Promocija knjige o Dimitriju Avramoviću u petak u GSM

Promocija knjige "Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta" održaće se u petak, 3. novembra u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.
Pozdravne reči će uputiti upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, dok će o knjizi govoriti vanredni profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dragan Damjanović i urednik knjige dr Igor Borozan, docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Knjiga "Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta" je rezultat dvogodišnjeg projekta istraživanja i proučavanja umetničkog stvaralaštva Dimitirija Avramovića (1815‒1855). U pitanju je zbir studija vrsnih istraživača srpske i novovekovne umetnosti, profesora Beogradskog i Novosadskog univerziteta i kustosa Narodnog muzeja u Beogradu: dr Igora Borozana, dr Mirjane D. Stefanović, dr Vladimira Simića, dr Milana Popadića, Evgenije Blanuše i Petra Petrovića, koji su na nov način osvetilili stvaralaštvo Dimitrija Avramovića i doprineli njegovom boljem pozicioniranju u okviru srpske nacionalne kulture i razumevanju njegovih opredeljenja i stremljenja u širem evropskom kontekstu. Analiza idejne i likovne strukture Avramovićevih crteža, slika i slikanih ciklusa, prevodilačke aktivnosti, teorijskih razmatranja, proučavanja nacionalne baštine, ide u prilog činjenici da se njegov opus može sagledati kao integralni deo evropske kulture i umetnosti prve polovine XIX veka. 
 
Program će početi u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič