Veče Planetoždera u CK13 otvara Dane planete Zemlje

Volonterski centar Vojvodine i Otvorena kuhinja CK13 obeležiće Dan planete Zemlje u sredu, 20. aprila u dvorištu CK13, događajem “Veče Planetoždera”.

Time počinju Dani planete Zemlje koje ove godine obeležavaju jedanaest novosadskih udruženja serijom različitih događaja i aktivnosti.

Program aktivnosti:

Sreda, 20. april

18h - Otvaranje izložbe "Proizvodnja hrane i klimatske promene" koju organizuje Volonterski centar Vojvodine u dvorištu Crne Kuće. Tema zložbe se bavi problematikom proizvodnje hrane i njenim uticajem na klimatske promene koje, između ostalog, utiču i na trenutna društveno-politička dešavanja i konflikte na globalnom nivou.

19h - Projekcija filma "Cowspiracy" u Crnoj Kući.
Dokumentarac koji se bavi mesnom industrijom, kao najdestruktivnijom od svih sa kojima se naša planeta danas suočava, i otkriva nam zašto se vodeće svetske ekološke organizacije plaše da govore o tome.

20:30h - Zajednička veganska večera "Hrana nije otpad!". Kolektiv Otvorena kuhinja CK13 pripremiće vegansku večeru od namirnica prikupljenih na novosadskim pijacama. Cilj ove akcije je da se ukaže na problem bacanja viška hrane i podstakne što veći broj ljudi da postanu svesniji moći individualne i kolektivne odluke o tome šta možemo da uradimo za smanjenje bacanja i propadanja hrane i minimaliziranje uticaja proizvodnje hrane na životnu sredinu.

Četvrtak, 21. april

12h - "Gledamo Sunce": Astronomsko društvo organizuje dnevno teleskopsko posmatranje. Broj posetilaca je neograničen, a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma a potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

14-19h - "Recikliramo svi- možeš i ti!“ - Ekološko udruženje ZELENI SAD organizuje edukaciju na licu mesta o reciklaži uz objašnjenje simbola na PET ambalaži i mini radionicu sa decom na kojoj će se praviti eko kantice za različitu vrstu otpada (papir, limenke, plastika, tekstil) uz korišćenje dekupaž tehnike. Radionica je za sve uzraste a dešava se ispred prostorija ekološkog udruženja ZELENI SAD, Drage Spasić 6

15-17h - "Planetarna avantura": Adrenalin park "Zemlja čuda“ poziva sve zainteresovane da dođu na mesto izazova, avantura i dobrog provoda, pod sloganom "suoči se sa strahom- osećaj se moćno". Prijave su obavezne zbog ograničenog broja, a mogu se uraditi na telefon 069/50-43-070. Ulaznice od 150 dinara idu u humanitarne svrhe.

18h - "EKO – čitanjac": U saradnji sa knjižarom Bulevar Books, Udruženje “HMM...“ organizuje program namenjen deci uzrasta od 4 do 7 godina. U prostoru knjižare (Bulevar Oslobođenja 60), čitaće se priče i slikovnice u kojima se na edukativno-zabavan način najmlađima približava pojam zaštite i aktivne brige za životnu sredinu.

19-21h - "Noćna avantura": Noćno penjanje u Adrenalin parku "Zemlja čuda", za starije od 16 god. Prelazak prepreka sa i bez reflektora sa timskim igrama. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja a mogu se uraditi na br. telefona 069/50-43-070. Ulaznice od 150 dinara idu u humanitarne svrhe.

20h- "Gledamo planete i mesec": Astronomsko društvo Novi Sad organizuje noćno teleskopsko posmatranje. Broj posetilaca je neogranicen a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma a potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

Petak 22. april

12h "Gledamo Sunce“
Astronomsko društvo Novi Sad organizuje dnevno teleskopsko posmatranje. Broj posetilaca je neogranicen a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma a potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

15-17h - "Posadi danas, jedi sutra!“
Akcija deljenja sadnicaVolonterskog centra Vojvodine u Katoličkoj porti koja ima za cilj da svoje sugrađene obraduje malim sadnicama različitog povrća sa porukicama i podseti na to u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, čime je svi zajedno ugrožavamo a čime možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta životne sredine.

18-21h - "Vožnja za planetu": U duhu kritične mase, Novosadska biciklistička inicijativa obeležiće Dan planete Zemlje bici vožnjom. Očekuje se najveći broj biciklista do sada.
Sastanak je na Trgu Slobode a biciklisti su pozvani da ponesu plastične čepove kako bi se podržala akcija "Čepom do osmeha“.

20h - "Gledamo planete i mesec"
 

Subota, 23.april

9-12h - "Upoznajte naše pernate komšije". Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje dve edukativne aktivnosti upoznavanja sa pernatim sugrađanima. Šetnja kreće iz Dunavskog parka, a u isto vreme i vožnja iz Futoškog parka. Prijavljivanje za obe aktivnosti se vrši preko FB stranice Dan planete Zemlje

10-13h - "Specijalni piknik sa Barabarkom"
Udruženje Barabarka dan planete Zemlje obeležiće u direktnom kontaktu sa rekom, drvećem, travom i zemljom. Na obali Dunava kod Filozofskog fakulteta prave pravi piknik a pored uživancije, pripremljene su i kreativne, edukativne i aktivističke aktivnosti. Zainteresovani osnovci praviće instalacije od nađenih materijala, saznaće neke činjenice o našoj planeti, anketirati prolaznike itd. Potrebno je poneti svoje ćebence, grickalice, osveženje, loptu...

11-15h - "Upoznaj svoj deo planete, upoznaj Srbiju!" Društvo za promociju prirode Srbije će svoju radionicu održati na Petrovaradinskoj tvrđavi. Svi zainteresovani će moći da saznaju nešto više o prirodnim lepotama i oazama naše zemlje, kao i o zanimljivim biljnim i životinjskim vrstama Srbije. Za one najmlađe, osmišljena je radionica sa animatorima i simboličnim poklončićima.

12h - "Moj zeleni grad": Na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Udruženje “HMM...”organizovaće radionicu za decu uzrasta od 5 do 10 godina.
Od recikliranog materijala zidaće se grad a kreativni proces pratiće razgovor o značaju zelenih površina u urbanim sredinama.

12-15h - "Kućica za ptice": U prirodnom ambijentu Adrenalin parka „Zemlja čuda“, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa domaćinima i u saradnji sa Novosadskom biciklističkom inicijativom, realizovaće radionicu pravljenja kućica za ptice sa najmlađim sugrađanima. Materijal za radionicu je obezbeđen.

16 - 17.30h - Deca i psi bez ujeda - Naučimo da govorimo pseći jezik". Radionica je namenjena deci, roditeljima i vlasnicima pasa, a pozvani su i kućni ljubimci. Deca će naučiti kako da na pravilan način priđu nepoznatom psu, kako da savladaju strah, nauče "pseći jezik“, a sve u cilju razvijanja empatije i humanog odnosa prema čovekovom najboljem prijatelju. Promovisaće se i projekat "Žuti Pas", a deliće se i poklončići. Radionicu će voditi - Dunja Kovač, lider programa "Dobrobit životinja" ispred FRD Fondacije.

Autor: 021.rs

Teme

CK13

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".