Obnova baleta "Dama s kamelijama" u SNP

Balet Srpskog narodnog pozorišta obnavlja balet u dva čina "Dama s kamelijama", na muziku Đuzepa Verdija i po libretu Krunislava Simića, prema istoimenom romanu Aleksandra Dime sina.
Prvo izvođenje je danas, 13. oktobra, na sceni "Jovan Đorđević", s početkom u 19 časova. Repriza je 16. oktobra.
 
Koreografiju i režiju obnavlja Krunislav Simić, a orkestraciju je uradio Aleksandar Kojić, koji će i dirigovati.
 
Premijera ovog baleta bila je pre devet godina, 14. marta 2009, i izvođen je 26 puta (poslednji put, pred novosadskom publikom 31. oktobra 2013. godine). 
 
Dobro je poznata dirljiva priča o ljubavi između Margerite Gotje, dame s kamelijama i Armana Divala, koja već 170 godina, otkad je Dimin roman objavljen, inspiriše umetnike da stvaraju nova prozna, dramska, operska, filmska i baletska dela. 
 
Dima je u romanu opisao svoju ljubav prema mladoj i lepoj kurtizani Mariji Diplesi, koja je 1847. umrla od tuberkuloze. Piscu je najveću slavu doneo upravo ovaj roman objavljen 1848, koji je doživeo ogroman uspeh, pa je već četiri godine kasnije njegova scenska adaptacija izvedena u Teatru Vodvilj.
 
Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič