Deo radnika DES-a počeo štrajk, direktor obećao ostavku ako se problemi ne reše

Radnici preduzeća DES od danas u 7 časova su stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada i drugih problema u firmi.
Deo radnika DES-a počeo štrajk, direktor obećao ostavku ako se problemi ne reše
Foto: 021.rs

Članica Sindikata "Sloga DES" Zorica Stepanov za 021.rs je potvrdila da u štrajku učestvuje više od 60 radnika od ukupno 170, koliko ovo preduzeće zapošljava. Oko 60 odsto radnika su osobe sa invaliditetom.

Zaposleni u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica i invalida oštećenog sluha, traže isplatu zaostalih zarada, overavanje zdravstvenih knjižica, isplatu putnih troškova i povezivanje radnog staža.

Direktor preduzeća Branislav Kostadinović obratio se radnicima sa obećanjem da će pokušati danas da im uplati bar jednu zaostalu zaradu, i da će narednih dana pokušati da reši neke od problema, a ukoliko se to ne desi, podneće ostavku.

S druge strane, radnici obećanjima ne veruju, jer rešenje ne vide u ostavci direktora, s obzirom da se uprava firme menjala prethodnih godina, a problemi su ostajali. Prema njihovim rečima, mora da reaguje država, jer je ona osnivač DES-a i zato što su ranije pomoć obećavali ministar rada Zoran Đorđević i drugi nadležni.

Problemi u poslovanju DES-a traju već dugo, pa tako radnicima koji nisu osobe sa invaliditetom staž nije povezan od 2010. godine, a osobama sa invaliditetom pune dve godine.

Radnici su pre stupanja u štrajk pokušali da nađu rešenje u razgovoru sa rukovodstvom i 16. jula im je obećana isplata dela aprilske plate i odgovor na socijali program, ali kako ništa nije urađeno za protekle dve nedelje, zaposleni su prekinuli rad.

DES je bio u ogromnim dugovima, većim od 250 miliona dinara, pa su Grad Novi Sad i 17 lokalnih samouprava odlučili da dugovanja koje to preduzeće ima zbog neuplaćivanja doprinosa za plate konvertuju u kapital. Odluka o konverziji duga u vlasništvo je doneta kako bi se spasilo ovo preduzeće.

U DES-u se prave elektroormani, HTZ oprema, rade molersko-stolarske poslove, štampaju raznovrstan materijal...ali je poslednjih godina posla sve manje.
  • Zato

    31.07.2018 10:03
    Ne plaćaju porez ne uplaćuju doprinose pa sta hoce i jos kaze nemaju posla pa kako da dobiju plate zato sto su pili kafu na poslu?
  • NS67

    30.07.2018 21:59
    BEZ ŠTRAJKA, NIŠTA NE DOBIJATE
    Da vam kažem da Gladujete,to već nema smisla!
    Za to se Država Pobrinula!!!
  • PERICA####

    30.07.2018 20:35
    znači onaj Slupo Auto
    Pa dao Otkaz.Prešo u drugu firmu sa boljim Autom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti