Film "Smrt i devojka" na programu Leta u vrtu galerija

U okviru programa "Leto u vrtu galerija", u četvrtak, 20. jula, biće emitovan igrani film "Smrt i devojka" posvećen životu i stvaralaštvu austrijskog slikara Egona Šilea.
Početak je u 21 sat, u vrtu Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
 
Početkom XX veka Egon Šile bio je jedan od najprovokativnijih umetnika u Beču. Njegov život i dela pokreću lepe žene i jedno doba koje je na izmaku. Dve žene imale su trajan uticaj na njega – sestra Gerti koja mu je bila i prva muza i sedamnaestogodišnja Vali, verovatno njegova jedina prava ljubav, koju je ovekovečio na svojoj čuvenoj slici "Smrt i devojka". Šileove radikalne slike skandalizuju bečko visoko društvo, dok s druge strane, smeli umetnici poput Gustava Klimta i trgovci umetninama uviđaju njegov nesvakidašnji talenat. Takođe, sam Egon Šile spreman je da se suoči sa sopstvenim bolom i da žrtvuje ljubav i život zarad umetnosti.
 
Režiju filma potpisuje Diter Berner, a u glavnim ulogama su Noa Savedra, Marezi Rigner, Valeri Pahner i Mari Jung.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič