Nastavlja se izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Begeča

Izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Begeča biće nastavljena u narednim mesecima.
Nastavlja se izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Begeča
Foto: 021.rs
Projekat izgradnje ove staze, koja pripada jednom od tri koridora koja prolaze kroz Srbiju, prošao je prvu fazu, u kojoj je izgrađena prva deonica od 1.727 metara. Ti radovi završeni su 17. maja prošle godine, koštali su 25 miliona dinara sa PDV-om i staza vodi od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz Futoga, prema Begeču.
 
Sledi druga faza izgradnje ove staze na koridoru Euro Velo 6, deo mnogo veće priče koja vodi od Atlantika do Crnog mora, a čiji je Srbija deo. U ovoj fazi izgradnje radiće se 4.548 metara po kruni odbrambenog nasipa od Dunava, do Obalske ulice u Begeču. Širina staze biće tri metra. 
 
Euro Velo 6 počinje na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim uz obale Loare, Rajne i Dunava prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku i Bugarsku, dok u Rumuniji ima cilj na obalama Crnog mora.
 
Deonica Novi Sad – Begeč je manjim delom trasirana kroz urbanu zonu Novog Sada, dok najvećim delom, u dužini od oko 23 km, trasa vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava.
 
U drugoj fazi je potrebno izvesti pripremne radove (obeležavanje osovine biciklističke staze, merenja, iskolčavanje), izraditi geodetski snimak i projekat izvedenog stanja, uraditi zemljane radove i dr.
 
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije trenutno traži firmu koja će obaviti sve ove radove. Tender je otvoren do 21. avgusta.
 
Kada bude kompletirana, kako je planirano do 2020. godine, ukupna dužina staza će prelaziti 70.000 kilometara.
 
Podsetimo, Grad Novi Sad planira da do 2020. godine izradi potpuno novu biciklističku mrežu, koja će spajati grad sa pojedinim prigradskim naseljima, ali i dalje. U prostornom planu Novog Sada je predviđena mreža biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta, a deo su i nacionalne biciklističke rute. Jedna od njih je i staza koja od Novog Sada vodi do Rumenke, pa ka Bačkom Petrovcu (do akvaparka Petrolend) i taj posao je u toku.
  • /

    28.07.2018 18:10
    /
    @laki
    ne skreci sa mojeg komentara

    jel ovde bio onaj koji bi na izlet u temisver? jeste

    simptom muljatora je koriscenje termina 'koncept'
  • Djura

    27.07.2018 19:13
    Bravo za ovo. Idem tamo cesto bajsom u voznju, doduse i volim vise taj neasfaltirani deo radi vise zlenila. Nadam se da nece seci neko drvece posto kod nas svaka rekonstrukcija ili radovi to podrazumevaju, cak i kada nema potrebe za tim. I da! Hocete li vi sa 021 konacno proveriti na koju foru se onaj sto iskopava sljunak toliko rasirio, unistio totalno obalu i kada planira da se zaustavi u tom sirenju? Jos malo pa ce samo on biti izmedju kamenjara i futoga.
  • laki

    27.07.2018 11:26
    @/ / samo u ..... glavi je difolt voznja do Temisvara, koncept je da vozis koliko ti prija i mozes, neko ce voziti do Zablja, neko do Jegricke, neko ce od B.Crkve do Temisvara ili od Beckereka do Novog Sada, neko ce prefulati celu trasu, ali sustina je rekreacija, zdravlje, nesputanost, ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.