FOTO: Otvorena nova kulturna stanica "Svilara"

Nova kulturna stanica "Svilara" otvorena je na Podbari.
FOTO: Otvorena nova kulturna stanica "Svilara"
Foto: 021.rs
Otvaranje novih kreativnih stanica ima za cilj da podrži i promoviše umetničko stvaralaštvo, u zemlji i svetu sa ciljem promene imidža naše zemlje, istakao je direktor Fondacije "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.
 
Novootvorena kulturna stanica "Svilara", nalazi se na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile i predstavlja jedinstveni, samoodrživi centar kreativnosti u Novom Sadu. 
 
"Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" udahnula je novu energiju gradu Novom Sadu i Pokrajinska vlada nastaviće sa podrškom ovakvim projektima", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, nakon otvaranja.
 
On je podsetio da se Novi Sad, po preporuci jednog od najpoznatijih turističkih sajtova na svetu nalazi na 3. mestu kao destinacija koju treba posetiti u 2019. godini. 
 
Mirović je najavio adaptaciju postojeće zgrade Radio Novog Sada i Studija M u budući muzej 20. veka kojim će upravljati, kako je rekao Kultruni centar "Miloš Crnjanski".
 
"Kulturna stanica "Svilara" primer je nove platforme dobre prakse oživljavanja napuštenih objekata. Želimo da podstaknemo otvaranje ovakvih centara u svim gradovima u Srbiji, jer ovo je zaista slika Srbije kakvu želimo da pošaljemo u svet", izjavila je predsednica vlade Ana Brnabić.
 
"Danas je veliki dan za Novi Sad, kada slavimo 74. godinu od dolaska slobode u naš grad i mi ovde, u Svilari, pokazujemo da verujemo u budućnost, razvoj i napredak", naveo je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 
 
Ranije danas, Branabić, Mirović i Vučević obišli su prostor budućeg kreativnog distrikta "Kineska", koji će, kako je najavljeno biti novosadski kreativni centar i  središte kulturnih i kreativnih industrija u okviru projekta "Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture".
 
Budući kreativni polis "Kineska" biće izgrađen na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu koja datira još iz 1922. godine. Ovaj objekat, koji već godinama nema nikakvu namenu, u narednom periodu biće revitalizovan i pretvoren u jedinstven kulturno-kreativni centar. "Kineska" će se sastojati od više objekata u kojima će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa, radionice za stare zanate i drugo. S obzirom na to da se ovaj prostor nalazi na samoj obali Dunava, u blizini čuvene plaže Štrand, a nedaleko od unverziteta, očekuje se da će značajno doprineti i daljem turističkom i kulturnom razvoju Novog Sada i ovog dela Srbije.
 
Povodom svečanog otvaranja, u "Svilari" je otvorena izložba "14/24 u Svilari", koju je priredila svetski priznata umetnica mlađe generacije Gala Čaki. Ona je okupila 14 slikara iz celog sveta, koji će se predstaviti našoj publici i razmeniti iskustvo sa našim mladim umetnicima i prilike za međusobnu saradnju. Pored izložbe, u ovom prostoru publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača, koji na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile.
 
Konceptualno, Svilara će imati četiri različita prostora za rad – društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za različite muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije. 
  • Tiberiu

    15.10.2019 14:34
    Svilara
    Ima li Svlara adresu, gde je to.
    turista iz Rumunije
  • Kultura voli

    24.10.2018 20:39
    Neke lokacije
    Da nema propalih fabrika i kasarni ne bi bilo ni K od kulture.
    Ovo dodje kao prestrukturiranje proizvodnje u kulturu
  • m

    24.10.2018 18:28
    napusteni objekat doma zdravlja u Njegosevoj propada...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti