FOTO: Izložba poklona koje je Tito dobijao od drugih vladara od četvrtka u Muzeju grada

Izložba "Carski darovi" biće otvorena u četvrtak, 25. maja u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.
U pitanju je izložba poklona koje je Josip Broz Tito dobijao od vladara.
 
Izložba Carski darovi predstavlja izbor od 55 eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, kao običaj darivanja prilikom zvaničnih državnih poseta. Josip Broz se od 1941. do 1980. godine susreo sa više od 350 šefova država, bio u 169 poseta, a po pozivu boravio u 73 zemlje.
 
Posetioci će imati priliku da pogledaju poklone koje je Tito dobio prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike. Predmeti koji su nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, na izložbi su podeljeni u pet celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od 7. veka pre nove ere, pa sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.
 
Otvaranje izložbe je u 20 časova, a postavka se može pogledati do 29. juna.
 
  • Branka

    23.05.2017 14:06
    Cena ulaza?
    Plaća se? Ako da, koliko? Hvala.
  • Henry

    22.05.2017 17:38
    zlatnik i srebrnjak
    Ako neko ko poseti izložbu vidi jedan zlatnik sa likom engleske kraljice i jedan srebrnjak sa likom njenog muža da zna da su ih skojevci ukrali meni i mojoj majci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič