Premijera opere "Vladimir i Kosara" u SNP-u

Praizvedba opere u dva čina "Vladimir i Kosara" održaće se danas, 18. marta, od 20 časova na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.
Legenda o Vladimiru i Kosari
 
Praizvedba opere Vladimir i Kosara, na muziku i libreto Stevana Divjakovića, savremenog domaćeg kompozitora, obogaćuje fazu u životu legende o zarobljenom zetskom kralju Vladimiru koga iz carske tamnice izbavlja ljubav Kosare, ćerke njegovog pobedioca i tamničara (Samuila). Legenda koja traje već hiljadu godina nastavlja svoj život i na pozorišnoj sceni. Ova romantična ljubavna storija decenijama je privlačila pažnju i naklonost umetnika, istoričara, istraživača. Ali, opera nam može pokazati kako se motiv i sadržaj prilagođavaju ukusu i zahtevima vremena, ćudima umetničkog shvatanja, kako se muzikom i srpskim jezikom delo oplemenjuje, menja i čini jedan razvojni luk u srpskoj umetnosti.
 
Libreto priredio Stevan Divjaković prema libretima Vladimir i Kosara Petra Preradovića i Miodraga Milanovića i tragediji "Vladislav" Jovana Sterije Popovića.
 
Dirigent: Mikica Jevtić
 
Uloge:
 
Vladimir, dukljanski kralj (tenor) Saša Petrović
Kosara, Samuilova kći (sopran) Danijela Jovanović
Vladislav, sinovac Samuilov (bariton) Nebojša Babić
Samuil, bugarski kralj (bariton) Vasa Stajkić
Radovan, Vladimirov prijatelj (bariton)        Željko R. Andrić
Mara, Kosarina prijateljica (mecosopran) Violeta Srećković
David, bugarski arhiepiskop (bas) Goran Krneta
 
Hor i orkestar SNP-a.
 
Repriza je 28. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič