Izložba slika Jelene Čonjagić Spasojević od ponedeljka u KCNS

Izložba slika Jelene Čonjagić Spasojević, "Sreća je kao leptir", biće otvorena u ponedeljak, 24. oktobra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

"Poslednjih nekoliko godina Jelena Spasojević istrajno i pažlјivo razvija svoj umetnički koncept, u kojem posebno mesto zauzima njen ciklus pod nazivom "Sreća je kao leptir". Ovi radovi su nastali kombinovanom tehnikom i obznanjuju se kao trodimenzionalni artefakti sa elementima crteža, akvarela, gvaša, ali i vanslikarskim materijalima koji su korišćeni pri gradnji predstave i kompozicije. Ti materijali su zapravo komadi papira oblikovani u formi leptira, našiveni koncem na papirnu podlogu, krilima koja izlaze u prostor nekoliko centimetara. Nјihovim "uzletom" narušena je plošnost površine. Takvom intervencijom je zapravo pokrenuta forma unutar kompozicije, odnosno, sama struktura crteža, a „čista“ slika transformisana je u sliku-objekat. U pitanju su apstraktne likovne predstave na kojima je leptir jedina realno prepoznatlјiva forma, figura koja dolazi iz našeg vidlјivog iskustva i okruženja.

Baveći se ovom temom i razvijajući pomenuti koncept, autorka je postepeno počela da svodi i redukuje svoj izraz. Iako kompozicije nose u sebi određenu dozu raspričanosti, što je inače integralni deo ove poetike, radovi su vremenom postajali sve svedeniji, pri čemu se na pojedinim primerima došlo do nivoa vrlo pročišćenog i pojednostavlјenog vizuelnog znaka. Oni su ujedno i najbolјi, jer svedenom formom sublimiraju moguća značenja. Pored simbolike leptira, koja je svakako prisutna kao element za gradnju "priče", autorka je primarno posvećena vizuelnom aspektu svojih kompozicija, ali i njihovom funkcionisanju u kontekstu izložbe. Za ovu priliku radovi su posebno „upakovani“ u tri različita formata - minijature, srednje i veće komade, i jedan kružni rad na kojem je potpuno razvijena ideja fizičkog izlaženja u prostor. A kroz njega se najdirektnije reflektuju misli američkog pisca i filozofa Henrija Dejvida Toroa – "Sreća je kao leptir. Što ga više juriš, on te više izbegava. Ali ako svoju pažnju posvetiš nečem drugom, on će ti prići i nežno sleteti na tvoje rame". Po tome, leptiri Jelene Spasojević postaju nekakvi treperavi artefakti u oku svakog zainteresovanog posmatrača." (Filip Kovačević)

O autorki:

Jelena Čonjagić Spasojević rođena je 1983. godine u Šapcu, gde je završila Školu za umetničke zanate. Diplomirala na FPU, odsek zidno slikarstvo 2008. godine. Stipendista Fondacije za naučni i umetnički podmladak. Izlagala je na preko sedamdeset izložbi u zemlјi i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za najbolјi akvarel na XIII Izložbi akvarela u Kulturnom centru Šabac i nagrade na Godišnjoj izložbi ULSŠ-a 2012 za najuspešnijeg mladog autora. Učestvovala na preko trideset likovnih kolonija u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Turskoj i Španiji. Aktivna je članica kulturno-umetničke grupe Holodrom, koja se bavi savremenom umetničkom produkcijom i prezentacijom. Takođe je samostalno realizovala nekoliko umetničkih i edukativnih projekata. Od 2009. godine se bavi pedagoškim radom. Živi i radi u Šapcu.

Otvaranje izložbe je u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič