Planira se biciklistička ruta od Novog Sada do Bačkog Petrovca

Grad Novi Sad planira da do 2020. godine izradi potpuno novu biciklističku mrežu, koja će spajati grad sa pojedinim prigradskim naseljima, ali i dalje.
Planira se biciklistička ruta od Novog Sada do Bačkog Petrovca
Foto: 021.rs
Naime, Novi Sad učestvuje u projektu Eurovelo, koji vodi Evropska biciklistička federacija iz Brisela, koji predviđa biciklističku mrežu širom Evrope kojom će biciklisti biti bolje povezani sa turističkim i drugim lokacijama, a od koje se predviđa i značajna ekonomska korist. Konkretno, predviđa se direktna korist od sedam milijardi evra putem cikloturizma, 14,5 miliona korisnika ove rute, ali i 45 miliona evra prihoda od takozvanih dnevnih putovanja.
 
U prostornom planu Novog Sada je predviđena mreža biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta, a deo su i nacionalne biciklističke rute. Jedna od njih je i staza koja od Novog Sada vodi do Rumenke, pa ka Bačkom Petrovcu (do akvaparka Petrolend), za koju je prvo potrebno izraditi studiju za kraću rutu i to Novi Sad - Rumenka - Irmovo - Kisač - Čenej. Ovaj posao je putem tendera dobila grupa ponuđača "MXM Project" iz Novog Sada i Biro za geodetske poslove iz Sombora i vredan je 4.950.000 dinara.
 
Za ovaj novac se od firmi očekuje da napišu studijsku i tehničku dokumentaciju, sa kojom će Grad da konkuriše u Evropskoj uniji za novac kojim će se sama ruta izgraditi. Navedena ruta od Novog Sada do Čeneja duga je 20 kilometara, a početak joj je na Bulevaru Evrope. Vodi dalje duž kanala DTD do Rumenke, odakle kreću dve varijante. Prva je nasipom do Irmovačkog mosta, a druga uz put do istog mosta.
 
Grad se nada da će Eurovelo povećati prihode od turizma, ali i povećati bezbednost biciklističkog saobraćaja na delu gde su, inače, opterećeni putevi. Naravno, jedna od koristi su i bolje staze za bicikliste.
 
U narednim mesecima će se raditi na ovoj studiji. Podsetimo, ruta koja će spajati Novi Sad i Begeč takođe se radi, a prva deonica je nedavno završena i vodi do kraja Futoga. Više o toj stazi čitajte OVDE.
 
Podsetimo, Novi Sad svake godine poseti sve više turista, ali se oni kratko zadržavaju i uglavnom ne troše previše da bi Grad značajno prihodovao. Iako su balkanske rute postale popularne, u njih se ne ulaže ni približno dovoljno, što pokazuju i podaci o ulaganju Grada u biciklističku infrastrukturu. Ovakve, nove rute tu situaciju bi mogle da poprave. Više o turizmu u Novom Sadu čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Pedja

    29.12.2017 11:00
    Biciklistička Kać-Budisava
    Najveću potrebu za spajanjem izgradnjom biciklističke staze imaju Kać i Budisava
    u dužini od samo 2 km. Tu svakodnevno prolaze biciklovima i mladi i stari, a letos je i jedan mladić izgubio život (doduše kao pešak, ali da je bilo biciklističke staze, ne bi bio na putu).
  • Zerstorer

    27.06.2017 12:50
    Prvo...
    Prvo povezite Novi Sad biciklistickom stazom...
  • Nervirach

    27.06.2017 12:46
    Znate kada ce biti ovo, kada u GRAS-u pocne svirati klasicna muzika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.