Program u SNP-u povodom 400 godina od smrti Šekspira

Srpsko narodno pozorište obeležiće u subotu, 23. aprila 400 godina od smrti Vilijama Šekspira.

Pre početka baletske predstave "Romeo i Julija", pročitaće se odlomak iz knjižice Laze Kostića Romeo i Julija jedna ponuda na odomaćivanje Šekspira u srpskome narodu, pod naslovom "Jedna glava iz Šekspirove biblije".

Prva Šekspirova drama, koja je igrana 1875. godine u Srpskom narodnom pozorištu je Romeo i Julija u prevodu Laze Kostića. Ta knjižica je izuzetno retka i dragocena za srpski narod i Srpsko narodno pozorište. On je, povodom svog prevoda, napisao pomenuti tekst, koji je objavio 1866. godine i od tada je prošlo tačno 150 godina. Ove godine se navršava i 175 godina od rođenja Laze Kostića.

Balet "Romeo i Julija" biće izvedena uz muziku Sergeja Prokofjeva prvi put u 2016. godini, na sceni "Jovan Đorđević" s početkom u 19 časova. U solističkim ulogama su: Ana Đurić (Julija) i Samjuel Bišop (Romeo). Dirigent je Mikica Jevtić. Učestvuju solisti i ansambl Baleta, a koncertmajstor je Sergej Šapovalov. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta po važećem popustu za april.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič