Tehnološki fakultet poništio izbore za dekana, u tišini izabrao novo rukovodstvo

Tehnološki fakultet u Novom Sadu poništio je odluku o izboru dekana koju je doneo novembra 2017. godine i sproveo je nove izbore za rukovodstvo, pa tako ovom ustanovom od 1. oktobra rukovodi novi dekan, prof. dr Biljana Pajin.
Tehnološki fakultet poništio izbore za dekana, u tišini izabrao novo rukovodstvo
Foto: 021.rs
Ona je na čelu ustanove zamenila dosadašnjeg dekana Radomira Malbašu. Njega je Savet fakulteta prošle godine, na sumnjivim (potom i poništenim) izborima, izabrao za dekana. 
 
Poništili "regularne" izbore
 
Kako je 021 već pisao, tenzije na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu počele su kad je počela i priča u vezi sa izborom novog dekana. Ovaj fakultet ubedljivo je najranije sproveo izbore u odnosu na sve druge fakultete Univerziteta u Novom Sadu. Do ubrzavanja izbornog procesa došlo je zbog, kako smo pisali, putovanja jedne od kandidatkinja za dekana na prošlim izborima, Sanje Podunavac Kuzmanović.
 
Ona je bila protivkandidatkinja Radomiru Malbaši i, kako se ispostavilo, izbori su zakazani baš za period kad je ova profesorka planirala putovanje u inostranstvo. Tad je bilo jasno da će izbori biti napeti, te je profesorka Podunavac Kuzmanović odložila put i ostala da se bori za mesto dekana.
 
Izborni postupak bio je veoma zamršen. Radomir Malbaša dobio je većinu na izbornom veću, ali su odlučujuću sednicu Saveta fakulteta napustila sva tri predstavnika Pokrajinske vlade (osnivača), tvrdeći da im nisu verifikovani mandati. Oni, po Poslovniku rada Saveta, nisu imali pravo na ovakav potez. Ipak, Savet je na istoj sednici formirao Komisiju za izbor dekana, u koju je svrstao osobu iz reda osnivača koja nije bila ni prisutna.
 
To je bila greška fakulteta, zbog koje je protivkandidatkinja prijavila neregularnosti Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje. Malbaša je izabran za dekana, sa mandatom od 1. oktobra 2018. do 30. septembra 2021. godine.
 
Pokrajinska inspekcija je u vanrednom nadzoru ustanovila da su izbori sprovedeno neregularno i naložila fakultetu da odluku o izboru dekana stavi van snage, te sprovede nove izbore u skladu sa Statutom. Savet fakulteta odbio je da postupi po nalogu Pokrajine jer su, kako su poručili u junu u izjavi za 021, smatrali da nisu prekršili nijedno pravilo.
 
"Kao nedostatak zbog kojeg se nalaže ponovno imenovanje komisije i ponovno glasanje smatra se činjenica što jedan od tri imenovana člana nije želeo da učestvuje u radu komisije koja je samo tehničko-pomoćno telo Saveta Fakulteta. Komisija za sprovođenje glasanja nema ni jednu funkciju koja predstavlјa donošenje odluke. Jednoglasnim prihvatanjem izveštaja Komisije, Savet Fakulteta je potvrdio da je glasanje za izbor dekana bilo u skladu sa Statutom, te je doneo odluku o izboru dekana", poručili su u tadašnjem rukovodstvu ustanove i naglasili da će iscrpeti sve zakonske opcije za žalbe pre nego što poslušaju Pokrajinu.
 
Međutim, kako sada navode za 021 u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje, i Ministarstvo prosvete potvrdilo je 16. jula da su izbori bili neregularni, pa je fakultet ipak poništio sopstvenu odluku.
 
"Savet Tehnološkog fakulteta je na sednici 5. septembra stavio van snage odluku o izboru dekana, kako je to naloženo zapisnikom o vanrednom inspekcijskom nadzoru i rešenjem sekretarijata, a potvrđeno rešenjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kojim je odbijena žalba Tehnološkog fakulteta izjavljena na rešenje sekretarijata", kaže za 021 pokrajinski sekretar Zoran Milošević.
 
Na istoj sednici je doneta odluka o raspisivanju novih izvora, a kao jedini kandidat prijavila se Biljana Pajin. Radomir Malbaša se svojevoljno povukao i nastavio da se bavi jedino profesorskim poslom na fakultetu. Ovog puta je fakultet uspeo da formira komisiju u kojoj je bio predstavnik osnivača, a to je bio pravnik Darko Surla. Krajem septembra izbori su završeni i fakultet je uspeo da izbegne v.d. status.
 
U prodekanskom timu nove dekanice su: prodekan za finansije dr Jaroslav Katona, prodekan za nastavu dr Dragan Govedarica i prodekan za nauku dr Senka Vidović.
 
Inače, Sanja Kuzmanović Podunavac izgubila je u međuvremenu interesovanje za mesto dekana, jer je 6. juna ove godine izabrana u prorektorski tim novog rektora Univerziteta u Novom Sadu, Dejana Jakšića. 
 
Tehnološki fakultet nije odgovorio na pitanja 021 u vezi sa novom izbornom procedurom koja je sprovedena. Detaljnije o izborima na Tehnološkom fakultetu čitajte OVDE.
 
Izbori "u tišini"
 
Inače, novi izbori na ovom fakultetu sprovedeni su tiho. Objavljen je konkurs za dekana u listu Dnevnik, ali nikakva informacija o konkursu nije bila objavljena onlajn, što znači da su konkurs mogli da vide samo oni koji su na njega naišli u novinama.
 
Iako se nakon prošlih sprovedenih izbora ustanova "pohvalila" vešću na sajtu da ima novo rukovodstvo, isto nije učinjeno ovog puta i samo su zamenjena imena rukovodilaca u odeljku na sajtu fakulteta.
  • nisamrobot

    10.10.2018 20:42
    DEKAN
    Prof. dr Biljana Pajin je ambiciozna, vredna, studenti je obozavaju. Neko takav i treba da je na poziciji dekana.
  • BlaBla

    10.10.2018 07:49
    "Da prethodni vlastodršci" nisu napravili od TFNS privatnu kompaniju za sopstvene potrebe, do smene verovatno ne bi ni došlo.
  • Leti, leti...

    09.10.2018 21:02
    ?
    Da su prethodni vlastodršci preleteli u SNS, do ovoga, verovatno, ne bi ni došlo. Pitanje je zašto to nisu i uradili. Loša procena ili nešto drugo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti