FOTO: Eparhija sremska betonira i ograđuje po Fruškoj gori, čeka se inspekcija

Najmanje dva javna nekategorisana puta ograđena su i zatvorena metalnim kapijama, a u toku je i gradnja novog betonskog puta u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Fruška gora.
FOTO: Eparhija sremska betonira i ograđuje po Fruškoj gori, čeka se inspekcija
Foto: Pokret OŠFG
Investitor na izgradnji pomenutog puta je Eparhija sremska, potvrđuju za 021 u Javnom preduzeću Nacionalni park Fruška gora. Kako navode, za izgradnju puta Eparhija je za izgradnju puta dobila Rešenje o uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
"Čuvarska služba vrši kontinuiran nadzor nad aktivnostima na celokupnom području Nacionalnog parka, a lokacija na kojoj se vrše radovi nalazi se u drugom stepenu režima zaštite, ali i u području nadležnosti Eparhije. Čuvarska služba, tako, može samo da utvrdi ispunjenost uslova za radove, dok se o nepridržavanju uslova obaveštavaju nadležne inspekcije", navode čelnici Nacionalnog parka u pisanom odgovoru za 021.
 
Eparhija ne poštuje rešenje o uslovima zaštite prirode
 
Betonski put koji se gradi dodatno je proširen sa strane, zbog njega je posečeno drveće, a zemljani put koji je ranije korišćen je zatvoren. Kako se navodi u Rešenju o uslovima zaštite prirode koje je Eparhija sremska dobila od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a u koje je 021 imao uvid, novi put je trebalo da se izgradi u gabaritima nekadašnjeg korišćenog puta, a ti gabariti su premašeni dvostruko. Zemljani radovi trebalo je da budu svedeni na minimum, dok se zapravo izvode masivni zemljani radovi. Takođe, za nasipanje puta propisano je korišćenje prirodnog materijala (usitnjen kamen), dok su izvođači koje je Eparhija unajmila izabrali nasipanje betona. Konačno, prekršen je i uslov da se stabla i žbunje ne uklanjaju u periodu između 15. marta i 15. jula.
 
 
 
Zbog ovih nepravilnosti prijavu inspektorima podneo je ekološki pokret "Odbranimo šume Fruške gore" (OŠFG) zbog "nezakonitih radnji koje imaju negativan uticaj na zaštićeno područje prirode, na zaštićene i strogo zaštićene biološke vrste, ali i radnji koje lokalnom stanovništvu ograničavaju slobodno korišćenje javnog puta".
 
Ovaj pokret zahteva hitnu meru obustave svih radova do sačinjavanja konačnog nalaza o utvrđenom stanju i merama prema subjektima koji će biti predmet nadzora.
 
Ograđeni izvori, ugrožene zaštićene vrste
 
Kako se navodi u prijavi, postavljanjem kapija na javnim nekategorisanim putevima koji se tradicionalno koriste onemogućeno je slobodno kretanje stanovništva i turista.
 
"Osim staza i puteva koji su zatvoreni postavljanjem ograda i kapija, uništena je i tradicionalna turistička staza žute markacije koja povezuje Novi Rakovac i Zmajevac tako što je prekinuta ogradom u blizini brda Kesten", piše u prijavi. 
 
 
 
Ističu da ni staza koja ide od manastira do izvora Kesten i posle toga ka naselju Salaksije nije više dostupna šetačima. 
 
"Okolina izvora Kesten je ograđena. Ogradama su obuhvaćene i parcele u javnom vlasništvu i sada njima nije moguće prići. Veoma intenzivnim postavljanjem ograda koje nisu primerene okruženju NP Fruška gora, otežava se kretanje životinja i remeti uspostavljena ravnoteža. Velika je verovatnoća da će izvedeni radovi imati veoma štetne posledice po biljni i životinjski svet dela NP Fruška gora", piše u prijavi upućenoj na adrese nekoliko inspektorata i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
Pokret postavlja pitanje da li su urađene odgovarajuće studije uticaja, s obzirom na to da se koriste teške građevinske mašine i teren drastično menja. 
 
Naročito je problematično što je zagrađeno i tradicionalno pojilo za stoku u okolini izvora Neven. Ovaj izvor obnovilo je 2011. godine Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" uz podršku Nacionalnog parka Fruška gora. Obnovu izvora finansirali su Grad Novi Sad i porodica Krivokapić. Okolina izvora Neven pripada Nacionalnom parku i njena neposredna okolina van zone parka je u planu označena kao stanište zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.
 
Iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine potvrđuju da su dobili prijavu, ali kako navode, još uvek nisu uspeli da izađu na teren, te navedene nepravilnosti nisu potvrđene. 
 
 
 
Arsić: Vidi se brutalnost i osionost onih koji to rade
 
Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" kaže za 021 da je ono što ih je najviše pogodilo masivnost radova koji se obavljaju u zoni Nacionalnog parka i neposrednog uticaja na park prirode.
 
"Tu su lokaliteti zaštićenih vrsta. Onemogućen je i prolaz tradicionalnim pešačkim i planinarskim stazama. Zagrađena su pojila. Vidi se ta neka brutalnost i osionost onih koji to rade", navodi Arsić.
 
 
 
Arsić kaže i da su danas dobili obaveštenje od inspektora iz Beočina kojim se prebacuje nadležnost na Mesnu zajednicu Rakovac.
 
"Ono što je sporno je da uopšte nisu uzeli u obzir činjenicu da je počeo da se radi put za koji ne postoji evidencija o dozvoli, što je u njihovoj nadležnosti", ističe Arsić. 
 
Izdavanje dozvole za gradnju ne postoji u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP), te je, smatra Arsić, legitimno sumnjati u ispravnost procedura koje se sprovode.
 
Ko radi, a ko plaća?
 
Kao investitor radova navodi se Eparhija sremska koja je u prethodnih pet godina dobila skoro osam, a iskoristila skoro šest miliona dinara za izgradnju šumskih puteva iz Pokrajinskog fonda za šume. S druge strane, Eparhija u istom periodu nije tražila novac za pošumljavanje.
 
 
 
Table o izvođenju radova, početku i završetku posla nigde nema, pa tako ne piše ni ko je izvođač, niti za koje potrebe se to radi. Ipak, kako navodi Arsić, na građevinskim mašinama koje su se nalazile kod Rakovca piše "Promist" i "Galens". Delatnost "Promista" prema Agenciji privrednih registara je trgovina na veliko hemijskim proizvodima, ali na sajtu kompanije piše da kompanija investira u gradnju u Beogradu. Direktor kompanije je Nebojša Petrić, a zamenica Sanja Petrić koja se i u katastru nepokretnosti vodi kao vlasnica parcela na potezu Kesten. Ovo preduzeće je inače poznato i po tome što je skladištilo 36.000 tona opasnog otpada u Staklari u Pančevu. Prijava protiv odgovornih lica je odbačena. U bosanskohercegovačkim medijima firma se često dovodi u vezu sa "Galensom".
  • Nemanja

    10.06.2020 09:19
    @@

    Eto barem si skapirao da od ove hrpe balege na koju vi lizači kašika ložite nema ništa.
  • @Nemanja

    09.06.2020 12:56
    Никад од ове недефинисане територије држава док такви попут тебе неометано буду смрдели.
  • Nemanja

    09.06.2020 09:51
    @@

    Hoće li čike u belim mantilima konačno da ti otrgnu kašiku iz ruke i nateraju te da nastaviš sa terapijom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.