ako su brodovi manji, a ako su veći, onda na licu mesta sa našim aparatima gasimo požar", zaključuje Milovac.
 
I dok će na novu opremu, barem one za reku, morati da sačekaju još neko vreme, podsetimo da je već najavljeno da će novosadski vatrogasci posle stotinu godina dobiti drugu stanicu za smeštaj opreme i ljudi. Oni su već čitav vek smešteni u stanici u centru grada, o čemu više možete da čitate OVDE.
  • Lala

    08.07.2018 13:38
    Al' zato imamo crkava....
  • deda

    07.07.2018 13:55
    lepo bi bilo da cujemo i neki smislen komentar od bilo koga ko se u ovo razume, cenim da nije tesko namontirati pumpu na camac - brodic pa ak zatreba...nego mene vise brine ima li nas grad opremu za gasenje visokih zgrada i do kog sprata mogu da gase i evakuisu, izdaju se dozvole za 16 spratova a dal je vatrogasna u stanju da ih zastiti/spsava, ako ne pod hitno ukinuti dozvole, ako neko zna nek se javi, hvala
  • Nestalo mi goriva

    07.07.2018 13:12
    Hmm...
    Veoma veliki problem..., da. Još danas smanjiti budžet za obrazovanje i izdvojiti sredstva za nabavku broda za gašenje glisera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti