Aktivisti dobrovoljno očistili Kej od smeća

Nekoliko aktivista, očistilo je Kej od smeća, jutros u pet sati.
Inicijativu je pokrenulo Udruženje građana "Bute dobri", inspirisano sve češćim ružnim slikama grada, te su organizovali akciju čišćenja šetališta novosadskog Keja, od smeća koje ostane nakon što se, uglavnom vikendom, okuplja veliki broj mladih ljudi. 
 
"Našli smo se oko 5 ujutro, nas sedmorica, da bi nam se ubrzo pridružila još tri momka", kaže organizator akcije Dane Basta.
 
Cilj im je da skrenu pažnju na mlade da je neophodno imati svest, ne samo o zaštiti životne sredine, već i o ljubavi prema svom gradu. Kako kažu iz Udruženja, uvereni su da se na Keju okuplja, pre svega, normalna i pristojna omladina, koju treba pravilno usmeriti. 
 
Osamnaestogodišnji Igor Marić među prvima se odazvao akciji. "Hteo sam da pomognem da se očisti Kej, da nam grad bude lepši", navodi on. 
 
Među onima koji se spontano pridružio je i sedamnaestogodišnji Stefan Buha. "Radio sam noćnu smenu kao šanker i čuo od drugara da će učestvovati u akciji i rešio da im pomognem nakon posla", kaže Buha. 
 
Udruženje za mlade "Bute Dobri" zvanično je osnovano u februaru ove godine, ali kao neformalna grupa građana funkcioniše već nekoliko godina. 
  • Дане Баста

    11.08.2018 18:35
    Које лудило...
    Хвала екипи која је препознала причу! Хвала и овим другима које ћемо временом демантовали.

    БУТЕ ДОБРИ!
  • Бекана

    23.07.2018 13:57
    Шта рећи...
    Читам коментаре својих суграђана и не знам шта да кажем.Момци су покупили смеће,које свима смета и ружи наш Кеј. То је за похвалу и свака им част! Е сада разни скептици,мрзовољници, негативци налазе и у овој акцији нешто лоше! Партија...интереси,ово,оно....Шта год да је у питању почистили су ђубре за нама и нашом децом.Урадили су нешто што је нормално у свету.Распитајте се мало о волонтерским акцијама у земљама ЕУ. Знате ли да многе зграде немају чистачице,већ то раде станари на смену.И никоме не пада круна са главе! Код нас не знаш је ли више примитивизма или снобизма,а канда је највише оних којима је најлакше критиковати,а не радити ништа.
  • Samo napred

    23.07.2018 09:52
    Da komunalna inspekcija i MUP odrade svoj deo posla, ne bi bilo potrebe da za ovakvim humanitarnim delatnostima. Da mladi ljudi koji posećiju kej zaista vole svoj grad, pomislili bi i na sugrađane koji žive u brlizini. Pošto oni nemaju osećaj za druge, nego samo za provod, što je skoro pa normalno u tim godinama, ne bi ostavljali ni smeće za sobom. Ti mladi su samo ogredalo starijih i onih koji kao upravljaju ovim gradom. Ovako, pošto nisu upućeni i od strane starijih i odgovornih da svi građani imaju pravo na noćni mir, da se na javnim površinama nakon 24 časa ne može raditi šta ti je volja, a pogotovo ne urlati i prljati, oni koriste prilike i zabavljaju se do zore, jer niko ih u tome ne sprečava. Znači Zakon o javnom redu i miru, kao i Zakon o javnom okupljanju krše pre svih odgovorni u MUPu i uprava grada. Na keju se promoviše upotreba alkohola, kršenje zakona, bahato ponašanje, nepoštovanje drugih i slične stvari. Da se donese odluka na nivou Skupštine grada o zabrani okupljanja posle 24 h i zabrani pijenja alkohola na javnom mestu, i to prosledi načelniku MUPa, stvar bi bila rešena. Ovo što se sada dešava je lažna i kontraproduktivna bolećivost odraslih prema mladima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti