Poligon za polaganje vožnje kod Najlona mora da se prilagodi propisima

Poligon za obuku i polaganje vožnje na Vidovdanskom naselju moraće da se prilagodi novim propisima za obuku vozača.
Naime, ovaj poligon se ne uklapa u propise Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je donet 2013. godine, kao ni u izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja donet u martu 2018. godine. Osim toga što se nedeljom koristi kao parking za posetioce Najlon pijace, trake na ovom poligonu su za jedan metar uže nego što je to zakonom propisano.
 
Trenutno, auto-škole zajedno sa gradskim upravama razmatraju kako mogu da asfaltiraju poligon i dodaju metar širine. Iz Gradske uprave za saobraćaj i puteve za 021 kažu da će prilagođavanje poligona novim propisima biti obavljeno u "zakonskom roku, odnosno do 24. oktobra 2018. godine".
 
U prethodnom periodu postojale su ideje da se ovaj poligon zatvori do oktobra ove godine, međutim, pošto bi to napravilo prevelik zastoj u polaganjima, a i zato što ne postoji alternativno mesto gde bi se poligon ovog kapaciteta mogao izgraditi, predstavnici novosadskih auto-škola i nadležne gradske uprave ipak su se odlučili za prilagođavanje. 
 
Zatvaranje ovog poligona ne bi bio toliki problem da ga ne koristi gotovo 50 novosadskih auto-škola. Iako postoji još jedan poligon na Limanu, on se koristi za potrebe šest škola i to samo za A i B kategoriju, i nema kapacitete da primi dovoljan broj učenika vožnje.
 
Kako za 021 kaže Milan Mudrinić iz Udruženja auto-škola, zatvaranje poligona na Vidovdanskom naselju bi uzrokovalo da 90 odsto novosadskih auto-škola prestane sa radom.
 
"Najlakše bi bilo izmestiti poligon na neku livadu van grada, ali ispit je koncipiran tako da kreće sa poligona. Ako bismo se mi sa tog poligona do grada vozili 15, 20 minuta u jednom pravcu, ispit bi trajao predugo, a po kvalitetu obuke bismo se vratili u Srednji vek", rekao je Mudrinić za 021.
 
Tako bi Novosađani koji žele da polažu vožnju bili primorani da to čine u okolnim gradovima. Budući da zbog nedostatka ispitivača u MUP-u gotovo svuda postoje liste čekanja za polaganje praktičnog dela, to bi teško rešilo problem, naročito na duže staze. 
 
Podsetimo, i ranije je bilo priče o zatvaranju ovog poligona, a pre pet godina su građani Vidovdanskog naselja potpisivali peticiju da se teren za polaganje izmesti, jer im onemogućava prolaz do važnih institucija.
  • Slana bara

    10.07.2018 14:07
    @brico (dođoš)
    Dom zdravlja, škola, vrtić, policijska stanica, pošta i sportski centar nisu važni? U pitanju je glavni pravac koji povezuje Slanu baru i Vidovansko naselje (Čenejska i Đoke Mijatoviča). Pre pet godina je bio postavljen znak zabrane saobraćaja u oba smera zbog poligona, ali je srećom to promenjeno pa se sad može prolaziti.
  • Seka Persa

    10.07.2018 14:03
    Metodom dedukcije zakljucujem da, posto su trake uze, bi trebali biti najbolji vozaci...posto smo uceni pod otezavajucim okolnostima??

    (LOL)
  • Zeka

    10.07.2018 13:59
    GSP
    Zar nije bilo reci pre koju godinu da ce se na delu placa na kojem je trenutno garaza GSP-a napraviti jos jedan poligon za polaganje? Koliko se secam, to je bio deo plana reorganizacije GSP-a, zajedno sa otvaranjem turisticke agencije, auto-skole... Sta bi? To je i u gradu, a opet i na periferiji, zvuci gotovo idealno, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti