Petrovaradinska tvrđava slavi 326. rođendan, danas besplatne ture kroz podzemlje

Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra slavi 326. rođendan i tim povodom Muzej grada Novog Sada organizuje besplatno vođenje kroz Podzemne vojne galerije.
Petrovaradinska tvrđava slavi 326. rođendan, danas besplatne ture kroz podzemlje
Foto: 021.rs

Tura će biti organizovana u dva termina, od 11 i 15 časova. Svi zainteresovani treba da se jave u Vodičku službu Muzeja deset minuta pre navedenih termina.



Iz Muzeja grada podsećaju i da je godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave.

Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.

Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.
  • @ex chapman

    18.10.2018 20:17

    Ovde https://www.hist.cam.ac.uk/directory/uto nisam nasao nikoga
    ko bi bio sa ovih prostora. Pomozi, please, jer sam vec hteo da se
    zahvalim radiju 021 i da se pohvalim u drustvu da se "dopisujem" sa
    naucnikom sa Kembridza. Uzgred, ne brini, zbog profe, zbog toga sto
    je tvrdjava bila zatvorena. Uvek mu mozes prevoditi svoje komentare
    sa ovoga sajta i bice odusevljen.
  • ex chapman

    18.10.2018 12:06
    @/
    išli smo i na Vezirac iako tamo nema šta da se vidi, sem onog krsta i bespravne gradnje. to je bilo pre one naše bitke sa Turcima :)
  • /

    18.10.2018 12:03
    /
    @ex chapman
    pitam zato sto je to mesto nepoznato novosadjanima

    neki ne znaju sta se desavalo ovde

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti