Predavanje "Ar deko u arhitekturi Novog Sada" u četvrtak

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog počinje ciklus predavanja "U susret jubileju nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog", povodom pet decenija od njenog prvog uručenja.
Javnosti će se predstaviti pet prethodnih laureata. Prvo predavanje "Ar deko u arhitekturi Novog Sada", održaće dr Milan Prosen sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, u četvrtak, 30. marta, u 19 sati.
 
Sklonost sredine ka dekorativnoj arhitekturi i pojačan obim izgradnje koji se ispoljio u Novom Sadu u godinama procvata stila Ar deko (Art Deco) 1920–1940, iznedrili su ostvarenja koja predstavljaju izuzetno nasleđe međuratne arhitekture. Novosadskom arhitekturom, umesto mađarske i bečke secesije koja je obeležila period neposredno pre Prvog svetskog rata, u nastupajućem veselom ritmu Les Annees Follies preovadao je novi francuski duh. 
 
U 2017. godini navršava se pet decenija od prvog uručenja Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Od njenog prvog uručenja školske 1967/1968. godine, zaključno sa 2015/2016. nagradu je dobilo 55 istoričara umetnosti.
  • Doktor za nadimanje

    28.03.2017 21:08
    Mislite o onome šta je od njega ostalo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič